Aşkolsun Alp_tunay. Özür falan ne demek. Ben yanlış anlattım. Neyse. Sayenizde motorumu çalıştırdım. bilgilerin için ben teşekkür ederim.
Bugün bu konu kafama çok takıldı ve küçük bir araştırma yapıp eski bilgilerimi de tazeledim. Sizlerle paylaşmak isterim.
Özellikle yağ yakma sorunu aslında temel olarak aynı olan otomobillerden çok daha fazladır. bunun için çok küçük bir ön bilgiye ihtiyaç vardır.
Piston sıkıştırma sonunda hava-yakıt karışımını buji yakarak patlamasını sağlar ve elde edilen güç ile hareket elde edilir. Bu hepimizin bildiği kanun. Piston yapısı gereği aslında silindiril olarak imal edilmezler. Pistonlar bir miktar oval imal edilirler. Sebebi, ısınma ile birlikte pistonun silindir içerisine ideal sıcaklığa ulaşıldığında iç çapın tam değerine ulaşmasıdır. eğer piston tam silindirik imal edilirse, ısınma ile birlikte çapı büyüyecek ve zamanla silindir içerisinde sıkışacaktır. Oval olduğu zaman, piston ısındıkça oval kısmı silindirin içerisine genleşir ve tam yuvarlak konuma gelir.
Piston içerisinde 3 adet (kimi motorlarda 4) sekman bulunur.Bu segmanlardan en üstte olanı, kompresyon segmanıdır. Motorun yanma sonunda elde ettiği basıncın kartere ulaşmasını önler. İkinci segman ortada olanıdır ve altdaki yağ segmanı ile üstteki kompresyon segmanı arasında bir nevi conta görevi görür. Aynı zamanda piston sıcaklığının gövdeye iletilmesi görevini üstlenir. en alttaki segman ise motor yağının bir film şeklinde silindir içerisine yayılmasını sağlar. Dikkat ederseniz yağ segmanı formu diğer segmanlardan biraz farklıdır.
Motor yağlaması, krank altındaki ağırlıkların karter içerisindeki yağa çarpıp, piston içerisine sıçratması ile oluşur. Bu sırada piston ve krank konumlarına dikkat ederseniz, krank yağa piston Üst ölü noktaya yakın bir yerinde girer. Yani yağlama piston üstte iken başlar. Piston aşağı doğru inerken, yağ segmanı tarafından silindir cidarında çok ince bir yağ filmi kalacak şekilde yağı aşağı doğru sıyırır. Piston yukarı çıkarken yağlama yapılmaz. Yağ filmi sayesinde sürtünme giderilmiş olur.
Motor nasıl yağ yakar? Genel olarak segman aşınmasından kaynaklanır. Ancak segman motor içerisinde (yağsız kalma veya arıza durumu hariç) kolay kolay aşınmaz. motor ancak soğuk zamanlarda gereksiz veya fazla gaz verilmesi, motorun ısınması beklenmeden motora yüklenilmesi, yada soğutma termostatı olmamasından dolayı motorun uzun yol kullanımında ideal sıcaklıkta olmamasından kaynaklı bir arızadır. Yazımın başında dediğim gibi, piston aslında soğukken oval şekildedir. Siz soğuk motora gereksiz yere basarsanız, artan basıncı kompresyon segmanı karşılayamaz ve basınç yağ segmanına kadar ulaşır. Buda yağ segmanının çabuk aşınmasından kaynaklanır. Yağ yakan motor aynı zamanda silindir içini de ovalleştirir. Segmanlarınız kaçırmaya başlarsa, motor yağı film oluşturmadan direk yanma odasına karışır. Ateşleme ile oluşan yüksek ısı neticesinde (tabiki) yanar. Dikkat ederseniz, yağ yakma başlangıcında motor çekişi bir miktar artar. Çünkü yağ benzine göre daha yoğundur ve çok yüksek ısı açığa çıkarır. Zaten daha aşırısı, sizlerinde belirttiği gibi motorun çalışmaması anlamına gelir. Yağ yakan motor mutlaka rektefiye edilmelidir. Yağ yakan motor yağı egzosdan damla olarak atamaz. Sebebi, yağ çok yoğun olarak değil, yağ filminden bir miktar daha fazla şekilde yanma odasına geçer. Yanma sonunda da tüm yağ yanar. Böylece duman olarak karşınıza sorun olarak çıkar.
Yağ buharı nedir? Motor iç harareti neticesinde yağ bir miktar buharlaşır. Yağ buharı ek doğdu demektir.Yağ, piston ile karter arasında olduğundan oluşan ısı işle birlikte, bir basınç oluşur. Bu buhar basıncı eğer dışarıya atılmazsa, pistonun aşağı inişinde direç gösterir. Bu durumda yağ keçeleri patlar, motorun performansı düşer. Bu nedenle karter havalandırması ile oluşan buhar motordan dışarı atılır. Aynı sorun motorun üstünde, sübab kısmında da vardır. burada oluşan buhar ise, karterdeki kadar değildir. oldukça azdır. Ayrıca, sübabların hareketi bir miktar hava akımı yaratır (komik ama gerçek. Kamlar ve pianolar (horoz veya çekiç adı da veriliyor) çalışması ile hafif bir akım yaratıyor) buda motordan atılması gerekir. Bu nedenle, üst kapaktan hava fitlresine bir hotum vasıtasıyla oluşan yağ buharı sevkedilir. Bu yağ buharı oğun olmadığından yakılabilir ve performansı etkilemez niteliktedir. Genelde yağ buharı hortumu tıkarsa, üst kapak çontasından yağ sızıntısı ile kendini belli eder. Bu buhar karışım oranını etkilemez. Hatta isterseniz hava filtresine gelen bu hortumu çıkartın. Motorunuz sağlıklı olarak çalışmaya devam eder.
Uzun beklemelerde egsozda biriken su, motoru çalıştırmadaki ilk 1-2 dakikada atılır. Alp_tunay'ında dediği gibi, egzos kurumu ile birlikte damla damla atılır. Ama çok bariz belli ise, bu ya egsoza su kaçmıştır, yada hava çok nemlidir. Kimi benzinde su var desede, benzindeki su yanma odasında buhar olarak dışarı atılır. Beyaz duman benzindeki suyu simgeler.
Motorların subabları, çalışma esnasında sürtünmeye maruz kalırlar ve buda yağlanmalarını gerektirir. Yağlama, yağ pompası ile sağlanır. Yağlama sürecinde sübab kapağındaki yağın yanma odasına ulaşmaması gerekir ki buda sübab gaydaları (sübab yağ lastikleri) ile önlenir.
Fiat tempra 1.6-2.0ie 115HP, BMW 3.16-3.18 serilerinde 50.000km sonunda başlayan bu sorun, ani gaz vermelerde, arkaan atılan duman veya rölantide oluşan yağ damlaları ile tespit edilir.
Taner_k'nın sorunu da yine bence buradan kaynaklanıyor olabilir. (bu kanıya 20 dakika çalıştırdım ama kesilmedi, ifadesinden vardım)
Hepinizin gözlerine ve vaktine sağlık. İyi akşamlar