Bir Çinli motorum vardı. Şimdi de var ama artık kullanmıyorum. Köşede bekliyor. İlk 1,5 yıl boyunca tüm bakımlarını serviste yaptırdım. Yağ değişimi yapıyorlar 1500 liramı alıyorlardı. Hem de her 2000'de bir. Garantisi bozulmasın diye göz yumdum. Onlar da beni yoldukça yoldular. Sonunda garantiden faydalanacağım bir arızayla karşılaştım. Önce tamam tedarik edeceğiz ama şu an parça yok o yüzden motor arızası ışını sildik. Böyle kullan 10 gün sonra tekrar gel dediler. 10 gün sonra gittim, motor arızası yanmadan parça tedarik talebinde bulunamayız dediler. Sonra motor arızası tekrar yanınca gittim. Sen zorladığın için bozulmadığını nereden bilecez dediler. Hasılı kelam. Kontrolleri yaptırmazsan garanti yanar diyenler, garantiye ihtiyaç duyduğumda ipe un serdiler. (Çinli motor almamak için çok önemli bir neden daha) Hasılı kelam. Bence Çinli aldıysanız ilk işiniz güvenilir bir motorcuya gidip vidalarını cüntalarını sıktırmak, yağ değişimini falan yaptırmak olsun. Garantiden zaten hayır görmeyeceksiniz en azından garanti bozulur şantajıyla paranızı kaptırmış olmazsınız. Zaten benim bildiğim Çinli satan bayilerin hemen hemen hepsi mafyavari tipler. Japon alacak kadar paranız yoksa en azından aldığınız Çinlinin gerçek sahibi olun. Yani garantisini bozun bayi ile tüm ilişkilerinizi kesin.
çinli vb övmeyeceğim fakat, çin dünyanın en iyi motorlarını yapsa bile, "5li siyasi çeteye" oy veren türk halkına düşen şey kazık yemektir.
türkiyedeki çoğu esnaf şerefsizdir, etik-ahlak kavramına tepki olarak doğmalarının yanında, insani olarak da beş para etmez çöptürler.
karma felsefesini anlamadıkları için, ilahi adalet sebebiyle bir taraflarına girecek olan alman yazarın "şemsiye" şiirini bilmedikleri için, gün içinde attıkları kazığı kar sayarlar, uzun yıllar içinde burunları boktan çıkmaz. ilahi adaletin cezalandırması adına, zaman kavramı insanın algısından çok daha farklı ve uzun sürede çalışır.
türk seçmen için de aynısı geçerli, çoğu seçmen kısa vaadeli ahlaksızlıkların ve kendilerine söyledikleri yalanların bedelini, uzun vaadeli kölelikle ödediklerini göremez.
ülkede hukuk, vatandaşın haklarını korusun diye değil, alt-sınıftaki kölelerin akıllanmalarını önleyecek kadar, isyan etmelerini engellemek için çalışır. devlet tıkır tıkır işleyebilecek sistemleri bedavaya yapabilecek iken bile bunları yapmaz. bir taraftan "vallahi apoyu özledik" tiyatrosu (eskiden şeriat geliyor vb tiyatroları vardı) oynar iken, diğer taraftan tüketici hakem heğeti denen ucube sistem ile vatandaşın ayaklanmaması sağlanır.
örneğin bir pc alırsınız, 100k verip ısınınca kapanan cihaz sahibi olursunuz. hakem heğeti değişim kararı da verse bu süreç uzar, firma size faizden dolayı 90kya düşmüş parayı geri verir. araba alırsanız durum kat kat kötü, 2m fiyata araba alırsınız, mahkemeyle uğraşıp 3 sene sonra kazanınca o zamanın eşdeğer arabasının %70 civarı paranız kalır. kanunlara aykırı olmasına rağmen, esnafın başıboşluktan yararlanıp vatandaşa kazık sokması devlet tarafından cezalandırılmaz. vatandaş olarak o yaratıkların anladıkları dilden konuşursanız da sizi hapse atarlar.
size dönersek:
garanti bir hukuk terimidir, içinde avukat olan, mahkemeli vb şeydir. size düşen görev, problem varsa bunu yazılı ve imzalı almak, vermiyorlarsa şikayet etmek, adli mercilerle uğraşıp kanıtlamaktır. bunu yapmazsanız daha çok kazıklanırsınız, telefon alınca "kullanıcı hatası", bozuk modem alınca "kullanıcı hatası" ve daha niceleri...
ek olarak, 125-250 cc arası araç alacak olsam, inovasyon düşmanı ve kazıkçı honda gibi firmalara fazladan %30-60 gibi paralar vereceğime, piyasaya sürülmüş ve kullanıcı yorumları olan eşdeğer çinli almayı tercih ederim, 10 motor aldığımda bir tanesi bozuk çıksa bile uzun vadede kardayım. hondanın rakiplerinden fersah fersah üstün olduğu yıllarda ben digimon falan izliyor, gta 1-2 falan oynuyordum, o yıllar geçeli çok oldu...