BU dalış mevzularına öğrenciyken merak sarmıştım, hatta okulda dalış kursu açılacak, okulun havuzunda eğitim olacak isteyen gelsin demişlerdi, ilk günü gidememiştim, sonra baktım dalış eğitimi alıcaz diye gidenleri 5km koşturarak başlamışlar eğitime, akşam hepsi ah fuf deyip duruyor, aman uzak durayım demiştim. Sonradan o arkadaşlar SAT komandosu oldular.
Yine başka bir arkadaşım da Ankara'da dalış kursu açmıştı, şaşırmıştık, yazık batar herhalde diyorduk, sonradan işi büyüttü, şimdi PADI adlı kurumun akdeniz koordinatörü oldu.
Bu dalış mevzuları güzel şeyler. Dalışla uğraşan gördülerim de hep genç kalıyorlar. Spor iyidir.
Dalışı tanımalak için benzetme yapacak olursam, motosiklet gibi gözükür, yani motosiklet dediğin zaman iki tekerlikli bir alettir, dalış dediğin zamanda suyun altında olmayı anlarsın.
Fakat nasıl motosikletin değişik çeşitleri var ise, dalışında farklı modelleri vardır. Bu modeller;
1- Serbest dalış
2- Sportif dalış
3- Teknik dalış
Bizim içerisinde bulunduğumuz model, sportif dalışı kapsamaktadır. Sportif dalış; soluğumuz havanın bir kompresör aracılığı ile sıkıştırılmak ve nemi alınmak sureti ile bir tüpe doldurulması ve gerekli eğitimler alındıktan sonra maksimum 40 metre derinliğe kadar yapılan, hobi dalışılarıdır.
Velhasıl sportif dalış eğitimi almak için aranan şartlar atla deve değil;
* Yüzme bilmek
* 14 yaşını doldurmuş olmak
* Herhangi bir sağlık sorunu olmaması. (Üst solunum yolları,akciğer,kulak vb.)
Sualtı dünyası farklı bir dünyadır, nasıl biz yeryüzünde bir hayat sürüyorsak, sualtında da bir ekosistem vardır, ve orada olup, bu yaşama tanıklık etmek büyüleyicidir.
Tavsiye ederim..