Ben böyle bir devre daha önce kurmuş, 1 wattlık dirençlerle 10 tane ledi paralel sürmüştüm. Dienç yandı

sonra seri bağladım en fazla 3 tanesini bağlayıp direnç koyabilirsiniz. Yani 3lü demetler halinde olacak. direnç kalabalığından kurtulmak istiyorsanız 7805 entegresiyle ilgili devreler bulun. Bu devrenin çıkışı sabit 5 volttur 1 amperdir. Giriş 30 volta kadar olabilir. Radyoculara gidip gelip uğraşmaktansa, biraz araştırıp deneyler yapmanızı öneririm.
---------- Mesaj ekleme zamanı: 12:06 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 11:28 ----------
Ben böyle bir devre daha önce kurmuş, 1 wattlık dirençlerle 10 tane ledi paralel sürmüştüm. Dienç yandı

sonra seri bağladım en fazla 3 tanesini bağlayıp direnç koyabilirsiniz. Yani 3lü demetler halinde olacak. direnç kalabalığından kurtulmak istiyorsanız 7805 entegresiyle ilgili devreler bulun. Bu devrenin çıkışı sabit 5 volt 1 amperdir. Çıkışa bir tane 1n4001 seri diyot bağlayabilirsiniz, bu ledlerin ileri yön gerilimi 4.5 volt olduğu için gereklidir. Aşağıda açıklayayım

Giriş 30 volta kadar olabilir. Radyoculara gidip gelip uğraşmaktansa, biraz araştırıp deneyler yapmanızı öneririm
aküden entegreye motor çalışırken 14 volt civarında. 7805 entegresine giriş 14 vol civarı yani. çıkışında 5 volt alınır. Beyaz ledlerin her biri maximum 3.5 voltta çalışır. Çektiği akım max 25 mili amperdir. Peki siz 3.5 volt 30 miliamper verirseniz lede nolur ? led yanar, söner yani

Peki 5 volt verirde amperi düşürürseniz nolur? led yine patlar uf olur bir süre sonra. Ledlerin ömrünü dolduracağını ısınmasından anlarsınız.
Şimdi entegreden 5 volt çıkış alıyoruz. hesaplamadım ama deneylerime bağlı olarak söylüyorum her bir lede 60 ohmluk direnç bağlayabiliriz. Bu hem akımı sınırlamamızı sağlar hemde ledlerimizi ısıtmaz. Yada entegrenin çıkışına 2tane seri 0.7 volt ile aktif olan bir diyot (1n4001 gibi) bağlarsak buda 3.6 volt gibi sabit bir gerilim oluşturur. düşük değerli bir direncin devreye seri bağlanmasıyla yine sağlıklı bir devre yapılabilinir.
İnternette led çalıştıran bir çok devre mevcut. Aldığınız led feneri doğru gerilim ve akımla çalıştıramazsanız, parlaklığı azalır, ledler yanar. Yada verimsiz çalışır. Ayarlanabilir voltaj değerli ufak bir devrede yapabilirsiniz. Dimmerli devre diye geçiyor :cat:
Elinizdeki devrede bütün ledler paralel bağlı olmalı. eğer oraya küçük wattlı ( yani 0.25 wattlık) bir direnç bağlarsanız direncin hemen yandığını döreceksiniz. artıya yada eksiye bağlamanız farketmez. 2 wattlık yada daha büyük dirençler bağlayın.