2 . El aldigim motorda ögrendim kullanmayı dun arkadaşin motoruna bindim benim debriyajla arada cok fark var bendeki devir hizlaninca iyi geciyo ama yavasladigimda cok zor geciyo debriyajin bittigini tam olarak nasil anlariz ?
Devir göstergesi vites göstergesi yok malesef anladigim kadari ile cekisden dusmesi gerekiyo eywOtobana çık, vitesi 5. veya 6. vitese at, 4000 devirden itibaren gazı sonuna kadar açarak hızlanmaya başla. Motorun maksimum torkunu verdiği devire gelince devir bir anda artıyor fakat motosikletin hızı değişmiyorsa yani bağırıyor fakat gitmiyorsa debriyaj bitiktir.
Devir göstergesi vites göstergesi yok malesef anladigim kadari ile cekisden dusmesi gerekiyo eyw
Uzaktan bakınca motor blokları aynı görünüyor. Eğer aynı motorlara sahipseler fark kullanılan yağ veya debriyaj ayarı kaynaklıdır. Aynı yağı deneyip, debriyaj ayarını kitapçıktaki gibi ayarlayın. Ya da diğeri gibi...
*Bu kısmı kesin bir bilgiye dayandırmadan söylüyorum, uydurma olabilir; zincir gerginliğini de kontrol edin.
Tskler arkadaslarO zaman kıyaslamak çok zor olur. Yine de kaliteli bir yağ ve debriyaj ayarını kontrolden başka bir seçenek görünmüyor...
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:50 ----------
Dostum bir de devir eşitleme(rev-match) denilen bir olay vardır bilmiyorsan diye yazıyorum. Sokak ağzında ''ara gaz'' diye geçer.
Bunu yaparsan da vites geçişlerinin rahatladığını farkedebilirsin.
Özetle bir alt vitese geçerken, debriyaj ayırınca anlık gaz veriyorsun. Devir yükseliyor. Devir düşmeden (hemen hemen aynı anda) bir alt vitese geçiyorsun. Bu şekilde motosiklet şanzımanının yapısından dolayı vites geçişleri biraz daha kolay olur.
https://www.youtube.com/watch?v=tPTNTZk9JfQ
Vites bire takıp, ön freni kuvvetlice sıkınız. Sonra kalkış yapar gibi debriyajı salarken moturun ön amörtisörleri çökertip en sonunda stop edecek duruma gelmesi gözlemleniyorsa sıkıntı yoktur. Aksi durumda motor bağırmaya devir yükselmeye devam eder ama ön amörtisörü yeterince çökertip stop edemez. Bu durumda debriyajın kaçırdığı anlaşılabilir.
2 . El aldigim motorda ögrendim kullanmayı dun arkadaşin motoruna bindim benim debriyajla arada cok fark var bendeki devir hizlaninca iyi geciyo ama yavasladigimda cok zor geciyo debriyajin bittigini tam olarak nasil anlariz ?