fevkalbesher' Alıntı:
Yazdıklarımda yanlış bir bilgi yok.
Var. Sadece "son hızın güçle alakası yok" demen bile yeter. Güç formülündeki çarpımda devir var, devir yüksekse güçte yüksektir haliyle son hızın güçle çok alakası var.
fevkalbesher' Alıntı:
1. motorun ürettiği torku etkileyen tüm parametreleri göz ardı edersek, aktarma oranını 1,357 kat azaltmak tekerlek devrini arttırır, tekerin yere ilettiği torku azaltır.
Öyle bir göz ardı yapamayız. Tekerleğin yere ilettiği tork azalacağı için taşıt daha fazla hız yapamaz. Aktarma oranını 1.357 kat azalttığında birşey elde edebilmen için motosikletin fabrikada yanlış dizayn edilmiş olması gerekir. Tekerlek devri motosikletinin motorunu devri aynı kalırsa artabilir ancak o dişli değiştirilden sonra motosikletin motorunun devri artık eskisi gibi yüksek devirlere ulaşamayacaktır dolayısıyla kağıt üzerinde tekerlek devri artar ama sokağa çıktığınızda TERSİNE AZALIR. Motosiklet orijinal dişlisi ile 10000 devirde 120km/h hız yapıyorsa oran 1.357 kat değiştiğinde 10000 devirde 160ı geçer AMA 10000 DEVİRE ARTIK ÇIKAMAZ. Artık 120 ile giderken 8500 devirdedir. 8500 devirde motorun ürettiği tork 10000 devire göre yüksek ihtimalle daha fazladır ama bu fazlalığın oranı 1.357den küçük bir rakam olduğu için NET tork azalır. Yani artık 120ye bile çıkamazsın. Motor 8500 deviri bile görmez. Dişli değişimi ile birşey elde etmenin tek mümkün yolu fabrikada o motosikleti dizayn eden adamın büyük bir mühendislik hatası yapıp yanlış dişli kullanması ve motorun fabrika çıkışında son viteste son devrine çok çabuk ulaşıp devir bittiği için hızlanamıyor olması ile mümkün olur. Yada oranı çok abartıp son viteste sadece sabit hızda gitmenin öngörülmüş olması gerekir ki çoğu sürücü bunu yapmadığı ve çoğu 5 vites motorda sondan önceki 4 vitesin son hıza yetmemesinden dolayı dizayn sırasında buda tercih edilmez. (Çünkü sabit giderken daha az yakar ama gerçekçi kullanımda daha fazla yakar) Buda ne Regal Raptor nede başka bir motosiklette geçerli değil. Çünkü ne kadar kalitesiz olursa olsun doğru dişli seçebiliyorlar.
fevkalbesher' Alıntı:
2. Motorsiklet şanzımanında son dişli var mı bilmiyorum, henüz söküp bakmadım. Burada 14'den 19'a çıkarılan dişli bu mudur yoksa vitesin dişlisi midir, bilemiyorum. Böyle bir fark olduğunu şimdi yazından anladım. Ve fakat benim kastım son vitesin oranıdır. 14 dişliden 19 dişliye geçen, vites dişlisinden bağımsız olarak vites dişlisini zincire aktaran ara bir dişli ise, küçük viteslerde çekişin azalması doğrudur.
Her motosiklet şanzımanında son dişli olmayabilir ama zincirin arka tekerlek üzerinde bağlı olduğu dişli son dişlidir. Yada benim motosikletimde zincir yok şaft var şaftın tekerleğe bağlandığı noktada son dişli var ama şanzıman çıkışındada ayrıca şanzıman son dişlisi var. Motosikletten motosiklete değişir ama hiçbirşey olmasa tekerlek üzerinde var zaten.
fevkalbesher' Alıntı:
ama böyle saldırgan bir tavrı da kabul etmiyorum.
Saldırgan tavırmı, asla. Hep söylediğim gibi yanlış anlaşılmaktan derdimi anlatamamaktan çok çekinmişimdir buda böyle bir örnek.
fevkalbesher' Alıntı:
Dostum son 40 senedir kamyon ve otobüslerin aktarma organlarını bu şekilde tasarlıyoruz, buna göre seçiyoruz.
40 yıldır dizayn ettiğiniz şeyleri sıfırdan doğru olarak dizayn ediyorsunuz. Önceden doğru dizayn edilmiş birşeyi değiştirip daha doğru yapmıyorsunuz tabiki.
Peki sizin doğru dizayn ettiğiniz bir aktarmayı bir başkası çıkıp ben değiştirdim otobüsün kamyonun son hızı arttı şeklinde birşey olabiliyormu? Olamıyor neden siz zaten en uygununu dizayn etmiştiniz. Aynı şekilde Regal Raptorda üzerinde en uygun dişli ile gelir. Sizin dizayn ettiğiniz otobüs aktarmasını ben çıkıpta değiştirdim daha iyi oldu diyebilirmiyim? Hayır siz zaten otobüsün motorunun tork karakteristiğine göre en uygun vites oranlarını seçersiniz.
Tekrar yazıyorum, satın aldığınız HERHANGİ bir motorlu vasıtanın (motosiklet otomobil vs) başka modifikasyon yapmadan sadece son vites dişlisi yada son dişli oranını değiştirerek son hızınızı artırabilmeniz için muhakkakki o vasıtanın fabrika çıkışı yanlış dizayndan dolayı son hızına ulaşamıyor olması gerekir. Eğer sizin elinizde kuvvetli bir motor varsa o motor yanlış dizayndan dolayı son viteste son devrine çabucak geliyor ve kırmızıyı bile geçmeye çalışıyorsa işte o zaman son dişliyi değiştirdiğinizde daha yüksek hız yapar, ama neredeyse seri üretim hiçbir araçta bu söz konusu değildir. Yada bir ihtimal dişli farkını küçük tutarak son hızınızı belki biraz artırabilirsiniz ama son hızınıza ulaşma süreniz çok artacaktır, anlamsız olacaktır, yol yetmeyecektir vs.
Peki tüm fabrika çıkışı araçlar %100 en mükemmel dişli oranına sahipmidir? HAYIR. Büyük çoğunluğu sahiptir ama aşağıda yazacağım sebeplerden dolayı bazen mükemmel olmayabilir.
- Ürünün Japonya, Avrupa Amerikada satılması ve farklı kıtalarda farklı egsoz emisyon kanunlarından dolayı ufak motor değişikliklerinin yapılması ama bunun şanzımana yansıtılmaması.
- Örneğin eski Renault 21leri hatırlarsınız. Bunların Fransada orijinalinde 1.7den küçük motorlusu yoktur ama Türkiyede Türkiye için özel Optima isimli 1.6 (fairway) motorlusu üretilmiştir. Renault Türkiye bunu yaparken farklı şanzıman dizayn edip ekstra yedek parça külfeti çıkarmamış olabilir. Diyeceksiniz o zaman, Fairway motoru kullandılarsa fairway şanzımanı kullansınlar. Cevap: Renault 9 Fairway ile Renault 21 aynı motor ve şanzımana sahip olsalar bile ağırlıkları ve tekerlekleri farklıdır.
- Bir model çıktıktan yıllar sonra farklı motor versiyonunun piyasa koşulları sebebiyle üretilmesi ama aynı şanzımanın kullanılması.
Sonuç olarak Regal Raptorda böyle bir durum yok. İstediğiniz dişliyi takın, ne 180i, 150 bile yapamaz. Ben Shadowla 160ı geçemiyorumda Regalda bi dişli değişecek 180 yapacak. O zaman ben shadowda bir dişli değiştireyim 300 yapsın. Nede olsa Honda unutmuş, gözden kaçırmış o dişliyi biz Türkler bulmuşuz. Başka bir modifikasyon yapmadan birisi sırf dişli değişimi ile Regal Raptorla 180 yapsın, yada 160 yapsın oda yeter kendisine 750 Shadowumu hediye edeceğim. (Onun regali kadar hızlı gitmeyecek ama olsun!)
Benim Shadowumda son hızla giderken tekerleğe yaptığım hesaba göre 250Nm tork aktarılıyor. Yani 160la giderken bu ağırlıkta bu rüzgar direnci bu lastik sürtünmesi bu sürücü (ben) motorda hızını korumak için 250Nm gerekiyor demekki. Eğer ben son dişliyi 1.357 kat değiştirirsem motorum kağıt üstünde 220 yapacaktır. Ama gerçekte motor 160la giderken 4000 devire düşecektir. (Tabi önce 160a çıkabilmem gerekirki birazdan göreceksiniz zaten çıkamayacak bile) Shadow motoru karakteristik olarak 5700den 4000e düştüğünde torkunu artırır ama 1.357 kat artırmaz. Yine yaptığım hesaba göre son dişlim 1.357 kat değiştiğinde yukarıda yazdığım 250Nm torkum 190Nm'ye düşüyor. Yani artık 160a bile çıkamıyor hale gelirim. 4.vites bittiğinde 5.e geçtiğimde motor o kadar düşük devirde kalacaktırki artık son hızım 140 olacaktır. Shadowun orijinal son dişlisini daha büyük oranla değiştirirsem motorum son hızına daha çabuk ulaşacaktır ama o son hız 160tan az olacaktır. Bunu tersini yapıp daha küçük oranla değiştirirsem bu sefer hem son hızım az olacaktır hemde çok yavaş hızlanacaktır. Yada rüzgar vs yokuş yiyerek son hızımı artırabilsem bile o hıza ağlatacak kadar geç çıkacaktır.
Eğer ekonomi amacıyla son dişli çok kötü tutulduysa siz son dişliyi değiştirerek gerçektende son hızınızı artırabilirsiniz AMA 8 silindir otomobil gibi yakıt yakmaya başlayacaktır. Ama böyle bir koşul olsa bile yinede ASLA 180e ulaşmaz.
Tavrım düşüncem ASLA kimseyi kırmak değildir. Saldırgan olmam imkansız, içimde yok bir kere. Daha nazik nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Lütfen beni yanlış anlamayın.