Değerli arkadaşım;
Aslında bu dişli değiştirmek motoru öldürür gibi bir yorumu çağrıştırmayı hedeflememiştim. Herhangi bir aracı tamamen orjinal kullanmanın taraftarı olmama karşın, su anda sahip olduğum 2 motorunda modifiyeli olduğunu belirtmekten de kendimi alamıyorum. Ama burada savunmaya çalıştığım şey sadece birkaç parçayı kendi imkanlarımızla değiştirmenin araçlara herhangi bir şey kazandırmadığı ve bu değişikliklerin araçlarda bazı kısıtlamalara gittiğini savunmaktı. Benim 125 GY kros motorum var. Sahip olduğum 125T asya scooter ile otobanda bir lastik parçasına çarparak ölümden döndükten sonra özellikle Adana'nın bol çukurlu yollarında rahat hareket edebilmem için av veya dağ sporları ile hiç alakam olmamakla beraber kros bir motor aldım. Sadece şehir içinde sürüyorum. Kimi zaman Adana organize sanayi bölgesi veya mersine kadar gidiyorum. onun dışında hep şehir için. Bu motoru ilk aldığımda kısa olan dişli yapısı nedeniyle, 50 km'de başlayan gürültüden epey şikayet etmiştim. Hatta motor 70'km den sonra inanılmaz motor gürültüsü yapıyordu. Bende genelde 70-80km üzerinde sürmeyi sevmem. Şehir içinde hemen vitesleri bitiyordu. Bende genelde şehir içi ve uzun yollarda sürdüğüm motorun hemen ön dişlisini 14 den 16 ya büyülttüm. Uzun yolda çok rahatladı. Öyleki, 3. vitesle 90km ye kadar basabiliyordum.
Ama fark ettim ki, yokuşlarda 5. viteste hızlanamıyor, hatta hızını koruyamıyordu. Kalkışlarda çok daha fazla debriyaj kullanmaya başlamıştım. Yavaş hızlarda yarım debriyajı kullanmak zorunda kalmaya başladım. şimdi 5000 km'de ve debriyaj sorunu yaşıyorum. Motoru tamamen demonte ettim. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra motoru güçlendirmek istiyorum. Ben motor için 5 lira bile dişli parası vermedim. Çünkü dişliyi kendim yaptım. Ama şu anda motorumun gerçek özelliklerini kullanamıyorum.
Aslında daha da yanlışı kros alıp onu otobanda daha az gürültülü ve titreşimli yapmaktan sa normal bir yol motoru (honda titan veya yamaya YBR) almayarak yaptım.
Söylemek istediğim bu. Sadece çukurlardan rahat geçmek için bir kros almak bana çok pahalıya mal oldu. Ben sadece motorunun mühendisler tarafından belirtilmiş oranlarına sahip dişlisini değiştirme, motorunda ileride arızalara yol açarsın demek istedim.
Yav baştan desene bendeki motor 125 GY diye.Sen 10 beygir bile gücü olmayan motorun ön dişlisini hem de 2 diş birden büyütürsen 5. viteste yürümez tabi...
ZEALSUN 125 GY:
MOTOR TİPİ TEK SİLİNDİR /4 ZAMANLI
SİLİNDİR HACMİ (ML) 124.1 ML
SOĞUTMA SİSTEMİ HAVA SOĞUTMALI
ÇALISTIRMA ELEKTRİK/PEDAL
ATEŞLEME C.D.I
MAX.GÜÇ(KW/R/MIN) 8.3 KW
MAX.TORK (N.M/R/MIN) 8.6 NM
100 KM'DE YAKIT TUKETİMİ (LT) 2.1 LT
BOYUTLAR (U*G*Y) (MM) 2180*810*1180
MİN. YERDEN YUKSEKLİK (MM) 250 MM
DİNGİL MESAFESİ (MM) 1360 MM
ÖN SUSPANSİYON HİDROLİK ON MASA
ARKA SUSPANSİYON HİDROLİK AMORTİSOR
YAKIT DEPOSU KAPASİTESİ(L) 11 LT
NET AĞIRLIK(KG) 112 KG
MAX YÜK KAPASİTESİ (KG) 150 KG
FREN TİPİ (ÖN/ARKA) DİSK/KAMPANA
ÖN ARKA LASTİK 2.75-21/4.10-18
JANT TİPİ TEL JANT
Ama aynı şeyi(ben sadece 1 dişli büyülttüğüm için yarısını da diyebiliriz) 20 beygirin üzerinde güce sahip CBF'ye yaparsan bu çok bi sorun teşkil etmez.(bence hiç bi sorun oluşturmaz,aksine iyi olur)
HONDA CBF 250:
Motor: Hava soğutmalı 4-zamanlı 4 sübaplı DOHC tek silindirli
Motor hacmi (cc): 249
Silindir çapı & strok (mm):73x59.5
Sıkıştırma oranı: 9.3 : 1
Yakıt sistemi:32 mm´lik VE-L tip karbüratör
Max güç (ps @ dev/dak):22 / 8000
Max tork (Nm @ dev/dak):22 / 6000
Ateşleme:Elektronik avanslı dijital transistörlü
Çalıştırma:Elektrikli
Şanzıman:6 vites
Güç Aktarımı:O-Ringli zincirli
Boyutlar (UxGxY)(mm):2035x745x1050
Tekerlekler arası mesafe (mm):1370
Sele yüksekliği (mm):780
Yerden açıklık (mm):175
Yakıt kapasitesi (litre):16 (2,5lt rezerv dahil)
Tekerlekler Ön/Arka:U-profilli 5 kollu alüminyum döküm
Lastikler Ön 100 / 80 17M/C 52 S
Arka 130 / 70 17M/C 62 S
Süspansiyon Ön :37mm´lik teleskobik çatal, 130mm esneme aralıklı
Arka :Monoshock, 100mm esneme aralıklı
Frenler Ön: Çift piston kaliperli 276x4mm´lik hidrolik disk, cüruflu metal balatalı
Arka:130 mm´lik kampana
Ağırlık: 138,5 kg
Bir motorun ön dişlisini çok aşırı büyültmedikten sonra ve çok istisna bi durum olmadıkça,durum ve şartlar her ne olursa olsun aklı başında ve az çok motor tecrübesi olan bi sürücünün debriyaj problemi yaşamasını oldum olası anlayamamışımdır.Debriyaj sorunu benim kanımca tecrübesizlikten ve buna bağlı olarak motoru zorlamaktan kaynaklanan bi sorun.(özelliklerde kalkışlarda ve ve yoğun şehir içi trafiğinde)
Sen otoban için kros alıp yanlış yapmış olabilirsin ama ben kullanım amacıma ve bütçeme en uygun motoru aldığımı düşünüyorum.Haa noldu?Vites araları beni sarmadı,büyülttüm ön dişliyi süper oldu.'Duygusal olarak' iyi olduğumda ise bir üst motorlara (ER 5,CBF 500 vb.) geçmek için bir dakika bile beklemeyeceğim...