Cep Telefonlarında Kiralama Devri Başlıyor..

Ülkemizde hizmet veren operatörler, fiyatları oldukça yükselen akıllı telefonlar için kiralama modelini uygulamaya başlayacak. Tüketiciler bu modelle, tıpkı otomobil kiralar gibi cep telefonu kiralayabilecekler.

1 Eylül 2018 itibariyle BDDK akıllı telefon, tablet ve bilgisayar alışverişlerinde kullanılan tüketici kredilerinin maksimum vadesini 12 aydan 6 aya geriletti. Yani eğer tüketici kredi aracılığıyla akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar almak isterse, ödemesini maksimum 6 taksit şeklinde yapabilecek.

Düzenlemeyle üst segmentte bulunan, son aylardaki dolar artışı ve firmalar tarafından yapılan zamların etkisiyle cep yakan telefonlara ulaşım zorlaştı. Ülkemizde hizmet veren operatörler de bir nevi kredi kullandırarak -sözleşme usulüyle- sattıkları akıllı telefonlar için 6 ayı kısa bir vade olarak karşıladılar. Öyle ki düz hesapla 6 bin TL’lik bir telefonun taksidi, aylık 1000 TL’ye denk geliyor. Bu herkesin ulaşabileceği bir şart değil.

5ab308fad12effca1845ba34cde0c9ec7b16e50a.jpeg

Operatörler ise yeni ticari modeller geliştirmek için otomotiv sektöründeki bir tekniği gündeme getirdiler. Tüketicilerin tıpkı otomobil kiralar gibi akıllı telefon kiralamasını sağlayan bu modele göre, aylık ücret ödendiği müddetçe telefonlar kullanımda olacaklar. Eğer tüketiciler, muhtemelen faturalarına yansıtılacak bu ücretleri ödemezlerse telefonlar kullanıma kapatılacaklar.

Hürriyet gazetesinden Ahmet Can’ın haberine göre Türkiye’deki 3.500 TL ve üzerindeki akıllı telefonlar, genel pazarın %40’ını ifade ediyor. Bir başka deyişle 6 aylık vade sınırlaması, ülkemizdeki akıllı telefon pazarının önemli bir kısmını genel tüketicilerden koparıyor.

7de98822061e76238cba968bd55fcdb2db7f361a.jpeg

Kiralama modeli için operatörlerin de paraya ihtiyacı var:
Operatörlerin kiraladıkları telefonların asıl sahibi şirketler oluyor. Yıllık 2 milyar liraya varan tutarda satış gerçekleşen ülkemizdeki kiralık cep telefonu talebini karşılamak epey zor. Ayrıca Can’ın haberinde değindiği bir diğer önemli konu da kiralanan telefonların, sözleşme sonrasında nerede değerlendirilecekleri sorusu. Yurt içindeki ikinci el piyasasında değerlendirilmesi planlanan bir defa kiralanmış telefonlar, diğer ülkelerdeki ikinci el piyasalarına da gönderilebilirler. Böyle bir durumda ithal edilen bir telefonun, tekrar ihraç edilmesi gerekiyor. Bu da operatörlerin vergiler konusunda sıkıntıya girmesine yol açıyor. Ülkemizde uygulanan ÖTV ve TRT payının kiralama modelinde uygulanmaması halinde bu vergi yükü kalkmış oluyor.

Akıllı telefonlar için kiralama modelinin en erken 2019 başında faaliyete geçirilmesi bekleniyor.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
- oooo kanka telefon yapmışız :queen:

+ yok olm ya kiraladım 2 günlüğüne

- hahaha :D kanka araba mı bu?

+ bu yeni hizmet, artık telefon lazım olunca kiralayabiliyorsun

- ilginç, daha neler çıkartacaklar bakalım.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ingilterede 15 kusur yildir var

Fakirler alinmasin gittim gordum

Ingilterede 15 kusur yildir var

Fakirler alinmasin gittim gordum

Türkiyede pek tutacağını sanmıyorum. Telefon kiraladım diyelim kullanırken kırıldı bozuldu yada çalındı ne olacak?
Her türlü hinliği düşünen insanlar varken bu tutmaz.
Kiraladığım telefonu birine çaldırdım (kötü niyetli şebekeler çok) diyelim ne olacak? Yeni telefon verecekler mi yada benden çalınan telin parasını alıcaklar mı?
İngiltere gibi ülkede de kiralama 15 yıldır varsa Yuh artık diyorum

Son düzenleme:
Kırılmaya çalınmaya karşı kaskolanır muhtemelen telefonlar.. Ama onunda itliğini bulurlar..

4 kişiden 3ü icralık. 4/4 yapmadan bırakmaycaklar.. Yan komşumun 2000 motor ford arabası, var hiç bir yere gitmez. öle kapı önünde dursun diye almış. Ben 15 yıllık tüplü tv seyrederken bunlarda dev ekran led tv vardı ancak 20x30 ebadında kırık camlarını değiştiremediler 20 yıldır. Naylon var.. Hepsinde akıllı telefon var, konuşmuşlar ama ödememişler, turkcell icraya vermiş, postacı benim kapıya bırakıyor evrakları hep..

Motosikleti
CBR 125 R 2014
Avrupada zaten vardı o sistem burada da sistem digitürk gibi işler.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Arakdaşlar gene hayal göremeye başlamışşınız size kimse 5000 tl değerindeki telefonu al aylık 100 tl demeyecek senet imzalatacak kredi kartından olası kırılma düşme durumuna istinaden ön ödeme veya paraya bloke koyacaklar hiçbir sorun olmadan geldiğinde iade alacaklar
Kırılma düşme durumunda ön ödeme veya icraya konu olacak

suç oranında patlama olacak, bi telefon yüzünden 50 tane kişinin ifadesi alınacak.
ohh miss.

Gerek yok ki kiralamaya, bir şekilde nasıl olsa yenisini almayı beceriyoruz, borç harç. Taksit yasağı varken de yurdum insanı çözüm üretmişti.

aslında avrupa sistemini git gide getiriyorlar arabalardada satın alma devri nerdeyse bitti artık herkes leasing,filo,renting kiralama biniyor.. cep telefonuda o sisteme geçiricekler avrupada zaten olan bir şeydi türkiyeye entegre edicekler eğerki fiyatlar makul olursa koşullar uygun olursa tutar..

yok fiyatlar saçma sapan olursa ki tahminim o yönde fiyatlar uçuk kaçuk olursa tutmaz yada oturması yıllar yıllar alır sistemin..

Telefon hava atma oalyı olarak bakanlar kovalarlar bu işleri bizim gibi işimizi görelim yeter internete giriyormuş whatsapp facebook açıyormu takılmıyor donmuyormu ekranı güzelmi youtube da klip video izleniyormu bitti gitti bende 700-800 tl lik asus var aslanlar gibi 3 senedir işimi görüyor ne takılma ne donma ne kasma her işime yetiyor. armory kılıfda aldım ona ilk aldığım zaman hala üstünde o var.. motordan montun cebinden masadan sayısız düşdü bir şey olmadı..

cep telefonu araba ya da benzeri bir eşya değil ki,
nihayetinde yanınızda taşıdığınız iletişim aracıdır,

fakirlik, popüler kültür dayatmaları, maddecilik, toplumsal statü oyuncakları, bireyin kendini ispat zorunluluğu ...
en çok da fakirlik,
fakirlik demiş miydim ?

evet.
fakirlik.

cep telefonu araba ya da benzeri bir eşya değil ki,
nihayetinde yanınızda taşıdığınız iletişim aracıdır,

fakirlik, popüler kültür dayatmaları, maddecilik, toplumsal statü oyuncakları, bireyin kendini ispat zorunluluğu ...
en çok da fakirlik,
fakirlik demiş miydim ?

evet.
fakirlik.

denilen kiralama sistemi yani kontrat sistemi bu sistem yıllardır 90 lılardan beri avrupada var hatta bende 90 lıların sonunda t-mobile dı yanlışım olmasın kontrat kartı cdsi vardı o zamanın nokia ericcson tellerinden anlaşmalı alabiliyordum ama türkiyeye açık değildi teller ..

bu sistemi getirticekler sanırım zaten bir nevi kiralama kontrat sistemi vardı yeni bir şey değil ama kontarın bittimi tel senin oluyordu... şimdi bunda sanırım yenisini getir eskisini götür tarzı bir şey yaparlar kulllanım ömrünce..

satış yapmak için neler icad ediyorlar ya! millet donunu satsın ama telefonsuz kalmasin. don önemli değil ama telefon önemli.

Motosikleti
Ns200
Akrabalardan bildiğim kadarı ile Fransa'da da hat aldığınızda yanında telefonu veriyorlar. Hat kapanırsa geri veriyorsunuz. Muhtemelen aynı kira gibi bir sistem ki bu bahsettiğim 10 yıl öncesiydi.

90 lılarda japonyaya gittiğimde ordada telefona gömülü hatlar vardı simkartsız yani telefonu alıyorsun ister tek kullanımlık işin bittimi çöpe at istersen hatta para yükledikçe istediğin kadar kullan..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar