arkadaşlar size bir uyarı yapayım:
malum bursa'ya izine geldim. ben motosikleti 2. el vekalet ile aldırmıştım. bu arada regal'in ilk ikinci elini alan ben olmuştum. elbette ki 0 (sıfır) ına o an imkanım yoktu. biz o sıralar motosikletler ucuzlar diye beklerken, ötv geldi. şu an o işten bayağı karlı çıkmış oldum yani. her ne ise,
asıl konu şu; vekalet ile aldırdığım ve işin başında olmadığım için, işler bittiğinde ruhsatın faksını istedim. faks geldiğinde motor tipi olarak şöyle yazdığını gördüm:
dd240e-9
halbuki dd250e-9 yazmalı idi. şimdi bursa'ya geldiğim için ilgili trafik tescile gittim. iki gündür bu işle uğraşıyorum. yeniden ruhsat değişti ve benim yine 80 ytl param çıktı. polis arkadaşlar "gerek yok hocam böyle bin" dediler ama, ben yine de değiştirmek istedim. halbuki ilk ruhsatı alırken de bu işler için ruhsat ve takipçi parası vermiştik. yapılan şey aslında ruhsat üzerinde; Doğan L için Doğan S yazmak gibi bir anlama geliyor.
bunu neden yazdım. arkadaşlar dikkatli olsunlar. bunun üzerine yeni ruhsatın her yerini fatura ile karşılaştırdım ki aynı mı diye.. bir yanlışlık olmasın diye. takipçi yanlış yazmış, faturasını yine biz ödemiş olduk. polis arkadaşlar bana "hocam siz çok kıl" sınız galiba dediler.. ben ise işin ciddiyet içinde yapılması gerektiği kanaatindeyim. böyle bir durum "kıl" lık oluyor ise, "evet ben kıl" ım diyebilirim. hırsızın zaten hiç bir kabahati olamaz dimi. yarın bir gün satmak istesem.. sorun olacağı kesin.
dikkatli olun arkadaşlar, 0 (sıfır) alanlar, alıp satanlar.. bilgileri doğru aktarmışlar mı ruhsata. iyi inceleyin. bizim ülkede bu ruhsat hataları ölene kadar gider. bir zaman concorde arabam vardı ve ruhsat üstünde "concode" yazıyordu. devir sırasında bayan polis yeni ruhsata yine "concode" yazdı. ben de tepki olarak dedim ki "bakın hanımefendi, böyle bir araba yok" o esnada erkek polisler de devreye girdi ve beni doğruladılar. bayan dedi ki, "biz eskisinin aynısını yazarız". zar zor rica minnet araya bir "r" harfi eklettim o zaman. işte benim güzel ülkem ve güzel insanlarımız. o kadar çok şekilciyiz ki... şekilcilik içimize işlemiş. başka bir örnek vereyim:
bir tanıdığım evleniyordu. müstakbel hanımın adı "çiğdem" idi ve nüfusta "ciğdem" diye yazılmıştı. evlilik muamelesi yapılırken.. evrak üzerinde kimi yerde "ciğdem", kimi yerde "çiğdem" yazılı olduğu farkedildi ve arkadaşın evlenememe problemi doğdu. planlanan zamanda evliliklerini yapamadılar. önce mahkeme kararı ile bayanın ismi "ciğdem" den "çiğdem" e dönüştü de arkadaş muradına erdi... ne var orda, bir adet "." (nokta). memurun dikkatsizliği bir sürü masrafa neden oldu. aynen bana olan gibi.
bir başka durum. araba ruhsatlarında vardır. özellikle motor silindir hacmi,, 1600 bir araba için 1395 yazılır. sebebi bilinemez niye böyle diye. arabanın sahibi bile emin olamaz. oto pazarından almıştır aracı ama gerçekten 1600 mü.. yoksa 1400 mü diye. aslında benzer sorun benim ruhsatta da var;
benim regal in ruhsatında silindir hacmi 234 cc yazıyor. bu doğru bir bilgi. satış stratejisi olarak bu motosiklet 250 cc kategorisinde yer alıyor. ancak ruhsatta beygir gücü olarak 12 yazıyor.
hani bu motosiklet 17 beygir idi. hani bir zamanlar 18 beygir idi.. aslında bu motosiklet bir zamanlar 16,xx beygir idi. bunlara razı olayım ama.. bu 12 beygir nerden çıktı.
şimdi sizler ruhsatlarınızı ve faturalarınızı kontrol ediniz. bakınız faturaya uymayan bir bilgi var mı? özellikle beygir gücünüz nedir? yazarsanız memnun olurum. bir zamanlar ilk muayene süresi bu konuda farklılık arz etmişti. farklı farklı yazılmıştı. ona da bakın. benim motosiklet 2005 trafiğe çıkışlı ve 2008 de ilk muayenesi yapılacak. yani 3 yıl sonra oluyor.
sizlere pür-dikkatler dilerim.