Çukura Girince Gelen Ses

Ne zamandır merak ettiğim ama sorunun kaynağını bulamadığım bir durum var. Bir çukurdan yada hafif bozuk bir yerden geçtiğimde (hızlı olmasam bile) ön taraftan tak diye ses geliyor. Önceden bu ses yoktu tabiki ama bir ara ön grenajı kırmıştı hayvanın biri, o ara, bozuk yolda grenajın demire çarpmasından öyle bir ses geliyordu ama şimdi grenajla alakalı bir durumda yok.
Sorun ne olabilir acaba. İç tarafta göremediğim bir yerde vidamı çıktı yoksa çıkacakmı yada başka birşeymi. Tecrübeli arkadaşlardan yanıt bekliyorum.

Amortisörden geliyor o ses çok büyük ihtimalle.

Amortisör keçeniz bitti amortisörün içindeki yağı da dışarı sızdırdı şuanda içinde yağ olmadığı için gereğinden fazla yaylanıp dibine kadar vuruyor. :)

Çözümü ise biraz zahmetli ve masraflı. Amortisör keçelerinin değişimi ve yeni yağ koyulması gerekiyor. Güvendiğiniz bir tamirci sorununuzu giderecektir. :)

Amortisör keçeniz bitti amortisörün içindeki yağı da dışarı sızdırdı şuanda içinde yağ olmadığı için gereğinden fazla yaylanıp dibine kadar vuruyor. :)

Çözümü ise biraz zahmetli ve masraflı. Amortisör keçelerinin değişimi ve yeni yağ koyulması gerekiyor. Güvendiğiniz bir tamirci sorununuzu giderecektir. :)

katılıyorum...........

Denizli İl Temsilcisi
Yağ değişimi oluuuur, sonraaaa lastik şişirme oluuuurrr, efenime söylim vida söküp takmak oluuur... oooohooooooo anlat anlat bitmez :mrgreen:

bence en mantıklısı servise götürsün sorunu tespit ettirsin biz burdna yardım ederk yaptıralım

ben servislere pek güvenmiyorum hacı ön tarafı dağıt bi bahar temizliği yap bütün vidaları sık yalama olanlar varsa içinden gereken yapılır. bozulmaz bişey korkma

Peki buna ne diyeceksiniz, motosikletimi sıfır aldığımda ilk 1000-1500 km kadar bazı çukurlardan geçince tak diye ses geliyodu önden, sonra kesildi, ne yani motor sıfırken keçeleri ve yağı bitikti sonra kendiliğinden tamir mi oldu amortisör :cherry:

yok, amortisör hiç yaylanmadan oluyor bu

Neden çakarsın kardeş danışalım sana :p

Ön çamurluk , ön fren merkesi olabilir. Farın sağlam bağlanmamış olabilir. Okadar çok ihtmal varki aslında

aslında balatayı tutan ince bir sac var, o gevşemiş biraz, frene sert basınca balata yukarı çıkıp üst metale çarpıyor, öyle bir ses var, aslında bu bahsettiğim sesede benziyor ama ufak bi kasiste bile balata o şiddetle yukarı çarpamaz diye düşünüyorum.

ben servislere pek güvenmiyorum hacı ön tarafı dağıt bi bahar temizliği yap bütün vidaları sık yalama olanlar varsa içinden gereken yapılır. bozulmaz bişey korkma

zamanım olsa dağıtıcam bi güzel ama yok işte:)

aslında meğersem benim scooter da da aynı sorundan varmış. ön amortisörden geliyor ses. özellikle orta ve derin çukurlarda çok ses yapıyor. Tabii birde şunu fark ettim arka amortisör çok rahat çukurdan geçerken, ön çok sarsıyor resmen dayak yemiş gibi oluyorsunuz. Birde ön tarafa hafif bi yüklenmede belli bir seviyeye kadar zınk diye iniyor o noktadan sonra biraz daha kuvvet uygulayarak amortisörü sonuna kadar bastırabiliyorsunuz.

Ayrıca ben o sesin normal olduğunu düşünüyordum oysa.. :(

Ozaman amortisörlerdeki yağ miktarı falan mı az acaba? Yada daha kalın bi amortisör yağı koysak sorun hallolur mu?

Kocaeli İl Temsilcisi
aslında meğersem benim scooter da da aynı sorundan varmış. ön amortisörden geliyor ses. özellikle orta ve derin çukurlarda çok ses yapıyor. Tabii birde şunu fark ettim arka amortisör çok rahat çukurdan geçerken, ön çok sarsıyor resmen dayak yemiş gibi oluyorsunuz. Birde ön tarafa hafif bi yüklenmede belli bir seviyeye kadar zınk diye iniyor o noktadan sonra biraz daha kuvvet uygulayarak amortisörü sonuna kadar bastırabiliyorsunuz.

Ayrıca ben o sesin normal olduğunu düşünüyordum oysa.. :(

Ozaman amortisörlerdeki yağ miktarı falan mı az acaba? Yada daha kalın bi amortisör yağı koysak sorun hallolur mu?

ben senin sorununu şıp diye çözdüm şafakcım :cherry:

ben senin sorununu şıp diye çözdüm şafakcım :cherry:

çok açıklayıcı yazamadığım için mi böyle dediniz pek anlamadım? :) ön amortisörden konuda anlatıldığı gibi her çukurdan geçerken tak tuk diye ses geliyor. daha 1700km deyim. başlarda yeni motordur yerine oturuyordur falan derken sonra heralde tüm motorlarda var bu sorun demeye başlamıştım ki bu konuyu gördüm :)

ön çataldan gelme ihtimali varmı acaba? kırık, boşluk, vidada gevşeme vs

Benim motosiklette de, (Bianchi Falcon125) çukura girince ön taraftan tak diye ses geliyor, tamirciye söyledim adam dinlemiyoki :) direksiyonu sıktı, gresledi.Amortisöre bakmadı; bide güzel para aldı, bu dediğim 1,5 yıl kadar önce oluyor tabi, o ses hiç gitmedi bende tamirciye gitmedim öyle devam ediyor....

Üstadım ben geçenlerde bi çukura girdim ön düzeni orda bıraktım sanmıştım , amartisörde ufak bi eğrilik varmış aynı dediğin sesi yapıyordu presslettim ses kesildi amartisörlerine baktır istersen .

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Bende ki zc modelinde de bu tip sorunlar var.
1.si amörtisor gerekli esnemeyi yapmıyor,belki ondan olabilir.
2.si de mondialin scooterlarının vida yuvaları ciddi anlamda çürüyor,kendi scooterımdan biliyorum. Vidaları tekrar gözden geçirmenizi hatta,eski vidaların yerini yeni vidalarla değiştirmenizi öneririm..

ön çataldan gelme ihtimali varmı acaba? kırık, boşluk, vidada gevşeme vs

Yani bence ses oradan geliyor. Kırık boşlukdan ziyade esneme payı az ondan amortisör dibine kadar gelip vuruyor.diye düşünüyorum ama bakalım 2000 bakımında ustaya da sorarım eğer hallolursa burada da paylaşırım

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar