öyle demeyin arkadaşlar,dikkat ederseniz çoğunlukla viraj yaklaşımlarına,otoban çıkışlarına ve dört yol ağzına yaklaşırken yerleştiriliyo o çizgiler.. bazı uyanıklar dört yol ağzına yaklaşırken bırakın yavaşlamayı uzaktan yeşil ışığı gördüğü zaman kaçırıp beklememek için dahada gaza yükleniyor,ışıklardada gelen aracın hızını kestremeyip hatalı çıkış yapan (ki bunun cezasıda hiçbir zaman ölüm olmamalı) bir motor yada yayayı silip geçmesi işten bile deil..
kavşakta bekleyenler hatalı çıkış yapmasalar bile yeşili kaçırmamak için hızlanan araç bazen 15 20mt kala kaçırabiliyor ve doğal olarak okadar hızlandıktan sonra durmayı gözü kesmiyor sarıydı kırmızının başıydı diyip hızla giriyor,kavşakta bekleyende sarıyı yada yeşili gördüğü gibi çıkmadıysa şanslıdır.. yani kısaca aracına azda olsa değer veren biri o çizgiler sayesinde hızını keser,kesmese bile hızlanmaya kalkmaz..
hadi hayvanlık yapıp yeşili uzaktan görünce çizgilere rağmen yinemi hızlandı,15-20 metre kala yeşili kaçırdığında bile frene yüklense bile durabilir,çünkü o çizgiler sert süngerimsi bi yapıda ve lastiklerin yapışmasını sağlıyor çizgilerin en sık olduğu yerde yani ışıklara en yakın yerde düşünebilceğinizden çok daha fazla fren mesafesini kısaltıyor..
otoban çıkışlarında malum hızımızı yeterince almış oluyoruz,belkide otobanın şaplı yüzeyinde aracımız yağ gibi akarken göz açık ama beynimiz uyuyor(otoban yüzeyleri diğer yollara oranla daha düzgündür),hatta bazen uzun ve gece yolculuklarında ben bukadar yolu nezaman geldim yada bildiğiniz biyerse şurayı nezaman geçtim ya dediğimiz zamanlar oluyor,bu da genellikle akıcı yollarda yorgun düşünceli olduğumuzda başımıza geliyor,işte o zamanlarda o çizgiler yolun akıcılığnda pürüz yaratıp yol bitti hadi yeter bukadr uyku diyp beynimizin uyanmasını sağlıyor
otoban sonu yine hızlıyız ve yağmurlu yada gizli buzlanma var arcınızı fren esnasında savursanız bile toplamanıza maksimum katkı sağlar ve fren mesafenizi en aza indirir.. o kadarda olurmu ya demeyin bi gün denk geldiğiniz yerde üzerinde durup ayağınızı sürtmeyi deneyin,hele yeni yapılmış çizgilere denk gelirseniz ayğınızı sürtemezsiniz bile..
virajlara koyulanlara gelincede(genellikle geniş süratli olabileceğiniz otoban ayrımı gibi virajlarda olur),yağmur yağdıysa,özellikle yağmur yağmayıpta ıslandıysa,kontrolsüz girdiyseniz yol tutuşunu arttırarak kaymanızı savrulmanızı engellemeye çok büyük katkısı olur..
her yol ağzına koyulmasından yana değilim ama yukarda bahsettiğim gibi durumların olabileceği her tehlikeli yerde kullanılmasından yanayım,hatta zamanla aşınıp silinen çizgi bantlarınında belirli aralıklarla yenilenmesi düşüncesindeyim.. eğer civatalarınızı gevşetçek kadar hissediyorsanız gerçekten çizgileri dinlemiyor demektesiniz,biraz uzun oldu ama çizgiler konusunda olumsuz düşünceleri olan arkadaşların fikri birazda olsa değiştiyse ne mutlu bana