Debriyaj ayarı nasıl yapılır?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yani arkadaşlar devlet adama ehliyet vermiş mi, vermiş. Adam debriyaj ayarı sormuş. Bir kişide nasıl yapılacağını yazmamış, akıl vermiş. Bilmiyorum ama bana forum bu haliyle itici gelmeye başladı. Hep bir akıl verme, laf sokma adam gibi tartışma olmuyor. Bilen biri yazsın debriyaj ayarını adam ne yaparsa yapsın, bizim yapma dememizle mi yapmayacak, yapmak istediklerini. Bu arada hakikaten ihtiyacı olan faydalanır.
İyi de telli debriyajda, debriyajı sertse gitsin telini değiştirsin.. Ayarla debriyaj yumuşamaz..Kavramayı öne almak istiyorsa manetteki ayar vidasıyla oynaması , Yetmiyorsa motor bağlantı yerindeki vidayı gevşetmesi gerekiyor..
Debriyaj tokatlamayı bilen adam ayarını nasıl yapacağını da bilecek bi zahmet..
Bilmiyorsa tokatlamasın...

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
İyi de telli debriyajda, debriyajı sertse gitsin telini değiştirsin.. Ayarla debriyaj yumuşamaz..Kavramayı öne almak istiyorsa manetteki ayar vidasıyla oynaması , Yetmiyorsa motor bağlantı yerindeki vidayı gevşetmesi gerekiyor..
Ah abim bak bunu en başta yazsak, burada önemli bir bilgi var mesela.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bunca yıldır motor kullanıyorum, "debriyaj tokatlamak" ne anlama geliyor bilmediğimi farkettim. Ben normal olması gerektiği gibi debriyajı çekip vites değiştiriyorum ya da yavaş hızda dar manevralarda falan yarım debriyaj ve arka frenle motoru kullanırken yine olması gerektiği gibi 4 parmakla normal çekiyorum debriyajı, tokatlamak ne demek anlamadım.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Bunca yıldır motor kullanıyorum, "debriyaj tokatlamak" ne anlama geliyor bilmediğimi farkettim. Ben normal olması gerektiği gibi debriyajı çekip vites değiştiriyorum ya da yavaş hızda dar manevralarda falan yarım debriyaj ve arka frenle motoru kullanırken yine olması gerektiği gibi 4 parmakla normal çekiyorum debriyajı, tokatlamak ne demek anlamadım.
Teker yapmak isteyenlerin tekere almak için debriyajı birden çekip hızlıca salmasına deniliyor diye biliyorum ağabey.

Çok da önemli değil bilmesek de olur yani.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ben de %100 emin değilim, ama çok hızlı vites değiştirmek anlamına gelen bir tabir olduğunu düşünüyorum.

Bunun için (yukarıda yazdığım gibi) manetin olabildiğince yukarıda ayarlanması lazım ki hani neredeyse dokunur dokunmaz boşluğu alınmış olsun. Manet yukarıda olduğunda parmaklar yetişmiyorsa manetin ayarlı bir tane ile değiştirilmesi gerekir. Neyse ki benim ellerim büyük olduğu için böyle sorunlar yaşamadım hiç. :D

Motosikleti
Mesela drift yapanlar, motor devrini arttırmak için gaza basar ve arada debriyaja basar sonra bırakınca artan motor devri çekişin artmasına yarar. Vites değiştirmez.

Motosikleti
Mesela drift yapanlar, motor devrini arttırmak için gaza basar ve arada debriyaja basar sonra bırakınca artan motor devri çekişin artmasına yarar. Vites değiştirmez.
bunu dik yokuş çıkarken zaten ara sıra yapıyorum, vites düşürmeden, yarım debriyajla kavramayı biraz azaltıp gaz verip devri yükseltip sonra debriyajı bırakınca motorun devri ile çekiş yükseliyor ama çok ihtiyaç duyduğum bir durum değildi, sha çok bazen sıkışık şehir içi trafiğinde 1. vitese inmeyi unutup 2. vitesle devir fazla düşecek kadar yavaşladığımda yapıyordum, demek debriyaj tokatlamak buymuş, yeni bir tabir öğrendim.

Konuyu açıp daha da bakmadım ama konu uçmuş gitmiş. Motorum Mondial Drift L, telli debriyaj var. Motorun debriyajla alakalı birkaç sıkıntısı var zaten ama yalan söylemeyeyim, bu sorunları çözdükten sonra teker yapacağım. Ama kapalı alanda, trafikte yapma niyetim yok. Şimdi teker yapmak istiyorum ve bu yüzden konu açtım diye dalga geçecek olan varsa şimdiden çıksın lütfen. Bana yardım edecek kişilerin yazmasını istiyorum.

Motorumda şu an debriyajı çektiğim halde vites geçmeme sorunu var. Diyelim 2. viteste ışıklarda durdum ama 2'den aşağıya geçmiyor; boşa ve 1. vitese, hatta bazen 3. vitese bile geçmiyor. Mecbur 2. viteste kaldırıyorum, sonradan biraz hızlanınca geçiyor.

Diğer bir sorunu da: 1. vitese attım, gidiyorum. 2. vitese atıyorum, sonra 2. viteste gaz açıyorum, tam 5-6 bin devirdeyken tak bi anda boşa geçiyor, motor bağırıyor. Asıl açma amacım buydu. Bir yandan da teker yapacağım için kavrama noktasını ortalarda yapıp aynı zamanda da yumuşatıp tek parmak ile çekmek içindi. Zaten şehir içi trafikte 4 parmak kullanıyorum.

Üçüncü sorunu ise: 1. vitesten 2'ye geçerken boşa çok fazla düşüyor. Ne kadar sert vites attırsam bile sorunlarım bunlar. Tabii zaten bir ustaya götüreceğim ama sadece fikir olsun diye konuyu açtım.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Motorumda şu an debriyajı çektiğim halde vites geçmeme sorunu var. Diyelim 2. viteste ışıklarda durdum ama 2'den aşağıya geçmiyor; boşa ve 1. vitese, hatta bazen 3. vitese bile geçmiyor. Mecbur 2. viteste kaldırıyorum, sonradan biraz hızlanınca geçiyor.
Durduğun an o vites geçmez, motoru ayağınla hafif hafif ileri geri yap, o zaman istediğin vitese geçer. Bir de ara ara aklına geldiğinde o debriyaj telinin içine şırınga olur Wd40 olur yağ bas ve debriyajı çek bırak çek bırak.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Diğer bir sorunu da: 1. vitese attım, gidiyorum. 2. vitese atıyorum, sonra 2. viteste gaz açıyorum, tam 5-6 bin devirdeyken tak bi anda boşa geçiyor, motor bağırıyor. Asıl açma amacım buydu. Bir yandan da teker yapacağım için kavrama noktasını ortalarda yapıp aynı zamanda da yumuşatıp tek parmak ile çekmek içindi. Zaten şehir içi trafikte 4 parmak kullanıyorum.
Kullandığın yağdan olabilir, Sym Wolf kullanırken 7100 gibi tam sentetik yağ kullanımında bende de birden boşa geçme ya da sahte boş vitesler olurdu mesela 4 ile 5 arası sahte boş vites gibi. İyi bir yarı sentetik yağla sorunum çözülmüştü.

Durduğun an o vites geçmez, motoru ayağınla hafif hafif ileri geri yap, o zaman istediğin vitese geçer. Bir de ara ara aklına geldiğinde o debriyaj telinin içine şırınga olur Wd40 olur yağ bas ve debriyajı çek bırak çek bırak.

Kullandığın yağdan olabilir, Sym Wolf kullanırken 7100 gibi tam sentetik yağ kullanımında bende de birden boşa geçme ya da sahte boş vitesler olurdu mesela 4 ile 5 arası sahte boş vites gibi. İyi bir yarı sentetik yağla sorunum çözülmüştü.
Abim ilk cevabını deneyeceğim ilk çıktığımda deneyeceğim. Yağ konusunda ise motoru yeni aldım daha 1 ay oldu aldıktan 2 hafta sonra yağını değiştirmeye gittiğimde Motul 5100 10w-40 koydular çok anlamam yağdan zaten ilk motorum bir daha ki değişimde farklı bir yağ koydurabilirim araştırdıktan sonra.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Abim ilk cevabını deneyeceğim ilk çıktığımda deneyeceğim. Yağ konusunda ise motoru yeni aldım daha 1 ay oldu aldıktan 2 hafta sonra yağını değiştirmeye gittiğimde Motul 5100 10w-40 koydular çok anlamam yağdan zaten ilk motorum bir daha ki değişimde farklı bir yağ koydurabilirim araştırdıktan sonra.
Bir de Liqui Moly Street 10-40'ı dene derim.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Arabacıların ara gazı ile aynı olay...Arabalarda yanlamak için devir artırırken debriyajı yoklarlar...
Motorda da yanlamak ve teker yapmak için debriyajı tokatlarlar... (El ile vurulduğu için öyle denmiş.)
Gereksizliğin gereksizliği... Milli servet düşmanlığı.. Balata canavarlığı. . Lastik antipatikliği ..(Son kelime pek uymadı ;;)

Bir de Liqui Moly Street 10-40'ı dene derim.
Liqui Moly ciler ağlıyordu... :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Motosikleti
Arabacıların ara gazı ile aynı olay...Arabalarda yanlamak için devir artırırken debriyajı yoklarlar...
Motorda da yanlamak ve teker yapmak için debriyajı tokatlarlar... (El ile vurulduğu için öyle denmiş.)
Gereksizliğin gereksizliği... Milli servet düşmanlığı.. Balata canavarlığı. . Lastik antipatikliği ..(Son kelime pek uymadı ;;)
Ben de tüh vites düşüremedik ama şimdi vites düşürecek fırsat da yok eyvah eyvah derken yapıyordum sadece, yani balataların canına okunduğu için çok yapmamaya çalışıyorum. Acemiyken daha çok bu duruma düşüyordum şimdi o kadar çok olmuyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben de tüh vites düşüremedik ama şimdi vites düşürecek fırsat da yok eyvah eyvah derken yapıyordum sadece, yani balataların canına okunduğu için çok yapmamaya çalışıyorum. Acemiyken daha çok bu duruma düşüyordum şimdi o kadar çok olmuyor.
Abi sen V-Strom kullanıyorsun, 100k km'den önce debriyaj balatalarına bir şey olmaz.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Yani arkadaşlar devlet adama ehliyet vermiş mi, vermiş. Adam debriyaj ayarı sormuş. Bir kişide nasıl yapılacağını yazmamış, akıl vermiş. Bilmiyorum ama bana forum bu haliyle itici gelmeye başladı. Hep bir akıl verme, laf sokma adam gibi tartışma olmuyor. Bilen biri yazsın debriyaj ayarını adam ne yaparsa yapsın, bizim yapma dememizle mi yapmayacak, yapmak istediklerini. Bu arada hakikaten ihtiyacı olan faydalanır.
Sevgili sallami, öyle tahmin ediyorum yaşınız benden büyük, saygısızlık etmek istemem. Devletin ehliyet verirken neleri gözettiğini hepimiz biliyoruz. Sizin mantığınıza göre ekipman tavsiyesi de verilmesin, sonuçta ehliyetini almış gidip mağazadan baksın yada hiç kullanmasın, motosiklette tavsiye edilmesin, sonuçta ehliyetini almış kullanıp baksın hangisi kendisi için daha uygun.

Soruyu soran aracılığı ile birbirimize bilgi aktarımı olmuş, insanlar birbirleri ile (konuyla ilgisi olduğundan) tecrübelerini, kullanımlarını paylaşmış. Bunun neresinde bir akıl verme veya laf sokma var? Yardımlaşma neden bu kadar rahatsız etti sizi veya itici geldi. Forumda bilgi paylaşıyoruz sonuç olarak. Ben forumda başlıkları dolaşırken altındaki yorumlardan, bilgi birikimlerinden, tecrübelerden epey istifade ettim. Son cümlenizdeki gibi, belki benim gibi hakikaten ihtiyacı olan, bilgi almaya, öğrenmeye hevesli insanlar yararlanır. Kim bilir?

Motosikleti
Sevgili sallami, öyle tahmin ediyorum yaşınız benden büyük, saygısızlık etmek istemem. Devletin ehliyet verirken neleri gözettiğini hepimiz biliyoruz. Sizin mantığınıza göre ekipman tavsiyesi de verilmesin, sonuçta ehliyetini almış gidip mağazadan baksın yada hiç kullanmasın, motosiklette tavsiye edilmesin, sonuçta ehliyetini almış kullanıp baksın hangisi kendisi için daha uygun.

Soruyu soran aracılığı ile birbirimize bilgi aktarımı olmuş, insanlar birbirleri ile (konuyla ilgisi olduğundan) tecrübelerini, kullanımlarını paylaşmış. Bunun neresinde bir akıl verme veya laf sokma var? Yardımlaşma neden bu kadar rahatsız etti sizi veya itici geldi. Forumda bilgi paylaşıyoruz sonuç olarak. Ben forumda başlıkları dolaşırken altındaki yorumlardan, bilgi birikimlerinden, tecrübelerden epey istifade ettim. Son cümlenizdeki gibi, belki benim gibi hakikaten ihtiyacı olan, bilgi almaya, öğrenmeye hevesli insanlar yararlanır. Kim bilir?
Kardeş sen ne diyorsun anlamadım. Ben yukarıda alıntı yaptıklarını yazana kadar çavuş tokatlamaktan,yapma etme demekten, bahsediliyor. Benim yazımdan önce debriyaj ayarı ile ilgili bir satır var mı? Ben de bilen yazsın dedim. Sen beni anlamamışsın, yapma etme diyene kadar adama sorduğu sorunun cevabını verin dedim sen ne anladın ben anlamadım.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Olabilir ağabey, yanlış anlamışımdır; Osm@n zaten her masa da var biliyorsun. Neşe katıyor :), Yapma etme diyen de, laf sokma amaçlı değil de soru soranı düşündüğünden (bence) iyi niyetinden yanlış yapıyorsun diyor.

Kısaca benim demek istediğim, burası ansiklopedi gibi. Bir soruya cevap verilirken aslında bir dolu da başka bilgiler veriyor insanlar. Bence güzel bir şey. Diğer türlü, "200km ile ön kaldırmak istiyorum kalkmıyor" diye soru soran adama da kimse nasıl yapacağını doğru dürüst anlatmıyor, bir sürü insan yapma etme şeklinde yaklaşıyor. Sen de beni yanlış anlama, forum bu herkes fikrini öyle böyle söylüyor işte :)

Motosikleti
Meselede bu zaten, biz yapma desek boş. Ama adama verilecek bilgi belki de yanlış yapacağı bir harekete mani olacak. Bilgisizce yapacağına bilgili yapsın. Benim demek istemem bu. Sen uyarını başta yap, sonra bilgiyi ver. Belki adamın hayatı kurtulacak belki de yeni bir Toprak çıkacak, bilemeyiz ki.

Bir tane "tokatlama" kelimesinden çıkıp sorulan şey dışında her yere gidiyor konu.
Debriyaj neden tek parmakla çekilmesin? Yine kaç parmakla fren yapılır konusu gibi buna mı dalalım? Debriyaj tokatlamaktan kasıt seri vites değişiminde hızlıca kavrama noktasının altına indirip geri bırakmak da olabilir mi acaba?

Herhangi bir soru soran herkesi bir tane kelimesinden yola çıkarak avlama refleksi gelişti sanki.. Es kaza motoru tekere aldım senteye almaya çalışırken şu sorunu yaşıyorum diye birisi sormaya kalksa çarmıha gerilecek heralde.. Forumun adını mevzuat.gov.tr yapalım bitsin gitsin? Her türlü serseriliğin promote edildiği manyak bir ortam ile şu anki durum arasında kocaman bir spektrum var - baştan o kapıyı kapatayım da sonra "bırakalım da adam öldürmenin yolları mı anlatılsın diyecek varsa hani... =)
İnsanlara yardımcı olmak için doğruya yönelik bilgilendirme yapmak güzel bir şey ama biraz bunun da kantarı olmalı sanki? Dizimi değdirmek üzereyken korkuyorum bunu nasıl yenebilirim diyen biri çıksa adamı tekme tokat döveceksiniz. Ne sorsun, Avrupalılar neden Avrupalı motor almıyor mesajlarını mı özlediniz?

Debriyaj ayarını ayarlayamadım. Yani kavrama noktası ileride olunca debriyaj çok sert oluyor ve tek parmakla çekemiyorum. Debriyajı yumuşak yaptığımda ise kavrama noktası çok geride oluyor debriyaj tokatlayamıyorum. Bunun ayarını nasıl yaparım?
Yaptığın ayar zaten yapacağın ayar yani işin farklı bir püf noktası yok. İki parmağını tam çektiğinde sıyırdığı noktanın biraz ilerisine denk geliyor olmalı kabaca. Buna engel olacak şey manetin elinle uyumsuzluğu olabilir, standart manetler parmakları ekstra uzun/kısa olan kişilerde doğru ayar yapılmasını çok zor / imkansız hale getirebiliyor. Bu nedenle kendi ayarlı olan manetler var - değer mi bu motora o yatırımı yapmak orası da senin karar vereceğin konu.
Ama temelde konuya bakışında aradığın çözümde sorun yok gibi. Ayarı biraz daha ince yavaş yavaş yapmayı deneyebilirsin, olmuyorsa da kısa ve ayarlı bir manete geçebilirsin. Olmuyorsa da olmaz, misal ben Tuareg'e probrake'in en ucuz manetini taktım, çok rahat iki parmağıma göre ayarladım maneti - uzun üre toprakta gideceksem tek parmağa göre de biraz daha çekebiliyorum. Gel gelelim Tuono'ya çok kaliteli bir manet seti aldım ama gidon ergonomisi tamamen farklı %100 tutmadı iki parmağımı tam çektiğimde istediğim yere gelmiyor - biraz geri alsam istediğimden erken sıyırıyor biraz ileri alsam iki parmağımla diğer parmakları ezmem gerekiyor. %100 optimumu bulmak için başka manet mi deneyeceğim? sanmıyorum ama canımı yeterince sıkarsa da olabilir.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar