Adana İl Temsilcisi
Ülkemizde motosiklet kültürü henüz büyük çoğunluğumuz tarafından hobi amaçlı algılanıyor. Uzak doğu ülkelerindeki vatandaşların çoğu işe gidip gelirken okuluna gidip gelirken vs arabadan çok motosikleti tercih ediyor. Hız sınırları, kanunları, yasaları, trafikte küçük cc bi motorla barınabilmeyi destekliyor. Durum böyle olunca uzak doğu ülkeleri için küçük cc farz oluyor ve ağırlıklı olarak satılan, rağbet gören de küçük cc sınıfı motorlar oluyor. Bizde ise bi takım olumsuzluklar (hız sınırları-saygısız sürücüler-kamyonların dahi 100 km/h ın üzerinde yol alıyor olması-belki fark edilme hissi ve daha bi bi çok şey) bütçesi uygun olanın büyük cc sınıfına yönlenmesine sebep oluyor. Ama uzak doğu ülkelerinde böylemi sizce, bence maddi gücü daha yüksek cc motosiklet kullanabilecek insanlar dahi ufak cc sınıfı tercih ediyor. Çünki yaşadıkları yerde, bulundukları trafikte ufak cc ile barınmaları bizlere nazaran çok kolay ve motosikleti artık bi yaşam biçimi haline getirmişler. Tabiki bunu bilen firmalarda hangi ülkede hangi modelin ne kadar rabet göreceğini araştırarak buna göre hareket ediyor. Bende bi ticaret adamı olsaydım böyle davranırdım. Taze gevrek simit satıyor olsam, mahalle aralarında avare avare saatlerce dolaşacağıma kahvelere, çay bahçelerine girerdim.
Anlaşılan yazıyı yazan arkadaş küçük cc ile trafiğe çıkmamış.Ben çok çıktım ve çıktığıma çıkacağıma pişman oldum.
Küçük cc'ler trafiğin yavaş aktığı ülkelere hitabediyor(mesela balkan ülkeleri).Bizde kamyon bile 110-120 ile gidiyor.80-100 yapan bir motosikletle şehirlerarası yola çıkın bakalım bir daha çıkıyor musunuz.
250cc altı yasaklanmalı bence.Çok tehlieli.Ayrıca paramıza yazık.Bir senede 4 motosiklet değiştirdim.Büyüdüm rahatladım.
Bugün okumuştum Hürriyet'te.. Asıl konu ufak cc'lerin Ülkemize gelmemesi değil aslında.. Neden gelmediğidir. ethemm76 çok güzel açıklamış.. Bizde motosiklet henüz hala hobi amaçlı kullanılıyor. Hobi demek her zaman pahalı keyifler demektir. Daha da geliştikçe bu kültür hobiden öteye gidecek, gereksinim olacaktır ve o zaman 4 tekerlekli sayısına ulaşacaktır 2 tekerli sayısı. Bizler göremeyiz de çoluk çocuğumuz göreceklerdir bu günleri![]()
hepsine katılıyorum.ülkemizde araç sürücülerinin ve kanunların motosiklete bakış açısı değişmelidir ki,günlük yaşantımızda kısa mesafelerde motosiklet kullanabilmeliyiz.eğer bu şekilde düşünülecek olursa,yakıt ekonomisi,trafik yoğunluğu ve park problemleri gibi konular kendiliğinden rahatlar.