dil dayatmaları diyelim biz bunlara ...bi ara tdk bazı sözleri türkçeleştirmek adına komik , komik olduğu kadarda kullanılmayacak sözcükler türettiler ....
İşte bi o kadar işgüzar arkadaşlarımızda cruiser diye bişi çıkardılar ...
şimdi gir kawasakinin sitesine , gir yamahanın sitesine gir hondanın sitesine kimi bu modellere classic demiş kimi cruiser demiş kimi chopper demiş...yani motor devleri bile bu konuda ortak bi tavır sergileyememişler...
dillerde yerleşen ve o dillere özgü olan kelimeler vardır...örnekliyelim hemen
Jeep: dünyada arazi tipi 4 çeker aracı ilk üreten firma ...ama dilimizde bu artık marka değil bir tanımlama olmuş
BMW jip aldım ...suziki jip kiraladım gibi oysa bu modelerin hiçbirinde jeep kelimesi geçmez...
kot:dünyanın hemen hemen her ülkesinde jean denir ..Türkiye"de bu kumaştan pantalon üreten ilk firmanın ismi kot ..ama hepimiz buna artık kot diyoruz. kot mont, kot pantolon ,kot gömlek gibi..
zodyak: şişme botu ilk üreten firma ..(takma motorla kullanılan) şimdi onlarca marka bu tür botu üretsede bu tip botlara zodyak deniyor..
bu örnekler araştırıldıkça artabilir...
hangimiz trene çok oturgaçlı ittirgeçli götürgeç diyoruz ...Kıssadan çıkan hisse şu dil zorlama ile değişmez
yıllardır bu tip motora bizler çepır dedik ...şimdi biri çıkıp yok siz yanlış diyosunuz bunun asıl adı cruiser derse ben güler geçerim .....
aslında siz jeep ide yanlış biliyosunuz doğrusu 4 tekerden çeken arazi kullanımına uygun götürgeç

kot da değil jean , .......vs