Debriyaj balata değişimi sonrası oluşan sorun (1 haftadır motosiklet yerinde yatıyor)

Selamnün aleyküm
Motosiklete binmeyi ve yardım elini uzatmayı seven dostlar
Umarım bana da yardımcı olursunuz

Benim motosikletim TVS Apache RTR 150 (2013 model olan yeni kasalardan)
ben tamirci değilim hobi olarak motosikletimle uğraşmayı seviyorum
ve youtube'da usta motorcuların videolarından cesaret alarak bir şeyleri kendi başıma yapmaya gayret ediyorum
eğer soruma hızlı bir şekilde cevap verip yardımcı olabilirseniz müteşekkir olurum
Zira 1 haftadır motosiklet yerinde yatıyor

Motosikletimin debriyağ balatasını değiştirdim ancak herşey iyi güzel tamam toparladık derken baktım ki motosiklet ilerlemiyor
Motosikleti çalıştırmadan vitesi değiştirmeyi deniyorum N harfi sönüyor sanki vites girmiş gibi ancak ilerlemiyor

Debriyaj kapağının oradaki baskı yaylarının vidalarını mümkün olduğunca eşit sıkmaya çalıştım
belki onunla alakalı olmayabilir de bilmiyorum

Benim fark ettiğim sorun şu ama nedenini çözemedim

yakında motosiklet tamircisi de yok ve işin kötüsü motosikleti en yakın tamirciye birkaç kilometre el ile boş viteste iterek götürmem gerek ve istanbul esenler hep dik ve uzuuuun yokuşlarla dolu bir yer...

balata değişimi için baktığım birkaç video linki

https://youtu.be/O6jYZgeNXoM

https://youtu.be/Vxyz4GVt9i8

Bu aşağıdaki videodaki linklerde yukarıda fotoğraf ile göstererek bahsettiğim yerin çalışma mantığını anlatıyor
https://youtu.be/JBM1OsQ116c?t=682
https://youtu.be/JBM1OsQ116c?t=794

---------- Mesajlar birleştirildi - 11:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:58 ----------

Mesela motoskikleti şuanda sadece kontağı çevirip çalıştırmadan vitesi 1'e alsam vites girmiş gibi göstergedeki vitesin boşta olduğunda yanan N harfi ışığı sönüyor göstergeden
hatta teyit etmek için debriyaj manetini sıkmadan marşa basınca start almıyor motor
ancak debriyaj manetini sıkınca marşa beraberinde basarsam motosiklet çalışıyor (herşey normal gibi) fakat ilerlemiyor...

Bu kısımda gösterilen pim o spiral yay'a bağlı onu kapağı takmadan kontrol ettim
pimi gres ile yağladım diğer tüp şeklinde olan ve içerisinde bilye bulunan parçayı da gres ile yağladım
ancak kapağı yerine oturttuktan sonra yan kapağın üzerindeki o metal parçanın hareket açısı daralıyor
bir yerde hata yapıyorum ama anlayamadım

https://youtu.be/JBM1OsQ116c?t=683

Yok mu konu hakkında fikri olan bir ustamız?
Balata değişimi sonrası ne olursa olduğu yerde motosiklet ilerlemez?
Kavrama ile alakalı bir şey diye tahmin ediyorum o nedenle debriyaj telini bağladığımız kısma yordum ama ne?
Çünkü balataları videoda gösterildiği gibi düzgün şekilde yerleştirdim
gergi yaylarının vidalarını abanmadan Allah ne verdiyse deyip de zorlamadan tatlı sert şekilde karşılıklı ve eşit olarak sıktım
Ne bileyim aklıma başka bir şey gelmiyor
Beni en çok zorlayan havalı tabanca ile sıkıştırılmış göbekteki kilit somunu el yordamıyla açmak oldu
Onun dışında böyle bir sorun olacağını tahmin edemedim...

"havalı tabanca ile sıkıştırılmış göbekteki kilit somunu" debriyaj tasını anlatıyorsun sanırım.de balataları değişirken onu neden söktüğünü anlayamadım.Gerek yoktu onu söktüysen.sadece iç tasın dış kapapağını tutan o yaylı civataları sökmen yeterliydi.
Debriyaj tasını söküp yaptıysan değişimi toplarken sırası ile takmamış olabilirsin ara da pul burç vs varsa.
Buraya kadar sorun yoksa debriyaj telini taktığın o hareketli kısmı takarken o hareketli levye kısmı normalden biraz geride tutarak debriyaj kapağını kapat.O zaman hareket mesafesi istediğin düzeye gelir.

Apache motosiklette sıralama YBR ve CBF motosikletlere göre biraz farklı o kısmı sökmeden olmuyor
Debriyaj balatalarını takabilmek için yayları ve alüminyum kapağı söktükten sonra o kilit somununu da özel lokma ile açmak gerekli (debriyaj sökme aparatı olarak geçer)
Ben açarken 1/2 büyük cırcır anahtar ile yaptım ama açarken çok zorlandım çünkü bir yandan arka tekeri sabitlemek, bir yandan arka frene basmak diğer yandan motosikletin debriyaj tası dönmesin diye sabitleyici aparat yapıp onu kullanmam gerekti
Birde pul vs. gibi parçaları o kısmında söktüğüm sıralamaya riayet ettim yerine takarken
o kısımlarda sorun yok ancak dediğin şey benim de aklıma geldi dün işten geç çıktığım için deneyemedim

Yan kapağı yerine oturturken o metal kısmı sağa doğru çekerek elimle öyle sabit tutup (sarı renkli açıda gösterdiğim gibi tutarak) o şekilde kapağı yerine oturtmayı deneyeceğim belki o zaman olması gerektiği gibi olur herşey...

Son düzenleme:
Kesin birşey söylemek zor motoru tekrar söküp sil baştan aynı işlemi çok daha dikkat ederek gerekirse videoyu duraklata duraklata tekrarlamalisiniz

Tekrar Merhaba arkadaşlar,
Konunun akıbetine açıklık getirmek için yazıyorum

Hafta sonu bir ustaya motosikleti elle iterek götürmeden son defa deneyeyim dedim ama sabredemedim Cuma akşamı oturdum motosikletin başına başladım uğraşmaya
debriyaj tasının üzerindeki kapağı tutan gergi yaylarının cıvatalarını tekrar kontrol ettikten sonra spiral yay ve pim'in bulunduğu yerin çalışma sistemini inceleyip tekrar yerine doğru şekilde oturttuğumdan emin olduktan sonra debriyaj yan kapağını yerine oturttum ve motosikleti çalıştırmadan vitesleri kontrol ettim her şey olması gerektiği gibiydi çalıştırıp denedim sorun yoktu
ancak motosiklet boş vitesten 1. vitese attığımda gaza 1sn gecikmeli tepki veriyordu nedenini anlayamadım
gittim bir ustaya gösterdim cumartesi günü sonra oda 3-5 tur attı debriyaj teli ayarını kontrol etti vites ayak pedalını yağladı her şey normal sorun yok dedi hatta eğer yanlış işlem yapsaydın vitesi dağıtırdın dedi ama ben motosikletin vites geçişlerindeki sertliğin nedenini anlamak için incelerken yan ayak vites pedalına temas ediyordu onu fark ettim oraya bir civata kaynattırdım ki vites pedalına değmemesi için.

Şimdilik tek sorun ustayım diye geçinen sabırsızların motosikletin soğumasını iyice beklemeden yağı değiştirip bir an evvel seni başından savıp yeni müşterileri beklemek üzere aceleye getirdikleri yağ değişimlerinden dolayı yalama olan debriyaj tapasının olduğu yerdeki kapak
kaç servise hatta isotlara sordum ellerinde ne alüminyum kapak ne yağ tapası kalmamış 20 temmuzdan sonra gelecekmiş...

Bende dün akşam bütün yağı tekrar temiz bir kaba boşalttım ve sonrasında kontrol ettim alüminyum plaka mı yoksa yağ tapası (cıvata) mı yalama olmuş diye baktım...(Not:yalama diye tabir edilen şey dişlerin tam yerine oturtulmamasından yada aşırı sıkılmasından kaynaklanan aşınma için kullanılan halk arasındaki amiyane tabir)
Sonuç yağ tapasının dişleri sağlam ancak alüminyum plakanın yuvası biraz aşınmış sonuna kadar tapayı sıktıktan sonra biraz daha oynatırsam boşa dönüyor ve zamanla cıvatanın kafa kısmında damla birikiyor
Bende çözüm olarak kaliteli bir kauçuk conta taktım ve sıkıca tapayı yerine oturttum bu sabah baktığımda damla falan yoktu

Şuanda maşaAllah motosikletim ilk aldığımdan daha keyifli kullanması çünkü vites geçişlerini hissetmiyorum bile
Rabbim nazarlardan korusun kimseye kötü kaza bela vermesin (AMİN)

Son düzenleme:
Yağ değişimç motor sıcakken olmaz mı ? Ben sıcak yağ daha iyi süzülür diye mptor socakken değiştiriyorum yağı

Yağ değişimç motor sıcakken olmaz mı ? Ben sıcak yağ daha iyi süzülür diye mptor socakken değiştiriyorum yağı

motor yağı motor tatlı sıcakken değiştirilir. 30-40 km yapmış motorun yağı stop eder etmez değiştirilmez. zaten muhtemelen yağın sıcaklığından dolayı elinizi kolunuzu yakarsınız. motor stop edilir. 20dk beklerken alet edevat, yağın boşacağı kap hazırlanır ve yağ boşaltılır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar