Christini AWD SuperMoto

Motosikletlerde tüm tekerleklerden çekiş sistemi? Steve Christini, 10 yıldır düşünüyor, AWD bir konsept üzerinde yıllardır çalışıyor ve firması “Christini Technologies” ile gerçekten işleyen bir sistem yapmayı başarıyor.

Christini SuperMoto prototipi aslen bir KTM 450 SX-F. Bir kaç değişiklik ve Christini AWD sistemi ile oluşturulmuş. Christini AWD sistemi bazı Honda ve KTM modellerine uygun bir kitten ibaret. Gücü ön tekere aktaran bu sistem hakkında detaylı mekanik bilgiyi ve sistemin uygulama fotoğraflarını Christini websitesinden edinebilirsiniz.

Moto Aktüel
Online Motosiklet Bilgi Kaynagı

buna benzer bişey daha önce verilmşti galiba ya,farklı bi markaydı galiba,enteresan bişey ha:)

Son düzenleme:
3 teker lilere uygulasalar dizel motorlu şekilde ilginç bi dönüşüm olur motorsikletlerde :)

2wd ve awd farklı mekanik yapıya sahipler awdnin ne olduğunu site cok güzel acıklamış artılarını yazmış vs.. ama eksileri yazan yok tabii :)

2wdde sistem tamamen zincir ve disliden oluşurken awdde sistemden ön dişli cıkmış yerine saft diyebileceğimiz parçalarda eklenmiş moto harbiden supermoto olmuş :)

Pek zekice çözülmüş gibi durmuyor; zincir-mil-dişli-zincir-2 mil-dişli....sıkılıyor insan bunları görünce :farao:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
zincir, difransiyel mekanizması, şaft, sanırım sonsuz dişli, mil ve dişli bağlantılarla gerçekleştirilmiş. aslında güzel çözüm. ama çok fazla parça var ve ne kadar zorlanmaya gelebilir hiç bir fikrim yok. işin doğrusu aa mükemmel çözüm diyemem ama kalkıp beğenmemek için de benim daha iyisini düşünebilmem gerekir.. bu da olmayacağına göre..

zincir, difransiyel mekanizması, şaft, sanırım sonsuz dişli, mil ve dişli bağlantılarla gerçekleştirilmiş. aslında güzel çözüm. ama çok fazla parça var ve ne kadar zorlanmaya gelebilir hiç bir fikrim yok. işin doğrusu aa mükemmel çözüm diyemem ama kalkıp beğenmemek için de benim daha iyisini düşünebilmem gerekir.. bu da olmayacağına göre..

bende çok dayanıklı olacağını sanmıyorum çünkü çok fazla platform değişimi var ve ayrıca çok sürtünme olur bu yüzden... ama genede iyi düşünmüş adamlar ya:queen:

Aktarımda çok fazla parça var. Ön takımın dönüşte aktarım yapabilmesi için diferansiyel benzeri bir dişli aktarımı yapmışlar. Bu düzenekle çok fazla güç kaybı yaşanır. Ayrıca motorun ağırlığını da arttırmıştır.

Benim merak ettiğim sürüş dinamiklerine etkisi ne oldu? Viraj içinde gaz açıldığında ön taraf ne yapıyor? Arazi sürüşünde tepkiler nasıl?

En son aktarımı ters yöne dönen iki mille yapmak zorunda kaldığı için kullanmış gibi geldi bana.

Muhtemelen öyle. Biraz işleyişini okudum. Kısaca özetleyeyim.

Sistem, modern dört tekerlekten çekişli araçlarla birebir benzer şekilde çalışıyor. Ön tekerlek arka tekerleğe göre biraz daha az tahrik (yaklaşık %80 gibi) ile gücü aktarıyor.Normal çekiş koşullarında arka tekerlek ön tekerleğe göre daha fazla devir çevirerek güç aktarımını gerçekleştiriyor. Bunu sağlayansa ön tekerlek göbeğindeki tek yönlü kavrama sistemi. Bu koşullarda önden herhangi bir çekiş gerçekleşmemiş oluyor. Ön aktarma sistemi, arka tekerleklerde yaşanan bir çekiş sorunu ortaya çıktığında devreye giriyor. Arka teker çekişi düştüğünde, sürüş oranı, ön tekerleğe doğru göreceli olarak değişiyor. Arka tekerlekte çekiş tekrar gerçekleşene kadar bu işlem devam ediyor. Yani sistem sadece arka tekerde çekiş sorunu olduğunda devreye giriyor. Bunun iyi yanı güç kayıplarının minimumda tutulması ile hem güç kaybı az yaşanacak hem de tüketim daha düşük seviyede tutulabilecek.

Muhtemelen öyle. Biraz işleyişini okudum. Kısaca özetleyeyim.

Sistem, modern dört tekerlekten çekişli araçlarla birebir benzer şekilde çalışıyor. Ön tekerlek arka tekerleğe göre biraz daha az tahrik (yaklaşık %80 gibi) ile gücü aktarıyor.Normal çekiş koşullarında arka tekerlek ön tekerleğe göre daha fazla devir çevirerek güç aktarımını gerçekleştiriyor. Bunu sağlayansa ön tekerlek göbeğindeki tek yönlü kavrama sistemi. Bu koşullarda önden herhangi bir çekiş gerçekleşmemiş oluyor. Ön aktarma sistemi, arka tekerleklerde yaşanan bir çekiş sorunu ortaya çıktığında devreye giriyor. Arka teker çekişi düştüğünde, sürüş oranı, ön tekerleğe doğru göreceli olarak değişiyor. Arka tekerlekte çekiş tekrar gerçekleşene kadar bu işlem devam ediyor. Yani sistem sadece arka tekerde çekiş sorunu olduğunda devreye giriyor. Bunun iyi yanı güç kayıplarının minimumda tutulması ile hem güç kaybı az yaşanacak hem de tüketim daha düşük seviyede tutulabilecek.

5 bin dolar gibi bi fiyatı var.

Yamaha seneler önce yaptı bunu zaten. Hidrolik bir pompayla ön tekerdeki pervaneye gücü aktarıyordu.Mekanik değildi , ağır değildi..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar