CUB motor aküye bağlanan kabloda kaç volt görmeliyim

Hepinize merhaba, çin malı cub motorum var. Son dönemde elektriksel bazı sorunlar yaşıyorum, far bazen kendi kendine sönüyor ertesi gün tekrar çalışıyor. Far sönünce gösterge lambaları yükseliyor gibi sıkıntılarım var. Akünün tam çıkışında sadece 1 adet 10 amperlik cam sigorta var motorda başka sigorta yok. Sigorta patlamıştı söktüm yenisini taktım sorunsuz çalışıyor şu an ama bence bir şeyler ters gidiyor gibi.

Akü motora bağlıyken avometre ile dc voltaj ölçtüğümde;
rölanti devrinde= 12.6-13.0 volt arasında
2000-4000 devir= 14-14.6 volt arasında
4000 ve üstü devirlerde maksimum 14.7 görüyorum ama değişken bazen 14.5 oluyor bazen 14.3 volt. Buraya kadar bir sorun yok. Her şey yolunda görünüyor.

Akünün bağlantısını söktüğümde aküye bağlanması gereken motordan gelen artı ve eksi uçları arasındaki gerilimi avometreyle yine dc voltaj kademesinde ölçtüğümde;
Rölanti devrinde= 11.2-11.5 volt civarı gerilim var. Çok az gaz verince hemen 13-14 volt oluyor.
2000-3000 devir civarında= 17-20 volt arası gerilim var. Daha fazla devir çeviremiyorum çünkü motor ateşlemeyi kesiyor. Öksürmeye başlıyor. Motorda akü destekli cdi beyin takılı cg motorlarda da kullanılan 4 fişli klasik beyin.

Merak ettiğim konu ise motorda akü bağlı değil iken aküye gelen artı ve eksi kabloları arasındaki gerilimin gaz verince 20 volt civarlarına çıkması normal mi? Akünün kendi iç direnci olduğunu ve bu dirençten dolayı aküyü bağladığımda gaz verince voltajın 14.6 volt üzerine çıkmamasını mantıken anlayabiliyorum ancak akü sistemde takılı değilken bu kadar yüksek voltaj geliyor olması konjektörün arızalı olması ihtimalini düşündürüyor. Fakat aküm takılı iken gayet güzel şarj oluyor ve motor ateşlemesini de düzgün yapıyor ikaz lambaları da sorunsuz çalışıyor. Sonuç olarak akü sistemde takılı değilken gaz verdiğimde maksimum ne kadar gerilim ölçmeliyim? Akü takılı değilken motoru çalıştırdığımda alternatörden beslenen far ve gösterge lambaları bu gerilimle patlamaz mı? -ki kısa far ve arka park lambam patladı- Çok uzun yazdım belki de lafı gereksiz uzattım, zamanınızı ayırdığınız için hepinize teşekkür ederim.

Şarj değerleri normal görünüyor , belki farın soketinde yada kafanın şase kablosunda oksit olabilir , arada temassızlık yapabilir..

Şarj değerleri normal görünüyor , belki farın soketinde yada kafanın şase kablosunda oksit olabilir , arada temassızlık yapabilir..
Evet size katılıyorum. Mesajımda da belirttiğim gibi şarj değerleri çok normal fakat benim sorum bu değildi. Biraz karışık yazdığım için kaçırdınız sanırım. Akü bağlı değilken 20 volt civarı gerilim olması normal mi onu merak ediyorum. Yoksa akü sisteme dahilken her şey yolunda.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
Valla güzel soru, hiç denemedim böyle bir şeyi, cevabı merak ediyorum

Motosikleti
1190 ADV
fyj7da814u6mfin5c4c942428edf.jpg

Türkçesi: Bozuk değilse tamir etmeye uğraşma.

Uzun zaman sonra ekleme;

Motor alternatörden beslenen fara elektrik göndermeyi yine kesti. Bu sefer 3 gün bindim ama nafile far tekrar yanmadı. Grenajı söküp fardan ölçüm aldım fara elektrik gitmiyordu. Aküye bağlanan kablolardan yine ölçüm aldım bu sefer hiç elektrik gelmiyordu, sadece aküdeki elektrikle ateşleme yapıyordu. Alternatörden konjektöre giden uçlarda direnç ölçümü ve gerilim ölçümü yaptım. Sargıların dirençleri arasında uyumsuzluk yoktu ve 50 volt AC gerilime kadar voltaj geliyordu. Konjektörü söktüm, diyot ölçümü yaptım ölçü aletim bibip bibip ötüp uyarı verdi. Çok akım çekmeye çalıştı sanırım. Konjektörü aldım parçacıdan bir tane far beslemeli CG konjektör aldım. Soket ve uçlar bire bir aynıydı zaten. Yeni konjektörü taktım ve sorunsuz problemsiz sıkıntısız şekilde aküye elektrik gitmeye başladı. Hemen hemen 1 haftadır kullanıyorum hiçbir sorun kalmadı. Sıkıntı konjektördeymiş. 175 TL karşılığında aldığım konjektör beni ne kadar götürür bilmiyorum inş en azından 2 sene sorunsuz çalışır. Konjektör alırken sordukları tek şey farın aküden mi yoksa alternatörden mi beslendiği. İki çeşit varmış, eğer farınız aküden besleniyorsa ona göre konjektör takmanız gerekiyormuş. İyi sürüşler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar