- Motosikleti
- BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
- Konu Yazar
iki parmak, kısa manet kullanıyorum, 4 parmak zorlamama rağmen 25 yıllık bisiklet alışkanlığından dolayı bir türlü beceremedim. 4 Parmak ile ciddi anlamda tedirgin oluyorum. Bu durumda ne yapmalı, zorlamaya devam etmeli mi yoksa 2 parmak mı kullanmalı ?
Merhabalar ,
Bende eğitim almadığım yıllarda iki parmak kullanıyordum ,eğitimden sonra bu alışkanlığımı tam anlamı ile yenmem iki sene sürdü. Zor bırakılabilen bir alışkanlıktır . Mücadeleye devam
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:47 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:53 ----------
Okan Hocam,
Aslında uzun süredir merak ettiğim bir soru var. Youtube'da video altına soracaktım ama burası daha doğru olur gibi geldi.
Getek kendi çalışmalarımızda gerekse eğitimlerde "panik fren" ya da "acil fren" veya her ne diyorsak, bunların tamamı aslında "planlamalı fren" olmuyor mu? "Şimdi şuraya git, bu tarafa 100 km hızla gelirken aniden fren yap" dediğimiz öğrenci "şimdi ani fren yapacağım" diye planlayarak geliyor zaten. Bu yüzden gerçek hayatta ilk tehlikede motosiklet kafamıza geçiyor. Hiç ani frene zorladığınız bir öğrenci oldu mu? Tehlikeye sokarak, habersiz olduğu bir anda frenlemeye zorlayarak, gerekirse düşürerek? Bundan çok mu korkarsınız? Amacımız kas hafızası otursun diye, doğru tekniğe alışsın diye defalarca tekrar ettirmek mi? Bu işe yarıyor mu? Yoksa panik fren yaptıracağımız öğrenciye "bir musibet bin nasihattan iyidir" tekniği uygulayıp hiç beklemediği anda önüne koşarak ya da bir şeyle korkutarak fren mi yaptırmalıyız hata yapması pahasına? Motosiklette bunu hiç denemedim ama araba kullanmayı öğretirken öğrencinin hatalarını görmesi açısından çok faydasını gördüm. Bunu güvenli bir şekilde motosiklet eğitimine aktaramaz mıyız?
Merhaba,
Çok kısaca cevap vermek durumundayım. Eğitim esnasında öğrenciyi riske atabilecek beklenmedik hareketlere girişmek zaten tedirgin olan öğrencinin odaklanmasını ters etkileyip eğitimden uzaklaşabilir. Eğitim alanında ana hedefimiz öğrencinin ilgisini %100 olarak verilen bilgiye çekmektir , insanlar orada kendilerini güvende hissetmeli ve beyinlerindeki bariyerleri zorlayarak kendilerini geliştirmelidirler. Beklenmedik tehlikeler için tetikte bekleyen bir beyin öğrenme işlevini yerine getiremeyecektir.Yani kısaca benzer yöntemler uygulamakla beraber hiç beklenmedik bir uygulama yaptırmıyorum.
Sevgilerimle
---------- Mesajlar birleştirildi - 17:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:47 ----------
bi arkadaşıma ön tekerleği kaydırıp düştüğüm videoyu izlettiğimde motor freni diye diretiyordu ne söylediysem söyliyim tutturmuştu motor frenide motor freni. vitesi 1 tık aşağı çekip frenlere abanacaksın diyordu bu ne kadar doğru ? videoda vitese dokunulmayacak demişsiniz genede sormak istedim teşekkürler
Vitesle uğraşabilecek vaktiniz var ise onun adı "ACİL" fren olmayacaktır. Ön tekerleği kaydırmanızın nedeni ağırlık transferine izin vermeden manete tam güç uygulamanızdır büyük ihtimal ile. Video nun linkini verebilirseniz incelemeyi isterim.
Sevgilerimle