Debriyaj hakkinda ve kaynagindan emin olamadigim bir sorun

Merhabalar, 2 sorum var.
1. Sorum: Motor viteste ve debriyaj cekili iken arka teker donuyor. Debriyaj ayari bozuldu sandim ve elle debriyaj kolunu ittim sonuc degismedi teker yine donuyor.Performansta fark yok gecen sene ulastigim hizlara rahat ulaşıyorum. Motor 22binde.

2. Sorum: Motor viteste ve debriyaj cekili giderken tikir tikir ses geliyor, surtme sesine benziyor ama teker bi yere surtmuyor. Yagi yeni deistim. Debriyaji biraktigimda ses kesiliyor.

Bunlar neden olabilir. Hangi sorunun habercisidir acaba?

1. normal falan değil malesef kardeş, sen debriyajı çekmişken motorun arka tekerle olan bağlantısını kesmiş oluyorsun. Büyük ihtimalle debriyaj ayarını biraz daha sıkıştırmak gerekicek çünkü sen koldan tam çeksen bile aşağıda motorun bağlantı kısmındaki kol yarım çekiliyordur.

2.si de çamurluk veya bir kablo tekerlere sürtüyor olabilir onu kontrol et :cat:

1. normal falan değil malesef kardeş, sen debriyajı çekmişken motorun arka tekerle olan bağlantısını kesmiş oluyorsun. Büyük ihtimalle debriyaj ayarını biraz daha sıkıştırmak gerekicek çünkü sen koldan tam çeksen bile aşağıda motorun bağlantı kısmındaki kol yarım çekiliyordur.

2.si de çamurluk veya bir kablo tekerlere sürtüyor olabilir onu kontrol et :cat:
Debriyaj tam ayrilmiyor diye motor uzerindeki debriyaj kolunu penseyle ittim yine teker donuyor.

Motosikleti
2018 SHERCO 250 2021 SYM Symphony 200 2024 TVS Ntorq.
1-Hiçbir zaman tamamen ayırmaz demişlerdi.

Traktörlerdeki kuyruk milindede aynı olay var hatta devre dışı olduğu halde yağ çalkalanmasından dolayı kuyruk mili belli bir hızda hep döner elle tutabilirsiniz

Ustaya sormak gerek yine de debriyaj balatasının değişmesi gerekebilir.
Performas dustuyse ve motor bagiriyor ama gitmiyorsa debriyaj balatasi bitmistir dediler fakat ne yakitta ne performansta nede motorun sesinde anormallik yok.

Eli yuzu temiz bi tamirci bulursam gostericem. Anlamadigimi gorunce nasil yaslariz diye garip garip seyler cikartirlar diye simdiden arastirayim dedim.

Performas dustuyse ve motor bagiriyor ama gitmiyorsa debriyaj balatasi bitmistir dediler fakat ne yakitta ne performansta nede motorun sesinde anormallik yok.

Eli yuzu temiz bi tamirci bulursam gostericem. Anlamadigimi gorunce nasil yaslariz diye garip garip seyler cikartirlar diye simdiden arastirayim dedim.

Aynen öyle tamircilerin çoğu, araştırmadan gitme dostum kolay gelsin.

Arka teker havadayken 1. viteste debriyajı sonuna kadar sık arka lastiğe ayağının ucunu sürt. Eğer ayağını sürterek durdurabiliyorsan sorun yok demektir.

Arka teker havadayken 1. viteste debriyajı sonuna kadar sık arka lastiğe ayağının ucunu sürt. Eğer ayağını sürterek durdurabiliyorsan sorun yok demektir.

Ayagimla surterek durdurabiliyorum, cekince donmeye devam ediyor, sorun yok diyelim o zaman. Peki arka rulmanlarin bozulup bozulmadigini nasil anlarim. Ses konusunda ordan şüpheleniyorum. Kablo vs surtmuyor

Motosikleti
Hero X Pulse 200
1. sorunuz için sorun yok diyelim, her motosiklette olan bir şey.

2. sorunuzda debriyaj tası ile ilgili birşey olabilir çok önemli değildir...

2. sorunum için bi motorcuya anlattım durumu. 2-3 dk kullandı. Tuhaf bi ses olduğunu ama nerden kaynaklandığını başta anlayamadı. Rulmanlar, ön dişli ve debriyajı kontrol etmesi gerektiğini söyledi fiyat sordum arıza belli olmadığı için bişey diyemem bırakman lazım dedi. O ara eliyle zincirin gerginliğine baktı. Zincir gergin biraz gevşet olmazsa başka yerlere bakalım dedi. 15 gün önce teker patlamıştı, tamir ettirip tekrar takarken fazla germişim zinciri. Biraz gevşettim, yıkattım, temizledim yağladım zinciri. Ses seda yok çiçek gibi oldu şimdi ;)

İlk sorunun çok sıkıntılı değil, ikincisi için, zincir-dişli kontrolu, kesilmezse arka göbek rulmanına baktır. Gaz verince de olur ama sen duymazsın.

İlk sorunun çok sıkıntılı değil, ikincisi için, zincir-dişli kontrolu, kesilmezse arka göbek rulmanına baktır. Gaz verince de olur ama sen duymazsın.

Evet gaz verincede ses oluyor fakat motor sesi bastırıyordu. Sabah denedim, sorun yok. Belki birinin işine yarar diye yazdım çözdüğümü.

Motosikletlerde araçlardaki gibi hiç bir zaman tam ayırma olmaz.
Hatta ayırma olmaz.
Sadece plakalar üzerindeki baskı azaltılarak sürtünme kuvveti düşürülür. Aslında tahrik halen kısmen devam etmektedir.
Motor viteste ve debriyaj çekiliyken arka tekerin dönmek istemesi bundandır.
Buda vites düşürürken gaz vermeyi açıklar ve vites neden daha sessiz, kolay geçer sorusunun cevabıdır.

Bir çok kişi debriyaj çekildi mi motorun arka tekerle irtibatı kesilir zanneder.
Bu olay araçlarda bu şekildedir.
Motorda olmaz..

1 normal çünkü balatalar ve dişliler yağın içinde çalışıyor sürtünmeli çalışır, ama sen motorun üzerindeyken gitmeye meyillenirse balata bitiktir.Kalın yağda daha fazla dönme olur motor soğukkende fazla olur.

2 debriyaj tası ve bilyası zangırtı yapıyor ucuzsa yenisiyle değişir değilse öyle kalsın...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar