Önceki mesajlarımda ben de fiyat tahminleri yaptım, alıcı olarak beklentilerimiz belli olsun, ithalatçı önünü görsün diye. Biraz iyimser tahminler bunlar aslında, çünkü ülkemizde hiçbir AB ülkesinde olmayan ÖTV saçmalığı var. AB'ye giremedik, ama Çiller bizi gümrük birliğine soktu. Bu sayede gümrük vergisi ödemeden ithal araçları makul fiyatlara satın alacaktık. Ama yedirmediler tabi... Şırrak, ÖTV çıktı. AKP öncesi motorsikletlere uygulanmadı. Sonra AKP ve Kemal "
Mısırakıtan" geldi. Motosikletlere hem ÖTV koydu, hem MTV (köprü-otoyol geçişlerinin ücretli olması da aynı döneme rastlıyor sanırım). Katmerli "haşırt". Yılda en az 2 kere (Ocak ve Temmuz aylarında) muhakkak anıyorum Kemal beyi, kulakları çın çın çınlıyordur, yerinde hafif zıplıyordur.
Uzatmayayım. CB500 serisi geçtiğimiz sezon gelseydi, X modelini muhtemelen alırdım. Önümüzdeki sezon gelirse alıp almayacağımdan emin değlim. Scooter aldım, çok rahat ettim. Bu konfordan kolay kolay vazgeçemem.
Geçen ay XMAX
250 aldım,
735 TL ÖTV ödedim.
Eğer XMAX
400 alsaydım
3800 TL ÖTV ödeyecektim.
Vergi ödemek sorun değil. Öderiz varsa, daha çok da öderiz, helal olsun vatanımıza. Ama vergim nerede kullanılıyor, sorun o. Mevcut iktidar halkın yararına kullanmıyor bu parayı maalesef. Bu yüzden 11 yıllık arabamı da bu iktidar gidene kadar değiştirmeyeceğim. Uçuk kaçık projelere, yeni yandaş zenginler yaratılmasına doğrudan katkıda bulunmak istemiyorum, maaşımızdan kesiliyor tabi, ona yapacak birşey yok. Ama en azından giderlerimi kontrol ederek, hiç oy vermediğim, ve vermeyeceğim bu iktidar gidene kadar büyük giderlerimi askıya aldım. Aslında 100 cc altı cub almak en iyisiydi, hem MTV ödemeyecektim, hem de en az benzin tüketen araca sahip olacaktım, ama hiç güvenli gelmiyor o incecik ve
tubetype tekerlekler bana.
Konunun dışına çıkmış gibi gözüksem de, aslında motor alırken vergi ve o verginin nereye gittiği karar vermemde doğrudan etken oldu. İthalatçılar, satıcılar ve biz alıcılar bu konuda pek birşey yapmıyoruz. "Alan razı, satan razı" bir durum var. Alın işte ben, geçen ay %8 ÖTV'ye razı olup almışım scooter'ı. Ama aslında işe gidiş maliyetimi yarı yarıya düşürerek amacıma ulaştım
Sağlıcakla,