Arkadaşlar KALDERA nın söylediği ALTAN motora Cumartesi günü gittik, sabah saat 06.45de merterde Mehmet Aksuyla buluşup yola çıktık,bir gün önce Halil kardeşimizle de haberleştik o da bizi Paralı yol gişelerinde bekledi, onunlada saat 07.20 de buluşup 3 regal peş peşe Kartal sanayideki ALTAN MOTOR u bulduk saat 07.45 de oradaydık ama in cin top oynuyordu, site çaycısında kahvaltı yaptık, muhabbet ettik, saat 08.30 da geldiler, motorlarımızın soğumasını bekledik,soğuduktan sonra ustalar motorları içeri alıp tamir liftinde sökmeye başladılar, işlerinin ehli oldukları belliydi, hiç tereddüt etmeden herşeyi söktüler, sorularımızla belki onları bunalttık ama kafamıza her takılana hiç bıkmadan cevap verdiler,aşağıda resimleri bastım,

3 motorada aynı anda bakıldı bu benim motor, depoyu ve koltukları söktüler,
Bu halil kardeşimizin motoru
Üst kapağı sökülmüş motoruma sibop ayarı yapılıyır, çok enteresan 3 motorun da sibopları çok sıkı çıktı, usta ilk 500-1000Km de mutlaka sibop ayarı yapılmalıydı dedi, bundan sonra her 2-3 binde mutlaka sibop ayarı yaptırmalıymışız.
Buda Mehmet Aksu nun motoru daha 500 KM de ama sibopları ayarsızlıktan yer yapmış motor çalışırken patırtı yapıyor,usta sibop ayarından sonra alışır patırdamayı daha sonra keser dedi,:silent:
ALTAN motor babadan motorcu duvardakiler şu ana kadar aldıkları marka ustalık belgeleri ve başarı belgeleri.
İşte bu cihaz da senkronizasyon ayarı yapılan cihaz 4 silindirli motorlara göre yapılmış, bizim motorlar 2 silindirli olduğundan sadece 2 saat kullanılıyor, karbüratörden pistonlara giden benzinin düzenli akıp akmadığını kontrol ediyor, ve usta buna bakarak ayar yapıyor.
Bu hesap makinası gibi olan cihazda motor devrini ölçüyor, bizim motora son gaz verdik 8500 Devir falan yaptı en son.
Fedos Kardeşimiz sağolsun bizi yalnız bırakmadı o da geldi ALTAN motora bize rehberlik yaptı.
İşimiz bitti ve sahile doğru yola çıkacağız Kalderayı beklmek için .
Sahile güzel bir çay bahçesine gittik orada 1 saat kadar kalderayı bekledik, bu arada FEDOS kardeşim benim akrabam çıktı kendiside GAZİANTEP-NİZİP-AKÇAKENT köyünden miş, telefonla babasını aradı onunla konuştum tanıştık şaşırıp kaldım meğer biz akrabaymışız neredn nereye.
Daha sonra KALDERA geldi, tanıştık uzun uzun konuştuk (TABİİ KAVGA ETMEDEN) kendisi aynen tahmin ettiğim gibi birisi, yedek parçacı olduğundan motor konusuna çok hakim, bu işi biliyor, kendisine çok teşekkür ederim bizimle ilgilendi, yoksa biz Yalova ya Ünal ustaya gidecektik, hem 100 YTL motor başına masrafımız olacaktı hemde bütün günümüz orada geçecekti, Ünal usta da yapılacak herşeyi ALTAN motor da yaptırdık, ALTAN motor bizden 50YTL aldı Onlarada teşekkür ederim.
Eğer gitmek istiyen olursa mutlaka telefonla önceden randevu alsın, ayrıca motorun 2-3 saat soğumasını beklemek zorundasınız,bunları göz önüne alın.
Ayrıca ALTAN motora sormadan aldıkları fiyatı yazdım ama kusura bakmasınlar çünkü yapılan işlemler 75YTL lik, bize özel indirim yaptılar, tahmin ediyorum regalcilerden de aynı parayı alacaklar.
ŞİMDİ GELELİM HERKESİN MERAK ETTİĞİ KONULARA:
BAKIMDAN SONRA MOTORUMDAKİ DEĞİŞİKLİKLER ŞÖYLE
1- Motorun kesinlikle sesi değişti şimdi daha yumuşak çalışıyor,
2- Yolda yağ gibi kayıyor
3- 120 KM de başlıyan vibratör çok azaldı, dönüşte 140 KM süraat denemesi yaptım, hem bu hıza çok rahat ulaştı hemde vibrasyon artmadı, bir müddet böyle gittim, hararet hiç yükselmedi, sonra 120 KM süraate düştüm, bu arada Halil peşimi hiç bırakmadı demekki onun motoru da aynen benimki gibi, ama Mehmetin motoru daha 500 KM de olduğundan sanıyorum birz zorlandı bu süraatte.
4- Benim motorda hararet saati olduğundan tespit edebildim, sibop ayarlarından sonra hararetim 15 derece düştü, eskiden 120 KM süraatte gittiğim zaman hararet 90 derece gösteriyordu şimdi 80 dereceye zor çıkıyor, meğer benim motor hararetli çalışıyormuş, zaten en zor soğuyan benim motor oldu,
5- Motorumu fulledim 100 Km yapıp yeniden fulledim aşağı yukarı hep 100-120 Km arası süraat yaptım depom 3 litre benzin aldı yani Km başına 100KRŞ gibi bir yakıt harcadı, 100Km süraati geçmesem dahada düşecekti sanıyorum, yani yakıt sarfiyatı düştü.eskiden 3.7 litre falan yakıyordu.
MOTORLA İLGİLİ ÖĞRENDİĞİMİZ ŞEYLER.
1- Yağ filitresi yok, karter tapasında mıknatıs var, yağ değiştirirken bakacağım.
2- Usta motoru çok beğeniyor, Çinlinin yaptığı en kaliteli motor dedi, ama bizim şansızlığımız garanti yüzünden yetkili servise gitmek zorunda olmamız, siz dedi motorlarınızı işini bilen ustalara götürmediğinizden sorun yaşıyorsunuz dedi.
3- Dişli meselesini unutuyoruz, bu motorların ancak arka dişlisine müdehale yapılabiliyor, bununda gereği yok, bunu KALDERA ile konuşup karar verdik.
4- Ekzos susturucularını sökersek mutlaka sibop ayarı yapılması gerekiyor, tekrar takarsan yine yaptıracaksın, çünkü sıkıştırma değişiyor, buda motorun randımanını düşürüyor, yeni tip ekzoslar çok dandik, eskiler daha iyi.
ALTAN MOTORDA YAPILAN İŞLEMLER
1- Depo ve koltuklar sökülüp motorun üst kapağı söküldü,
2- Sibop yapıldı.
3- Senkronizasyon ayarı kontrol edilip karbüratörden ayarlar yapıldı,
4- Bujiler sökülüp temizlendi,
5- Hava filitresi sökülüp havayla temizlendi,
6- Fren ayarları yapıldı,
7- Gaz ve debriyaj telleri yağlandı,
8- Zincir ayarları yapıldı,
9- Elektrik tesisatı lambalar şarj marş kontrol edildi,:cat: :cat: