Cbr600f 115-120km/s hızlarda gidonda titreşim

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
2006 model 600f şu anda 21 bin km lerde, daha önce böyle bir sorunum yoktu, günden güne zaman geçtikçe 6. viteste 115 ile 120 km arasında gidonda bir titreme meydana geliyor, 120 den sonra titreşim azalıyor ve hissedilmez oluyor.

lastiklerim 2011 metzeller m5 yeni sayılır, balansı alınmıştır.
hızımı 115-120 arasında tuttuğumda 6. viteste vibrasyon vuruntuyu hissedebiliyorsunuz fakat o aynı hızda 5. viteste titreme vibrasyon vuruntuyu kesiyor. yine 115-120km hızlarda debriyajı sıktığımda titreşim vibrasyon yok oluyor.
5. viteste 90-100km gibi çok az yine vibrasyon yapmakta. lastiklerden olabileceğini sanmıyorum motordan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.

Ön takım kontrol ettik bir boşluk, sorun görünmemekte.
nette yaptığım araştırmalarda şu ana kadar buna benzer bir şeyi pek göremedim.
acaba 6. vites dişlisimi kırıldı? rezonans gibi bir ince vibrasyon değil. vuruntu balans gibi bir şey. gergi zinciri olabilirmi dedik, olsa sürekli haşırtı ve ses ve titreşim yapabilir ama bizimkisi belirli bir süratte 5500-6000 devir aralığında 6. viteste hissediyorum beni oldukça rahatsız etmekte diğer viteslerde pek hisedilmiyor

Motorları değiştik arkadaşla 1000rr bindim o da benim motora çok az var dedi ama sıkıntı yapılacak kafaya takılacak bir şey değil dedi, ama ben kafaya taktım

Bu konuda tecrubesi bilgisi olan arkdaşlardan, ustalardan yardım bekliyorum
kazasız sürüşler dilerim.

Viteslerde bi sorun olsa ses yada atma olur sizin sıkıntınız düşük devirde fazla güç beklemek bu durumda motorun titremesi normal motor istediği devre geldiğindede titreşimi kesiyor.Sizinki gibi bi motosiklette bu çok hissdilmez ama bi arabada yüksek vitese takıp gaz verdiğinizde araçta titreme hissedilir.Bana kalırsa bi sorun yok.Kazasız sürüşler

5500-6000 ama devrin düşük kalıp titreme yapacağı kadar da düşük bir devir değil.

vala 4 silindir motordan bahsediyosun düşük devirde bile olsa titreşimi gidona kadar verebilecegi akıl sır işi degil bahsettigin hızlarda gidonu sarsıcak hız degil benim en nefret ettigim şey motorun bi tarafa cekmesi yada gidon sallaması üzülmekten öte aklıma bişi gelmedi kazası varmı acaba motorun.herşey etkiliyebilir ayrıntılara bakman lazıöm umarım cözersin.

Sanırım olay egzantirik zincirinden kaynaklanıyor bence pek önemli bir olay değil 5,6 bin aralığında biraz ses ve titreşim yapar bence boşta veya diğer viteslerdede bunu karşılaştımalısın 600flerde normal bu olay genellikle....

Forumdan Uzaklaştırıldı
Cevaplarınız teşekkür ederim arkadaşlar motorun bir kazası yok, sağa sola çekme de yok fakat bahsettiğim hızlarda 6. viteste belirgin bir şekilde hissetiriyor salantıyı sonra yavaş yavaş azalıyor veya hissedilmez oluyor.
Bu arada 5000-6000devir orta bir devirdir 5. veya 6. viteste en çok kullandığım devirlerdir.
600f lerin kronik egzantirik zinciri sorunu olduğu doğru fakat öyle bir şey olsa her devirde ses veya titreşim yapmazmı.
Bugün ön lastik hava basncını 36 dan 30 lara indirdim, titreşim büyük ölçüde azaldı.
bu motorlarda olması gereken hava 36 ön, 42 arkadır.
Ön lastiğin havasını indirmek sarsıntıyı neden azaltır ki motorla bir bağlantısı yok gibi duruyor bu vuruntunun
baya kafa karıştırıcı

bu durumda fren diskinin hafiften yamulması ve kaliperinin de hafif sıkı olması ihtimali geliyor aklıma..rulman dağılmış olsa farkederdiniz..

Forumdan Uzaklaştırıldı
Motor servise alındı
Serviste yapılan ön teker incelemeleri, balans ve yürüyen aksam incelemelerinde sorunun aynen devam ettiği görülmüştür.
Disklerde ve lastikte herhangi bir balonlama, eğrilik, sıradışı birşeyle karşılaşılmadı.
motorun ön ve arka dişlileri, zinciri kontrol edildi,
amortisörün bağlı olduğu takoz ve rulmanlar kontrol edildi,
ön takımda boşluk vs kontrol edildi, ve herhangi sıradışı bir durum yok.

Sorunum devam etmekte ve motordan yavaş yavaş soğumaya başladım.
Honda Servisi yetkilisi bana aynen şunu söyledi
(Senin Bu sorununu çözmek, samanlıkta iğne aramak gibi bir şey)
dedi
ve bende o günden sonra motoru garaja çektim ve motor şu anda cezalı :)

Ya arkadaş yolda süratim 110 dan sonra 125kmye kadar özellikle 6. viteste sanki gidona biri küçük bir çekiçle tık tık tık vuruyor.
sonra tıklama hızlandığından hissedilmez oluyor.
yine yaptığım başka bir tespitte
bahsettiğim hızlarda viraj yaparken yani motor yatık pozisyonda bu vuruntu azalıyor veya kayboluyor, motru tekrar dik konuma aldığımda vuruntular belirginleşiyor.

ya bu sorun çözülür yada motor garaj cezası alır, oda olmadı yanına başka bir arkadaş gelir.
Arkadaşlar bu motorun sorununun mantıklı bir açıklaması yokmudur, ne bahtsız biriyim arkadaş...

bence bi denge çupuklarıa baktırın beimde öle sorun war 80 den snra salıyor tıtrıyor sankı teker yuvarlak degilde yumurta gibi şekli bana dediler amortisör içinde ince çubuklar var onlar zamanla egiliyo onları tornada düzeltiyolar yada kötüse degişiyolar bende başkasının yalancısıyım ama hala baktırmak nasip olmadı aklında bulunsun

Forumdan Uzaklaştırıldı
bence bi denge çupuklarıa baktırın beimde öle sorun war 80 den snra salıyor tıtrıyor sankı teker yuvarlak degilde yumurta gibi şekli bana dediler amortisör içinde ince çubuklar var onlar zamanla egiliyo onları tornada düzeltiyolar yada kötüse degişiyolar bende başkasının yalancısıyım ama hala baktırmak nasip olmadı aklında bulunsun

sağol bir araştırayım bu konuyu, bu arada bende sallantı yok sağa sola gidonda oynama yok sadece vuruntu var çekiçle gidona biri vururmuş gibi

Ön tekerin havasını indirdiğimde bu vuruntu azalıyor veya hissedilmez oluyor, havayı 36 vurduğumda vuruntu şiddeti artmakta
bu sorunumu halledebilecek bir usta veya ilgili arkadaş varsa beni ona yönlendirebilirseniz sevinirim.
Burada sorunu bulamadık el elden üstündür varsa bu usta bunu çözer dediğiniz bir yer gidebilirim.
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
bu tip sorunlar genelde aktarma organları ile ilgilidir.

şanzuman -debriyaj-ön arka dişliler-zincir- ve bunların rulmanları.

3. vitesde 120 ile giderken aynı sorun olmuyor

6. vistesde düşük devirde tork la giderken titreşim oluyor değil mi?

lastiğin havası ile ilgisi ise; lastiğin yumuşaması oluşan o titreşimi absorbe ediyor.

Forumdan Uzaklaştırıldı
6. Vites 90 ile giderken vuruntu olmuyor kullandigm makina 6. Viteste 80 ile 4000 devirde rahatlikla kullanilabilr yokus yukari dahi vitesi küçult demez torku 60 olan 110 hp motordan bahsediyoruz, bundan once böyle degildi birkac aydir böyle bu işi çözebilecek bir usta varsa önerilerinizi bekliyorum cevaplar icin tşk.

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
6. Vites 90 ile giderken vuruntu olmuyor kullandigm makina 6. Viteste 80 ile 4000 devirde rahatlikla kullanilabilr yokus yukari dahi vitesi küçult demez torku 60 olan 110 hp motordan bahsediyoruz, bundan once böyle degildi birkac aydir böyle bu işi çözebilecek bir usta varsa önerilerinizi bekliyorum cevaplar icin tşk.

hacı motoru biliyoruz olağan şekli o zaten de

sen soruma cevap vermek mi istemedin ?

yani şunu sordum

5. vistede 120 ile giderken titreşim yok da
6. vistede 120 ile giderken var mı?

eğer öyle ise bunun balansla lastikle rulmanla diskle göbekle jantla egzantirikle alakas yok.

istanbulda olsan bişeyler düşünürdük.

arkadaşım merhaba bende bandırmalıyım motorum 06 600f tatillerde bandırmaya geliyorum sadece,önümüzdeki ay bandırmaya geleceğim numaranı özelden yollayabilirsin,geldiğimde seni ararım sen benim motoru kullanırsın bende seninkini kullanırım bakarız bakalım karşılaştırmalı olarak,selamlar.

Forumdan Uzaklaştırıldı
hacı motoru biliyoruz olağan şekli o zaten de

sen soruma cevap vermek mi istemedin ?

yani şunu sordum

5. vistede 120 ile giderken titreşim yok da
6. vistede 120 ile giderken var mı?

eğer öyle ise bunun balansla lastikle rulmanla diskle göbekle jantla egzantirikle alakas yok.

istanbulda olsan bişeyler düşünürdük.

yurdum insanı olarak okumakta üşengeciz, sorduğun soruya bu konunun ilk yazdığım mesajı okursan (5. viteste 90-100km gibi çok az yine vibrasyon yapmakta) diye yazmışız
siz değerli forum üyelerine sorunumun çözülebilmesi için tabiki cevap yazarım ama önceden yazmıştım.
bu sorunu yetkili servis çözemedi bizde burada bu durumu veya buna benzer durumu yaşamış, bu konuda engin fikirli üyelerimizden bir ipucu, bir yol, bir yanıt beklemekteyiz.
selamlar

Forumdan Uzaklaştırıldı
Honda servisi dün akşam beni telefonla arayarak motoru getirmemi istedi, bende hayırdır inş. vardır bir keramet dedim servisin yolunu tuttum.
saat 8 gibi motoru servis alanına aldı, Ön takımı komple söktü dağıttı. Amortisörleri de dağıtarak kontrollerini yaptı, temizlendi ve yağlarını değiştirdi. teker, gidon bütün rulmanları kontrol etti ve yağladı.
Motorun ön takımına komple bakım yapıldı.
saat gecenin 11inde deneme sürüşümüzü yaptık.
Her şey güzel, servis güzel, gecenin bir yarısına kadar ustanın sorunu çözmesi için çalışması bu kadar özverili olması beni duygulandırdı açıkçası
neyse sonuca gelirsek
gidona vuruntu devam etmekte
hüzünlü bir kapanış. Bugün yine zincir dişli aksamlarıyla ilgili birkaç denemek istediğim şey var dedi. onları uygulayacak
inş. sorun biter

AYNI SORUN ARKADAŞIN MOTORDADA VAR AMA ODA ARAŞTIRMAKTA SÖYLEDİĞİN SORUNUN AYNISI

Dostum , bu sorunu bizde yaşamıştık , 2008'de konu açmıştım bununla alakalı ,

http://www.motosiklet.net/forum/mt-atolye-teknik-servis/45294-04-cbr-600-f-titresim-problemi.html

Biz çözüm bulamadık , malesef bazı 600 f'lerde 5.500 rpm'de rozenans'a giriyor makina . Çözümü bildiğim kadarıyla yok . Ama makinaya zararıda yok , 5bin-6 bin devir arası fazla dolaşma canını sıkmaz :)

Arkadaşım. Ben motordan anlamam. Ama sanki bundan 12-13 yıl önce bir ağabeyimizin motorunda (diversion) buna benzer birşey olmuştu. Ben de kendisine telefon açıp senin durumu anlattım. Bana anlattıklarından anladığım kadarıyla;

"Vites dişlilerine önden bakıldığında bir problem gözükmeyebilir. Ancak kesitten veya 3. boyuttan bakıldığında bazı anormallikler veya şekilde bozulmalar, aşınmalar vs. görülebilir. Bu da aktarımda vuruntulara sebep olabilir. Yani vites dişlileri formunu kaybetmiş ise çok düşük ve çok yüksek devirlerde hissedilemeyecek, ancak orta devirlerde kendini hissettiren vuruntular yapabilir. Özellikle 5. ve 6. vites dişlisi arasının iyi incelenmesi gerekir"

dedi. Zamanında bu sorunu bulmak için onlar da çok uğraşmışlardı. Belki işe yarar bir bilgidir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Arkadaşım. Ben motordan anlamam. Ama sanki bundan 12-13 yıl önce bir ağabeyimizin motorunda (diversion) buna benzer birşey olmuştu. Ben de kendisine telefon açıp senin durumu anlattım. Bana anlattıklarından anladığım kadarıyla;

"Vites dişlilerine önden bakıldığında bir problem gözükmeyebilir. Ancak kesitten veya 3. boyuttan bakıldığında bazı anormallikler veya şekilde bozulmalar, aşınmalar vs. görülebilir. Bu da aktarımda vuruntulara sebep olabilir. Yani vites dişlileri formunu kaybetmiş ise çok düşük ve çok yüksek devirlerde hissedilemeyecek, ancak orta devirlerde kendini hissettiren vuruntular yapabilir. Özellikle 5. ve 6. vites dişlisi arasının iyi incelenmesi gerekir"

dedi. Zamanında bu sorunu bulmak için onlar da çok uğraşmışlardı. Belki işe yarar bir bilgidir.

cevabın için çok teşekkür ederim oldukça mantıklı bir sebep olabilirdi,
birkaç gün önce serviste arkadaşlar sohbet, muhabbet yaparken 600f li bir arkadaşım servise zincir dişli değişimine geldi.
zincir dişli değişimi esnasında on tekeri söktüm ve benim motora taktım
vuruntu ortadan kalktı.
ama tabi bende bu sonuç birçok soru işareti bıraktı
1. neden debriyajı sıktığımda aynı süratte vuruntu kayboluyordu?
2. balansa sokmamıza rağmen, balansını almamıza rağmen neden vuruntu yapmaya devam etti?
3. serviste balansını iyi alamadıkmı
4. lastiği incelediğimizde görsel olarak neden bir sorun yok
5. canttan mı kaynaklanıyor cant atıksa veya yamuksa balans yapar ama cant atık veya bozuk değil
6. Bir adet ön lastik mi almalıyım?
7. Lastiği alırsam balans yapmaya devam ederse yakarım :))

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar