Çinli motorun garantisini bozmak daha mı mantıklı?

Motosikleti
Forza 250
Bir Çinli motorum vardı. Şimdi de var ama artık kullanmıyorum. Köşede bekliyor. İlk 1,5 yıl boyunca tüm bakımlarını serviste yaptırdım. Yağ değişimi yapıyorlar 1500 liramı alıyorlardı. Hem de her 2000'de bir. Garantisi bozulmasın diye göz yumdum. Onlar da beni yoldukça yoldular. Sonunda garantiden faydalanacağım bir arızayla karşılaştım. Önce tamam tedarik edeceğiz ama şu an parça yok o yüzden motor arızası ışını sildik. Böyle kullan 10 gün sonra tekrar gel dediler. 10 gün sonra gittim, motor arızası yanmadan parça tedarik talebinde bulunamayız dediler. Sonra motor arızası tekrar yanınca gittim. Sen zorladığın için bozulmadığını nereden bilecez dediler. Hasılı kelam. Kontrolleri yaptırmazsan garanti yanar diyenler, garantiye ihtiyaç duyduğumda ipe un serdiler. (Çinli motor almamak için çok önemli bir neden daha) Hasılı kelam. Bence Çinli aldıysanız ilk işiniz güvenilir bir motorcuya gidip vidalarını cüntalarını sıktırmak, yağ değişimini falan yaptırmak olsun. Garantiden zaten hayır görmeyeceksiniz en azından garanti bozulur şantajıyla paranızı kaptırmış olmazsınız. Zaten benim bildiğim Çinli satan bayilerin hemen hemen hepsi mafyavari tipler. Japon alacak kadar paranız yoksa en azından aldığınız Çinlinin gerçek sahibi olun. Yani garantisini bozun bayi ile tüm ilişkilerinizi kesin.

Bir Çinli motorum vardı. Şimdi de var ama artık kullanmıyorum. Köşede bekliyor. İlk 1,5 yıl boyunca tüm bakımlarını serviste yaptırdım. Yağ değişimi yapıyorlar 1500 liramı alıyorlardı. Hem de her 2000'de bir. Garantisi bozulmasın diye göz yumdum. Onlar da beni yoldukça yoldular. Sonunda garantiden faydalanacağım bir arızayla karşılaştım. Önce tamam tedarik edeceğiz ama şu an parça yok o yüzden motor arızası ışını sildik. Böyle kullan 10 gün sonra tekrar gel dediler. 10 gün sonra gittim, motor arızası yanmadan parça tedarik talebinde bulunamayız dediler. Sonra motor arızası tekrar yanınca gittim. Sen zorladığın için bozulmadığını nereden bilecez dediler. Hasılı kelam. Kontrolleri yaptırmazsan garanti yanar diyenler, garantiye ihtiyaç duyduğumda ipe un serdiler. (Çinli motor almamak için çok önemli bir neden daha) Hasılı kelam. Bence Çinli aldıysanız ilk işiniz güvenilir bir motorcuya gidip vidalarını cüntalarını sıktırmak, yağ değişimini falan yaptırmak olsun. Garantiden zaten hayır görmeyeceksiniz en azından garanti bozulur şantajıyla paranızı kaptırmış olmazsınız. Zaten benim bildiğim Çinli satan bayilerin hemen hemen hepsi mafyavari tipler. Japon alacak kadar paranız yoksa en azından aldığınız Çinlinin gerçek sahibi olun. Yani garantisini bozun bayi ile tüm ilişkilerinizi kesin.
Ne kadar arada derede bisiklet dükkanı varsa hepsine bayilik verdiler Manisa'da Mapsten bakıyorum adam 1 yıl önce Bisikletçi şimdi yok CfMoto yok Mondial yok Yuki Arora bayileri 1 yılda usta olmuş adam :D bizim bir abinin ağır bakımlarda parçalarını çalmaya çalıştı bizim abide işe motorla gidip geldiği için hızlı toplasın diye dükkana giderdi sürekli çünkü başında durmazsa o balata hava filtresi değişimi büyür ve 1 2 ay o motor orada boş boş yatar. Gidip baktığında farklı bir motorun grenajı farklı bir motora onun grenajlar başka motorda takılı üstünde ki instagram stickerini bile sökmeye gayret etmemişlerdi. Laf etmek istese 5 tane at hırsızı gibi adama ne anlatacak veya onlar medenice karşılıycak mı :D parçalarını geri taktırdı direkt garantiden çıkartıp kendisi yapmaya başladı bakımını. Bazı Çinli Hintli motosikletlerin servisi güzel işliyor Sakarya'dayım şuan 2 3 tane arkadaşımda 450SR var İstanbul Oktay Motor'dan almışlar normalde 23 kasalarında alt sakal yanma kroniği var Oktay Motor ücretsiz motoru çıkartmadan tüm bakımlarını yapıyor alt sakala ısı yalıtımını takıyor test sürüşüne çıkıyor ve öyle teslim ediyor aynısı Bajaj ve Hero içinde geçerli kötü serviste var iyi serviste var.

Motosikleti
D400
Katılmıyorum.

Çinliller özellikle ilk 2 senede vereceği cogu problemi veriyor. Bazı problemler de ciddi masraflı oluyor.

Çin motorunu zaten yarı yarıya fiyata alıyorsunuz, totalde yapacagınız 10 bin tl'lik garanti kazıklamasını da bi zahmet kabul edin.

Motosikleti
Yamaha YZF R25 ‘25
Bahsettiğiniz durum, ne yazık ki Çinli markaların garanti süreçlerinin en büyük açığı. Sizin de fark ettiğiniz gibi, garanti süresince bakımlardan yüksek kar elde ederken, gerçek bir arıza durumunda bin bir dereden su getiriyorlar.

Motor arıza ışığı (MIL) ile 'parça yok' deyip ışığı sildirmeleri de tam bir komedi. 10 gün sonra yanmaması için sizi geri çevirme taktiği. Motorun zorlandığı iddiası ise garantiyi düşürmenin en basit ve en haksız yoludur.

Önerinize katılıyorum: Bir Çinli motosiklet alındığında yapılması gereken en mantıklı şey, hemen garantiyi dert etmeden, güvenilir ve işinin ehli bir motor ustasına gidip tüm bağlantı noktalarını, kablo ve hortum kelepçelerini kontrol ettirmektir. Böylece hem fahiş bakım ücretlerinden kurtulursunuz hem de ilk aylarda oluşabilecek basit ama can sıkıcı gevşeme sorunlarının önüne geçersiniz.

çinli vb övmeyeceğim fakat, çin dünyanın en iyi motorlarını yapsa bile, "5li siyasi çeteye" oy veren türk halkına düşen şey kazık yemektir.

türkiyedeki çoğu esnaf şerefsizdir, etik-ahlak kavramına tepki olarak doğmalarının yanında, insani olarak da beş para etmez çöptürler.
karma felsefesini anlamadıkları için, ilahi adalet sebebiyle bir taraflarına girecek olan alman yazarın "şemsiye" şiirini bilmedikleri için, gün içinde attıkları kazığı kar sayarlar, uzun yıllar içinde burunları boktan çıkmaz. ilahi adaletin cezalandırması adına, zaman kavramı insanın algısından çok daha farklı ve uzun sürede çalışır.

türk seçmen için de aynısı geçerli, çoğu seçmen kısa vaadeli ahlaksızlıkların ve kendilerine söyledikleri yalanların bedelini, uzun vaadeli kölelikle ödediklerini göremez.

ülkede hukuk, vatandaşın haklarını korusun diye değil, alt-sınıftaki kölelerin akıllanmalarını önleyecek kadar, isyan etmelerini engellemek için çalışır. devlet tıkır tıkır işleyebilecek sistemleri bedavaya yapabilecek iken bile bunları yapmaz. bir taraftan "vallahi apoyu özledik" tiyatrosu (eskiden şeriat geliyor vb tiyatroları vardı) oynar iken, diğer taraftan tüketici hakem heğeti denen ucube sistem ile vatandaşın ayaklanmaması sağlanır.

örneğin bir pc alırsınız, 100k verip ısınınca kapanan cihaz sahibi olursunuz. hakem heğeti değişim kararı da verse bu süreç uzar, firma size faizden dolayı 90kya düşmüş parayı geri verir. araba alırsanız durum kat kat kötü, 2m fiyata araba alırsınız, mahkemeyle uğraşıp 3 sene sonra kazanınca o zamanın eşdeğer arabasının %70 civarı paranız kalır. kanunlara aykırı olmasına rağmen, esnafın başıboşluktan yararlanıp vatandaşa kazık sokması devlet tarafından cezalandırılmaz. vatandaş olarak o yaratıkların anladıkları dilden konuşursanız da sizi hapse atarlar.

size dönersek:
garanti bir hukuk terimidir, içinde avukat olan, mahkemeli vb şeydir. size düşen görev, problem varsa bunu yazılı ve imzalı almak, vermiyorlarsa şikayet etmek, adli mercilerle uğraşıp kanıtlamaktır. bunu yapmazsanız daha çok kazıklanırsınız, telefon alınca "kullanıcı hatası", bozuk modem alınca "kullanıcı hatası" ve daha niceleri...

ek olarak, 125-250 cc arası araç alacak olsam, inovasyon düşmanı ve kazıkçı honda gibi firmalara fazladan %30-60 gibi paralar vereceğime, piyasaya sürülmüş ve kullanıcı yorumları olan eşdeğer çinli almayı tercih ederim, 10 motor aldığımda bir tanesi bozuk çıksa bile uzun vadede kardayım. hondanın rakiplerinden fersah fersah üstün olduğu yıllarda ben digimon falan izliyor, gta 1-2 falan oynuyordum, o yıllar geçeli çok oldu...

Motosikleti
D400
Bu arada diğer bir nokta, en sağlam modelini alsanız bile gidebileceğiniz en iyi servis bile (istisnalar var elbet), leş gibi hizmet veriyor.

Çinli markalarda bir-iki yılda bir motosiklet modelleri devamlı değiştiği için çoğu zaman bisikletçiden bozma sözde yetkili servisler bakım için götürdüğünüz motoru ilk defa görmüş oluyorlar. Deneme yanılma yöntemiyle birşeyleri söküp çıkarıp bakım yapmaya çalışıyorlar. O yüzden bu sözde yetkili servislerin önünden dahi geçmemek daha iyi olur.

Motosikleti
cbf 150
Biri bana izah edebilirmi bisiklet tamircisi ne tair ediyor diye? neredeyse bütün bisikletler toplama pc gibi oldu sök tak. hiçbirşeyi değiştiremiyrosun bakım dahi yapamıyrosun zicir dışında.

Bunlar motoramı bakıcak?

F54

garanti konusunda tr deki en güzel marka bmw diğerleri sonra dan gelir adamlara 20 yaşında motor götür garanti kapsamında değişecek parçası varsa arızası olmasa bile değişim yapar sana da söyler
çinli markalara kesinlikle karşı değilim eliniz anahtar tutmuyorsa uzak durun ha illa alacağım derseniz de manuel fitesli modeller iş görür ne öldürür ne güldürür
scooterlar tam facia servisler hakkında tek kelime etmeye etmek boş olur

Motosikleti
Kymco Downtown 250i
Asıl çinlilerde garantiden çıkarılmamasi taraftarıyım ben. Sizin yaşadığınız olay biraz absurt olmus ama. Eski motorum sattığım kişide krank yemişti garantiden değistirildi misal. Whatsapp gruplarında çokça bulundum. Oradada krank vs gibi ağır arızaların hepsi garantiden karsilanıyordu. Zaten hassas motorlar. Garantiden çıkarmak çok akıl karı değil bence her an büyük bir sorun patlak verebilir pişman olursunuz

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
2. Motor dönemimin ilk motoru olan Rks Titanic'i en basit işlem için bile yetkili servise götürmeme rağmen garanti süresi içinde yolda giderken motor stop etti bir daha da çalışmadı, yetkili servisim "garantiye girmez, motoru açıp bakacağız" dedi, ben de motoru çekiciyle başka bir yetkili servise götürdüm, marş rublesi değişti, garantiye girmedi, parasını ödedim.

2. Motorum olan Sym Wolf'e de sürekli yetkili serviste bakım yaptırdım, ilk 10.000 km içinde depoda benzin sızıntısı oluşmaya başladı, sürekli benzin akıtıyordu, yetkili servisim bana bir çok parça aldırttı, sonuç değişmedi ve "biz bunu yapamadık" denildi, ben de yine yetkili servisi olan motoru satın aldığım yere gittim, adamlar garanti kapsamında depoyu değiştirdiler ve sorun çözüldü. O dönem motorun satış fiyatı 10.000 TL ise deponun satış fiyatı 3-3500 TL kadardı. Garantiden değişim bir orada işime yaradı.

Bu işlerde biraz yetkili servisin kim olduğu da önemli.

Şöyle izah edeyim; eğer kendim motosiklet mekaniğinden anlamasam asla ama asla çinliye bulaşmam. Ama şimdiye kadar sahibi olduğum 24 motorun nerdeyse yarısı çinli, çünkü garantiye değil kendime güveniyorum. Şuan sahibi olduğum rks lt50 pro plus scooterımı da daha alırken servise götürmemeye kadar verdim, 6 litre de yağ aldım 1000 lira civarına, yaklaşık 15-20bin km bakım yapacak yağ var elimde. Bu kmlerde bakıma ödeyeceğim para herhalde 20bin liradan daha fazla olur. Onun yerine risk alıp arıza verirse kendim yedek parçasını veya başka marka modellerde de kullanılan muadilini bulup arızayı gideririm ve yine de o kadar çok para çıkmaz cebimden.

Sonuç olarak ne servisin iş bilmezliği ve tribiyle, ne de garanti arızayı karşılar mı karşılamaz mı stresine giriyorum. Kafam rahat istediğim gib kullanıyorum motoru, istediğim aksesuarı takıyorum, kendi malımın hissedarı gibi karışan eden servis yok başımı ekşitecek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar