8 seneyi askin bir suredir Dis Ticaret yapiyorum kendi Dis Ticaret danismanlik firmam var ve size cin hakkinda (ki o pazari cok iyi taniyorum) bir kac on bilgi veriyim.
Kimse cine gidip bana ucuz malzeme ver diye baslamadi olay. Cinliler buldu ve kiskirtti kaliteli mal alanlari ve gel bizde daha ucuza diyerek. Bu raf musterisine kadar ulasti ve artik oda ucuz cin malinin bir muptalasi oldu. Cinde ham madde yok yani Demir celik , Petrol plastigin ham maddesi olan PP granurleri hepsi yurt disindan geliyor. Ama cin geri donusum konusunda kendini gelistirdi. Ornegin o cok begendiginiz Cin motorlarinin aliminyum bloklari kutu iceceklerden eritilerek yapiyliyor. Metal yorgunlugu hat safada, plastiklerin hepsi atik plastikten. Ucuz ham madde topluyor daha dogrusu Hurdayi yenileyip satiyor , geri donusum kulaga hos gelir ama maddemnin kimyasi geri donusumde ayni ozelikleri vermez yani birinci sinif kagit geri donusumde ancak dergi yada gazete olur.
Cin pazarinda kaliteli mal varmi evet var ama genel satisa acik degil. Ornek Mercedes uretim fabrikasini oraya tasidi. Ama basinda yine alman muhendisler var ve onlarin onayladigi ham maddeler aliniyor ve onlar uretiliyor. Bu ihracat piyasasinda yok. Bu konuda cok ama cok sansasyonel haberler var.
O yuzden Avrupa yonetimli yada markali Cinden uretilen bir urunu tabiki alabilirsiniz buhalen ayni standarlarda olacaktir fakat tek farki montaj yeri degisik . Ama cin markasini Cin mali olarak satin aldiginizda bunu kesinlikle bilin , o mal ucuz uretilmis ucuz bir maldir ve siz ne kadar ovseniz bile o mal her turlu kurumsal testlere tabi tutuldugunda sinifta kalacaktir.
Guzel bir laf var dir "ben ucuz mal alacak kadar zengin degilim" Ben japon motorsiklete gectim sanayi yolunu unuttum . Bu her turlu mal icin gecerli.
Bakin motor ile alakali bir ornek veriyim.Tanidigim eski bir motor ustasi kalfalik zamaninda Vespa servisi imis. Satiklari motorlara kendileri bakim yapiyorlarmis , fakat satis sonrasi kimse geri gelmiyormus uzun zaman. Suphelenmisler ilk zaman acaba kotumu davrandik kusur mu isledik diye. Musterilerini yolda gorduklerinde durdurup soruyorlarmis niye gelmiyorsun bakima. Cevap hep ayni imis. Motor hic bozulmuyorki niye geliyim arkadas.

Simdi o usta Turkiyede uretilen Cin bazli bir firmanin servisi ve neden simdi bu marka dedigimde bana aynen sunu dedi. Cunku kaliteli mal bozulmuyor bizde ac kaliyoruz bakimdan bakima geliyor insanlar bu cinliler geldi de yuzumuz guldu her gun ayni insanlar geliyor motorlarini toplatmaya.
Sanirim yeterince acikliyici olmustur.:cat: