Çakıt Vadisi Gezisi (Off-road, Belemedik, Hacıkırı)

"Adana'da bu 40 derece sıcaklıkta, hem de nemde motora falan binilmez." laflarını aldırmadan, daha önce gitmediğim "Çakıt Vadisini" geçmeyi ve Demirkazık zirvesine gitmeyi planlıyorum (zaman yetmediği için Demirkazığa gidemedim)...

23a84bc6.jpg

Rota; Adana-Karaisalı-Hacıkırı (Kıralan), Kuşçular, Belemedik, Pozantı, Demirkazık(tı)...

c6b09cb4.jpg

Gideceğim ilk güzergah...

840baff9.jpg

Buda haritada yol olarak görülmeyen Çakıt Vadisi...Bu güzergahın motorla aşılmasının çok zor ve yorucu olduğu, hatta ağır motorlarla denenmesi gerektiği söyelenir... (doğru söylediklerini bitince anlayacağım zaten)

10dbd167.jpg

İlk yollar çok güzel, yeşillik her taraf, hava çok sıcak, çok güzel çam ağacı kokusu geliyor kaskın içerisine...

ca6ce7f4.jpg

Çıkacağımız yeri bu tepenin ardı zannediyorum, hiçbir levha, yazı yok,soracak kimsede yok yollarda...

34baa252.jpg

Entresan bir yapı ve yukarda yerleşim var....

633a9a02.jpg

Yolumu kaybettiğimi bu köye geldiğimde anlıyorum. Kuş uçmaz kervan geçmez denilebilecek türden bir yer zaten buralar...Kıralan'a gideceğime, Karakılıç Köyüne gitmişim...

c6c96150.jpg

Bana damın tepesinden yol tarif eden çocuklar...

b3e8da73.jpg

Burası da orman yangınlarını gözlemek için kullanılıyormuş (kartal yuvası gibi bir yer)...

20b78129.jpg

Ekmek yapıyorlar...

30364442.jpg

Verilen tarif üzerine Hacıkırı (Kıralan) yoluna düşüyorum... Bu bana yaklaşık 1 saat kaybettiriyor...

46c8ee07.jpg

bd8d7d98.jpg

Sonunda Hacıkırı na ulaşıyorum....

3ab134bc.jpg

Normalde burdan bakıldığında Adana görülüyormuş... Ama hava o kadar sıcak ki nemden hiçbirşey görünmüyor.

ab8fb416.jpg

0fe66209.jpg

c036868e.jpg

13f5dd2f.jpg

84f3c9ea.jpg

Veeeee Alman Köprüsü (Varda Köprüsü)...

c9f0c3b0.jpg

Almanlar tarafından 1905 yılında, 200 metre uzunluğunda, 100 metre yüksekliğinde inşa edilen demir yolu köprüsü virajlı olması ve heybetli görünümü ile dünyanın en değerli yapıtları arasında gösteriliyor. Çukurova'nın Anadolu'ya açılmasını ağlayan Hacıkırı Köprüsü, bir mühendislik şaheseri olarak, bir asırı devirmesine rağmen sağlamlığıyla, devasa oluşuyla dikkatleri çekerek, görenleri şaşırtıyor.

3215751f.jpg

Demiryolları inşaatı 1888 yılında II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle başladı ve 1905 yılında Belemedik'e büyük bir şantiye kuruldu. Projeyle, Osmanlı'nın asker, eşya ve yolcu taşıması, Almanların da ihtiyaç duyduğu petrol kaynaklarına ulaşması planlanmıştı. Tren hattının en önemli ve zor geçiş noktası olan Belemedik-Hacıkırı arasında, 1905 yılında Almanlar tarafından 12 kilometre uzunluğunda, 22 tünel açıldı. 20 yıl üren bu tünellerin açılması sonucu Bugün ki halini almıştır.

ce138e89.jpg

Bana rehberlik yapan Celil Bey arka taraftan daha güzel manzara olduğunu söylüyor, bende o tarafa gidiyorum....

ed32c99c.jpg

053aef71.jpg

Hakikaten de muhteşem bir görüntüsü var köprünün...

3b6a7346.jpg

Bana rehberlik eden Celil Bey, illaki bir çay içelim diye ısrar edince kıramıyorum... Bana yolun çok kötü olduğunu ve yolun sürekli olarak 2-3 kola ayrıldığını ve nerden döneceğimi, nasıl gideceğimi anlatıyor...(yinede kayboldum ya dağ başında)

4a543618.jpg

Köy çok sakin, sohbet edilip çay içilyor....

99ef83c8.jpg

Eveeet başladık tırmanmaya, içimden yol kötü galiba diyorum, ilerde burayı mumla arayacağımı bimeyerek...

be8bcae0.jpg

Keçiler yola yatmış uyuyordu, ben gelince kalktılar mecburen...

e7334fcd.jpg

d05ac4c1.jpg

Yollar böyle...Kuşçular köyünde yine kayboldum. Yol kenarında oturan teyzeye sordum Belemdik'e nasıl giderim diye... İlk tepki; abooooo, kuzum motorla mı gidecen... Neyse kararlı olduğumu görünce tarif ediyorlar...

3a7146bf.jpg

Burası yolmu, doğru yolda mıyım geri mi döneyim, kararsız kaldım...

a93f7eeb.jpg

Sanırım bu dağların arasından gideceğim...

60015f35.jpg

Yol (?) belli belirsiz dağların ortasında göründü...

5d3bdff0.jpg

Sağdan aşağası uçurum, yol kayalık ve taştan oluşuyor... Motor zaman zaman kayıyor, çok dikkatli iniyorum....

f4f806cb.jpg

a6b51a02.jpg

Ama vadi ve manzara muhteşem... Çağlayan su sesi geliyor, dağların arasından (yankılanıyor)...

a1f08edd.jpg

Yollar (?)....

9f98a2e4.jpg

Yukarda zaman zaman trenin geçtiği tüneller görülüyor... Merak edip çıkıyorum yukarıya...

d932ea26.jpg

8da26fb6.jpg

8e1ef8f5.jpg

Aşağıda crisitine beni bekliyor.

4eedb472.jpg

Tam köşede küçük tünel var, oradan geçeceğiz...

036989d8.jpg

Geldiğim yola bakarken...

ce5be4ef.jpg

Tripodu kuruyorum, Çakıt vadisi hatırası...

b194c0f9.jpg

Yukarıda yine tren yolu geçişleri...

4ae69487.jpg

Yolumuz böyle uzayıp gidiyor, ilerdeki çok kötü bir yokuşta motoru yan yatırıyorum. Birazda yorgunluktan oldu tabi, tahminen 4 saatten fazla yoldayım ve çoğunlukla ayakta...Buraya kesinlikle arazi lastikle gelmek lazım, yokuş yukarı çıkarken motor kalkışta yola tutunmuyor ve kayıyor, ön başka yöne, arka başka yöne gidiyor...

8a82338e.jpg

Sonunda artık hiç bitmeyecek dediğim yol bitiyor ve Belemedik'e ulaşıyorum.
Belemedik... Belemedik köyünün ismi; köyün kurulu olduğu yerde demir yolu tünelleri yapılırken iki yandan delme işine baş*lanmış fakat aynı noktada birleşilememiş, bu noktada işçiler "eyvah bilemedik" demişler. Böylelikle Almanlar da buraya Belemedik adını vermişler (rivayet böyle).

ac5b4d49.jpg

Almanlar, Torosların kalbine giden yolun yemyeşil doğasına ayran kaldıkları tabiyat tutkusuyla tünel inşatlarına başlamıştılar.Bu tünellerin delinmesinde kulanılan esirler bile olmuştur bu esirler ;ADANA - Müttefik kuvvetlerin Çanakkale boğazına ilk giren denizaltısı AE2,25 Nisan 1915'te Çanakkale boğazına giren, 30 Nisan'da Ali Rıza Bey idaresindeki Sultanhisar hücumbotu tarafından batırılan Avustralya birliklerine ait AE2 denizaltısı içindeki 32 mürettebatın tamamı Türk askerleri tarafından kurtarılmış. Esir alınan Anzaklar İstanbul'a, oradan Afyonkarahisar ve Almanlar tarafından Bağdat-Hicaz demir yolu kapsamında yaptırılan Adana Belemedik'teki tren istasyonunda tünelleri kazmakla görevlendirilmiş. Almanlar Büyük gayretler içinde Anzaklı eserler Almanlar Ve Ermenilerle birlikde büyük bir emek ve güçle tünelleri açmaya başlamışlardı öncelikle tünel çevresinde şantiyelere kurarak tünellere daha cabuk müdahale ve emniyetini saglamak için bir çok noktaya şantiyeler kurmuşlardır. Bu şantiyelerde Alman mühendisler ve Alman üst düzey yöneticiler emir komuta zinciri içinde uzun uzun artı sıra tünelleri açmaya devam ediyorlardı. 1900 'lü yılarınbaşında başlayan TOROS TÜNELLERİ inşaatı öte yandan Türk ve Alman işçilerin çalıştıdığı ve uğruna öldükleri İstanbul Bagdat Hicaz demiryolu İnşatı tarihinde Belemedikde önemli bir yer tutar.(Alıntı)

4831aff1.jpg

c1246f2b.jpg

Burada eski yıkık şantiyeler, yemekhaneler var.

5c661884.jpg

2 asırlık ağaç...

32fef807.jpg

Eski trenle hatıra...

05e88d20.jpg

Her taraf drmiryolu malzemesi ile dolu...

25dc1f9c.jpg

Derken çok büyük bir gürültü ile yük treni geliyor.

35ec0b21.jpg

Belemedik hatırası.

8175f0db.jpg

Sol tarafta yine tüneller...

c3e088de.jpg

1223e520.jpg

Yol tahminden çok çok uzun sürdü, Demirkazık şu dağların ardında ama havada bozdu yağmur ayağacak gibi...

6cdf766c.jpg

Derken çok şiddetli bir yağmur. Tabi Adana'nın 40-41 derecesinden sonra yağmur yağacağı aklımın ucundan bile geçmedi ve yağmurluk almamıştım yanıma.

0f48febe.jpg

Kendimi Adana-Pozantı otoyol köprüsünün altına atıyorum...

fcbe5ab6.jpg

Ama hem toprak kokusu, hem yağmurun sesi de çok güzel...

1125dcee.jpg

Benim gibi motorla yola çıkan 2-3 arkadaşta köprü altında. Sohbet ediyoruz beraber, balık yakalamış, bana gösteriyor, motoru Honda YBR...

0a9aef54.jpg

Yine büyük bir gürültü ile gelen yük treni...

eed5be68.jpg

O kadar şiddetli bir yağmur yağıyor ki, sanki dinmeyecek gibi... Bir saate yakın burda bekledikten sonra yağmur hafifliyor, ben de yola çıkıyorum...

553eb958.jpg

Çok acıkmıştım, hem de yoruldum. Pozantı da kendimi "Palan'ın Yeri"ne atıyorum...

Geziden Notlar:
1. Harika bir tabiat manzarası, doğal güzellikler
2. Dağların arasından yankılanan suyun sesi hala kulaklarımda
3. Konuksever köylüler
4. Bu geziye tek başına gidilmez. Yolda bişey olsa, uzun süre ne gelen ne var ne giden, telefonda çekmiyor zaten.
5. Mutlaka arazi lastiğe ile yola çıkmak lazım.
6. Adana'da olsa, yaz da olsa yağmurluğunu mutlaka yanına alacaksın...

Bitti...

Adana İl Temsilcisi
yine çok güzel bir gezi olmuş.eline,emeğine sağlık.sevgilerimle.

Abi muhteşem, gercekten tebrik ediyorum sen tek başına bu yolları nasıl kokmadan gidersin yardım eden olmaz oralarda telefonda cekmez ama yinede eglenceli olmuştur.Ayagına saglık cok güzel bir gezi olmuş...Resimler harika:queen: kıskandım resimlere bakarken keşke bende gitsem diye:salut:

gerçekten muhteşem bir gezi olmuş,eline ayağına sağlık, bizlere motorla nerelere bile gidilebileceğini gösterdin ufkumuza açtığın yol için sağol, kazasız belasız geziler

Teşekkürler çok keyifle okudum, resimler ve bilgiler çok güzel.

mCk

yamaha ybrr :D bu arada gusel gezı olms honda deıl:d

Tebrikler :) Bu arada Kartal Yuvası dediğin yer dikkatimi cekti.. Enteresan bişey :)

Tekerlerine saglık. Gercekten cesaret isteyen bir gezi yapmışsın... Manzaralar gercekten görülmeye deger yerler..... Paylaşım için teşekkürler..

Gezi yazılarını takip ettiğim üyelerden birisisiniz.Çok güzel olmuş paylaşım için teşekkürler devamını bekliyoruz.

güzel bir gezi olmuş, yalnız tek yola çıkman sakat iş bence.
nice problemsiz gezilere olsun:)

çok güzel olmuş gerçekten paylaşım için teşekkürler selamlar

Çok güzel manzaralı ve maceralı güzel bir gezi olmuş. Ellerinize sağlık.

elinize sağlık. harika manzaralarala dolu bir gezi. mersinden geçen yaz belemedike yayla evi olan bir arkadaşımın yanına gitmiştim. bayağı toz yutmuştum yolda:) ayrıca serpme ağ ile balıkta tutmuştu arkadaşımın babası, o günler aklıma geldi. yağmur olayı keyifini 1 kat daha arttırmıştır herhalde.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
güzel ülkemin güzel insanı bizimle bunları ve bilgini paylaştığın için teşekkür ederim.:cat:

Gaziantep İl Temsilcisi
eline koluna tekerıne saglik tek kelimeyle süper bir gezi ve gezi raporu olmuş mt de coktan beri böyle bir gezi raporu okumamiştim allah kaza bela vermesın devamını beklerizz

eline koluna motoruna sağlık gerçekten süper bi gezi olmuş resimler ve paylaşım için sağol....

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Film gibi.. Köprü ve manzaralar süper :cat:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar