Debriyaj hakkında

Merhaba yeni motosiklete başladım sorum şu
Ben vites düşürürken vitesi bir kere çekiyorum ondan sonra 3-4 vites birden küçültüyorum bazı videolarda da insanların her vites küçültüğünde debriyajı bırakıp tekrar sıktıklarını gördüm bunun hangisi doğru hangisi yanlış ya da aralarında mekanik açıdan bi fark yok mu açıklarsanız sevinirim bide mesela yolda giderken gazı kesip tekrar gazı açacakken gazı kestikten sonra tekrar gazı açarken sarsmaması için debriyajı kavrama noktasına getirip sonra gazı açıyorum bunun da herhangi bi sıkıntısı olur mu açıklarsanız sevinirim

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Çok yannış yabıyorsun. İnsannarın yabdığı gibin yab.

Senin sorunun hızına uygun viteste gitmemek , 3-4 vites birden küçültmek çeşitli sorunlara sebep olur , mekanik sıkıntılarda yaşayabilirsin , maneti çekili tutup vitesleri motor akarken yavaşladıkca tek tek düşürüyorum gibi bir şey yapıyorsan buda sorun yaratabilir , önüne aniden birşey çıkar kaçış yapmak isteyebilirsin , vitesi yükseltmen gerekebilir , manet çekili akarken olurya debriyaj telin kopar hiç anlamadan çat diye arka teker kilitlenir kayar düşersin , bir an evvel bu şekilde kullanmaktan vazgeç , sıralı şanzımana sahip motosikletler vede otomobiller hızlandıkça ve yavaşladıkça vites değiştirilmelidir , belki iki vites düşürüp kompresyon daha etkili kullanılabilir ama 3-4 vites düşürmek fazla sıradışı :)

Son düzenleme:
Motosikleti
Yamaha Süper Tenere XT1200ZE
Her ikisi de doğru. İlkinde bahsettiğin gibi bir alt vites gerektiren durumlarda bir alt vitese alır geçersin. Diğerinde ise belli bir süratte gidiyordun. Birden önce sarı sonra da kırmızı ışık yandı (ışık öncesinde uyarı vardır. Normal şartlarda yavaşlaman gerekir. Bunu göz ardı ederek yazıyorum). Bu durumda tek tek vites düşürmen mümkün olmaz. Frene asılıp şık şık şık vites düşürürsün. Ya da önüne aniden bir yaya, araç, hayvan vs çıkar ve aniden durman veya yavaşlaman gerekebilir. Bu durumda da aynı şekilde frene asılıp viteslerini sonra düşürürsün.

Son düzenleme:
yarıntılarına girmiycem.motosiklette hıza uygun vites kullanılır.sürekli vites artırılıp dusurulur.özel durumlar hariç 3-4 vites birden dusurulmez.

Evet ben de gazı bırakıp açtığımda motor sarsılmasın diye debriyajı kullanıyorum ama ne kadar doğru bilmiyorum.

İlk sorunun cevabını aldım teşekkürler peki 2. Sorum hakkında ne diyorsunuz gazı kapatıp tekrar açarken sarsılmamak için debriyajı kullanıyorum bu bi sıkıntı oluşturur mu

pea

Motosikleti
Honda Cb500f & SYM Joymax Z+
Debriyaj kalkış ve vites geçişlerinde kullanılır. (Bazı acil/ekstrem durumlarda da kullanılır ama o kadar detaya gerek yok)

Gaz kesip tekrar açarken motoru sarsıyorsanız, gaz kolu kontrolünüz yetersizdir ya da zincir gerginliği hatalıdır.
Böyle yaparak debriyaj balatalarını aşındırırsınız. Dalgınlıkla debriyajı hızlı salarsanız kaza riskiniz de var.

Forumdan Uzaklaştırıldı
İlk sorunun cevabını aldım teşekkürler peki 2. Sorum hakkında ne diyorsunuz gazı kapatıp tekrar açarken sarsılmamak için debriyajı kullanıyorum bu bi sıkıntı oluşturur mu

Olmaz. Debriyaj balatalari biraz daha cabuk biter o kadar.

Motosikletler icin gecerli degil ama manuel arabada vites atlamak, sanzimandaki senkronizer'leri bitirir, masraf cikarir.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Olmaz. Debriyaj balatalari biraz daha cabuk biter o kadar.

Motosikletler icin gecerli degil ama manuel arabada vites atlamak, sanzimandaki senkronizer'leri bitirir, masraf cikarir.

hasmet bırak bu senkronizer menkronizer işlerini, ne zaman İzmir'e geliyorsun da haber veriyorsun ondan bahset

Forumdan Uzaklaştırıldı
hasmet bırak bu senkronizer menkronizer işlerini, ne zaman İzmir'e geliyorsun da haber veriyorsun ondan bahset

Pasaportu uzatacam onumuzdeki hafta. Sonra aliriz biletleri. Esim de bastiriyor hadi plan yapalim diye. Bekle azicik. :)

Ben anlamamış olabilirim. Gazı kapattığında tekrar açarken neden sarsılmaması için debriyajın sıyırmasına gereksinim oluyor ki? Gaz kapatınca vites hala duruyor yerli yerinde?

Doğru söylüyorsunuz aslında çok bir sarsma olmuyormuş öyle alışmışım düzeltmeye çalışıcam
Yorumlar için teşekkürler

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar