dişli büyütmek yakıt tüketimi %25 azaltır mı?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bugüne kadar 6000km boyunca motoru 100km de 4.0 yakıt tüketiminin altına düşüremedim yaklaşık 1000kmdir de trip1i sıfırlamıyorum dişliyi değiştirmeden önce 4.2ydi ortalama lastiğim 140/70-17den 150/60-17e arka dişlimi de 40dan 42 dişliyle değiştirdikten sonra yavaş yavaş 4.0a kadar düştü şimdi istanbula giderken de sıfırladım ilk başta 4.0 başladı 100.kmye gelene kadar yavaş yavaş 3.1e kadar düştü o yolu nerdeyse 10 15 defa gittim yine aynı hızlarda 100-110 bandındaydım ama
4ün altına düşmemişti
fv6onuj.jpg

bunun bu kadar fark etmesi normal mi yoksa motor yanlış mı ölçüyor sürüşümde herhangi bi farklılık yok o zaman da 6-7bin devir arası 100-110la gidiyordum şimdi de aynı hızlarda gidiyorum

bunlar da istanbuldan
ay8gryl.jpg
cdvk8uj.jpg
j88clcg.jpg

köfte de yiyemedim benliğini kaybetmiş bi türk genci olarak sosisli yedim

Ben cup kullanıyorum bilmiyorum seninkindede aynı şey midir ama bizim 1 arkadaşta dişli var benzin daha fazla yiyor motor top speed arttırmak için yapmıştı oda

Düz yol sabit hızda düşer , şehir içi dur kalk , rampa çıkış veya tempolu bir sürüşde tüketim artar..

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Düz yol sabit hızda düşer , şehir içi dur kalk , rampa çıkış veya tempolu bir sürüşde tüketim artar..
onun farkındayım zaten bu yolu çok defa yaptım 4ün altına düşmedi ilk defa dişli değiştirdikten sonra 3.1 gördü bu kadar düşmesi normal mi yoksa yanlış mı okuyor

Bir dakka sen arka dişliyi büyütmüşsün şimdi farkettim o halde km fazla gösteriyor ama lastik ebadında büyümüş çap arttımı azaldımı detaylı hesaplamak lazım , akselerasyon arttıysa azalmış olmalı , birde tüketim için tek yön belirleyici olmaz , deniz seviyesine indiysen tüketim düşük görünür , dönüşte %50 artış görebilirsin , dönüşte değerlendirmek daha doğru olur..

Benimde kafam karıştı şimdi tork arttı beygir indi düz hesap uzun yolda tam tersi yakıt tüketimi artması gerekmiyormu yanlışmı düşünüyorum

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Bir dakka sen arka dişliyi büyütmüşsün şimdi farkettim o halde km fazla gösteriyor ama lastik ebadında büyümüş çap arttımı azaldımı detaylı hesaplamak lazım , akselerasyon arttıysa azalmış olmalı , birde tüketim için tek yön belirleyici olmaz , deniz seviyesine indiysen tüketim düşük görünür , dönüşte %50 artış görebilirsin , dönüşte değerlendirmek daha doğru olur..
dönüşte de 110 120 arası geldim yine 3.1 3.2yi geçmedi
Benimde kafam karıştı şimdi tork arttı beygir indi düz hesap uzun yolda tam tersi yakıt tüketimi artması gerekmiyormu yanlışmı düşünüyorum
ben de öyle düşünüyordum

Motorun tekerlek çapını değiştirdiğin (küçülttüğün) için motor 100 km/saat hıza gidiyormuş gibi gösterse de aslında daha yavaş gidiyor. Diğer yandan 100 km yol gittiğini sanıyor ama daha az yol gidiyor. Kaba bir hesapla eskiden 100 turda 197 m yapan tekerlekler şimdi 192 m yapıyor.

Buna bir de arka dişlinin büyütülmesinin olası olumsuz etkisini de eklersek, ortalama yakıt tüketimi hesabı daha da şaşıyor.

Motosikletin lastik ebatlarıyla oynanmaz.

Yakıt hesaplaması konusunda her yakıt aldığınızda fişinizi kaydettiğiniz, otomatik hesaplayan bi program kullansanız en garanti sonucu alırsınız. Hiçbi motorun tüketim göstergesine güvenilmez, en tutturanı bile 0.2 lt civarı oynatıyor.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Depo hesabı yapmak en mantıklısı. Ben Xsr700 ile 10 litre yakıtla şehir içi 200, uzun yolda sakin kullanırsam 250km yapabiliyorum. En son turumda 430kmde 18.5 litre yakıt harcadım mesela. Dash 125 ile de aşağı yukarı 3,5 litre yakıtla kullanıma göre 160-175 km civarı yapabiliyorum. Benzin bittim dediğinde 3.5 litre alıyor onu anlamış değilim. depo kapasitesi 5 litre diyor ama daha 5 litre kullanamadım. Yolda kalıcam diye korktuğum kullanımda bile 4 litre aldı.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Motorun tekerlek çapını değiştirdiğin (küçülttüğün) için motor 100 km/saat hıza gidiyormuş gibi gösterse de aslında daha yavaş gidiyor. Diğer yandan 100 km yol gittiğini sanıyor ama daha az yol gidiyor. Kaba bir hesapla eskiden 100 turda 197 m yapan tekerlekler şimdi 192 m yapıyor.

Buna bir de arka dişlinin büyütülmesinin olası olumsuz etkisini de eklersek, ortalama yakıt tüketimi hesabı daha da şaşıyor.

Motosikletin lastik ebatlarıyla oynanmaz.
lastiği taktırmaya gittiğimde dükkanın sahibi aldığım lastiğin uyumlu olduğunu başka boyutta bi lastik takarsam motorun naked versiyonunda çamurluğa değeceğini aldığımın bi fark yaratmayacağını söyledi hem keyfimden değiştirmedim memlekette o boyutlarda lastik yoktu

40tan 42 yapmak %5 değiştiriyor işleri %25le arasında büyük fark var
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yakıt aldığın zamanda hesap tutuyorsa tamamdır.
ya göstergesi bozuk sanırım bazen %70ini dolduruyorum gösterge full gözüküyor ama biteceği zaman doğru gösteriyor

Motosikleti
Ns200 15"
ya göstergesi bozuk sanırım bazen %70ini dolduruyorum gösterge full gözüküyor ama biteceği zaman doğru gösteriyor
Bu şamandıra tasarımı ile alakalı, mesela Sponti’nin ilk %50 si uzun giderken diğer kalanı daha hızlı bitiyor. Pulsar’da ise ilk diş en uzun gideniydi.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Bu olay benim de kafamı karıştırıyor. Apache'nin "Ben bittim abi haydi benzinliğe yoksa yolda kalırsın" diye kafama silah dayadığı zamanda bile kapağı açıp baktığımda deponun içinde yüzebilirmişim gibi hissediyorum, fabrikaya göre 2.5 litre de gösterge ötmeye başlıyor. Yolda kalıp kalmayacağımı depo kapağını açarak mı öğrenmeliyim :D

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bu olay benim de kafamı karıştırıyor. Apache'nin "Ben bittim abi haydi benzinliğe yoksa yolda kalırsın" diye kafama silah dayadığı zamanda bile kapağı açıp baktığımda deponun içinde yüzebilirmişim gibi hissediyorum, fabrikaya göre 2.5 litre de gösterge ötmeye başlıyor. Yolda kalıp kalmayacağımı depo kapağını açarak mı öğrenmeliyim :D
depoyu mümkün olduğunca dolu tutarsanız depo şamandırası ve benzin akışı ile soğuyan benzin pompası da daha sağlıklı kalır hem depoda kalan havadaki nemin yoğunlaşmasından dolayı paslanma da az olur.
Ben depo yarının altına inince ilk fırsatta benzinliğe gidip dolduruyorum, ya da bizim hafta sonu turları dönüşü eve varmadan benzinciye uğrayıp fulleyip motoru öyle bırakıyorum.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
depoyu mümkün olduğunca dolu tutarsanız depo şamandırası ve benzin akışı ile soğuyan benzin pompası da daha sağlıklı kalır hem depoda kalan havadaki nemin yoğunlaşmasından dolayı paslanma da az olur.
Ben depo yarının altına inince ilk fırsatta benzinliğe gidip dolduruyorum, ya da bizim hafta sonu turları dönüşü eve varmadan benzinciye uğrayıp fulleyip motoru öyle bırakıyorum.
Denemek lazım, babamda depo fullken daha sağlıklı demişti. Bir kere merakımızdan dibi görmek istedik ondan. 100km de 3.5-4lt yakmasam daha kolay dolduracam. Tapa gaz gitmeyi bırakmam lazım.

Hocam 140 / 70 yanak yüksekliği 98 mm, yeni lastiğin 150 / 60 yanak yüksekliği 90 mm 90 mm.

Tekerlek yarı çapı 8 milimetre düşmüş teorik olarak.

Arka dişliyi 40 dan 42 ye çıkarmışsın.

Motor dişlisi aynı sayıda döndüğü zaman arka tekerlek 40 / 42 oranında daha az dönüyor. Motor dişlisini değiştirmediğini farz ediyorum.

Yani motor aynı devirde döndüğünde lastik yarı çapı düştüğü için ve arka tekerleğin dönüş sayısı da düştüğünden, daha az mesafe kat eder.

Senin motosiklet bu oranlarda teorik olarak DAHA FAZLA YAKAR.

Not: Teorik olarak 4 litre yaktığı yerde kaç litre daha fazla yakar, bunu da hesaplamak mümkün ama şu an gerek yok.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Denemek lazım, babamda depo fullken daha sağlıklı demişti. Bir kere merakımızdan dibi görmek istedik ondan. 100km de 3.5-4lt yakmasam daha kolay dolduracam. Tapa gaz gitmeyi bırakmam lazım.
Nasıl olsa hep aynı benzini yakacaksınız. Depo tam bitmeden fulleyince hem daha ucuza fulleniyor o an insan daha bi seviniyor. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar