İnşaat işi yapan bir firmadayım. İşimiz gereği piyasada neler olup bitiyor takip etmemiz hayati önem taşıyor ve çevredeki büyük meblağlı işlerin hepsi yavaşlamış durumda. Piyasa devi beyaz eşya üreticisi markalardan biri daha geçen ay 600 beyaz yakalı elemanını işten çıkardı. Morgan Freeman ile reklam anlaşması imzalayan THY, işçilere ya zam istemeyin, ya da 2000 kişiyi işten çıkartırım diyor. Üstüne de bir çok yabancı menşeili firmanın ülkeden yatırımlarını çekme durumlarını ekleyeyim. Zira ekonomi güven vermiyor (iyimser davranayım dedim), dahası düzelmesi gibi bir durum da çok olası görünmüyor. Zira TCMB tarafından geçende yapılan açıklamalar da, dövize karşı alınan önlemlerin (!) uzun vadeli çözümleri hedeflemediğini açıklıyor.
Şunu karıştırmamak lazım. Euro veya Doların (en azından şu an) değer kazanması gibi bir durum değil sorunumuz, riskli olan şey Türk Lirasının değer kaybetmesi. Yani gelirinizin size verdiği alım gücünün azalması. Dahası kazancınızın, üretim veya pazarlama kaynaklarınızın da daha küçülmesini ekleyin. Hele bir de ticaret yapıyorsanız vergilerdeki artış, işçi çalıştırmadaki yükün artması, zorunlu konulan ama ne işe yaradığı belirsiz avukat vb personel anlaşma masrafları ekleniyor listeye. Allah herkese kolaylık versin diyorum sadece. Bu durumda da motosikletinden, ekmeğine kadar bir çok ürünün fiyatı artacak. Zira bir çok ürün ülkeye ithal ediliyor. Bu ürünlerin bir çoğunun dolar veya euro bazında değeri değişmese de, siz bunları almak için daha fazla emek harcamak zorunda kalıyorsunuz.
Dünyada da Putin - Trump dönemi gibi bir sıkıntıyı eklemek lazım. Avrupa'da "Euro kullanmayalım" sesleri Fransada yükselmeye başladıysa, bir çok otomotiv firmasına ABD sınır vergisi koymayı hedefliyorsa, önümüzde daha önceki yıllarla kıyaslayamayacağımız bir dönem bulunuyor. Ve hiç de iç açıcı bir dönem gibi görünmüyor.
Sadede gel diyen arkadaşlara kendimden örnek vereyim. Mart veya Nisan gibi planladığım motosiklet alımını Aralık ayında yaptım. Sadece 2 hafta sonra %10 fiyatı arttı. Daha da artmak üzere. Ehliyet kursuna kayıt yaptırdım, 1 hafta sonra %15'den fazla zam geldi. Yani Aralık ayında yaptığım tüm masraf (motosiklet, sigorta, kasko, ehliyet kursu dahil) 22000 TL iken, şu anda sadece motosiklet 22500 TL oldu. Kasko ve sigorta da ekleyin, 24500 TL. Ehliyet de 950 TL desek kaba hesap 25500 TL. Sadece 1 ayda %10 fiyat artışından, daha doğrusu elimdeki paranın alım gücünün düşmesinden bahsediyoruz burada. Ekipman alımını da bu ay yapıyorum. Ona da zam geleceğini biliyoruz hepimiz. Alım gücünüz varsa şimdi alın. Zira hiç ummadığımız rakamlarla yüzyüze gelebiliriz.