Büyük Araç Beni Sollamaya Çıktığında Ne Yapmalıyım?

Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 1000km'lik motosiklet deneyimim var ve burada aklıma takılan soruları sorarak sizlerden bilgi almaya çalışıyorum. Sıradaki sorum şu genelde tırı, kamyonu motosikletle sollarken nasıl davranmalıyız olarak sorulsa da bu soru ben bu sefer tır,kamyon vs. büyük araç ben 70-80le sağdan giderken beni sollamaya çıkarsa onun rüzgarından etkilenmemek, hava akımına maruz kalmamak, onun beni çekmesini ya da itmesini engellemek için ben nasıl bir tutum izlemeliyim? :silent:

a) Gazı gevşeterek hızını azalt
b) Aynı hızda devam et
c) Gazı arttırarak hızını arttır
d) Diğer

Motorun scooter değilse;
- Dizlerinle ve topuklarınlara motoru sağlamca kavra
- Gidonu çok sıkmadan serbestçe tut
- Hızını yavaşca azaltıp hem büyük araca yardımcı ol hem de bir an önce yanından kurtul
- Yavaşlarken vitesi küçültüp biraz yüksek devirde olursan daha iyi olur

Öyle bir durumda en büyük sorunun o kamyondan daha hızlı gelip , seni görmeden kamyonu sağından geçmeye çalışacak diğer araçlar olmalı.
Bu yüzden o anda yolun müsade ettiği en sağına yanaşıp , görülebilirliğinizi arttırın. Hemde sağlamaya çalışacak araca geçebilmesi için yeterli boşlukta oluşmuş olur.
Ayrıcada aracın oluşturacağı tribülanstan da kaçmış olursun. Hemde uzak durmakta fayda var. Taş düşer yağ döker , seni unutur , takım taklavat takoz , yağ bidonu vs düşer , lastik gümler , lastik kaplaması kopar ..... ....
gerçi ben 20 yıldır böyle bir sıkıntı yaşadığımı hatırlamıyorum. ( tribülans sıkıntısı )

Son düzenleme:
Tır, kamyon vb. büyük araçlar genellikle beni sollayamaz ama öyle deliler ara sıra çıkabiliyor. Ben ne yaptığımı anlatayım; genellikle sağ şeridin sol tarafında sürerim. Yani kesik çizgiye yakın. Bu sebeple beni sollamaya niyetlenen araç, normal büyüklükte bir aracı sollar gibi sol şeride geçmek zorunda kalır. 10 sn.de bir aynalarıma mutlaka bakarım. Bir aracın sollamak için sol şeride geçtiğini görürsem, benim hizama yaklaşana kadar beklerim. Hızımı değiştirmem, sollamak istiyorsa benden daha hızlı olmalı. Benimle aynı hizaya geldiğinde yavaşça kendi şeridimin ortasına, hatta sağına doğru yanaşırım. (Aynaları kontrol etmeyi unutmam) Mecbur kalmadıkça emniyet şeridini kullanmam, çünkü beni sollamak isteyen araç olursa sağ tarafta kaçabileceğim alan bulunmaz. Hava çok rüzgarlıysa ya da beni sollayan aracın türbülansının tehlikeli olabileceğini düşünüyorsam, hızımı azaltarak sollama olayının kısa sürede bitmesi için yardımcı olurum. Can tatlı :)

Motosikleti
Hero X Pulse 200
eğer bölünmüş yoldaysan eminet şeridine doğru yaklaş, hızını kes ve rüzgara karşı diren :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar