Bence ahkam kesmeden önce ...
Evet, bence ahkâm kesmeden önce ... sizin de birşeyleri okumanız, ama daha da önemlisi, okuduklarınızı anlamanız gerekiyor. Koskoca bir makaleden tek anladığınız sadece "
İridyum buji daha fazla güç çeker elektrik aksamından. Elektrik aksamın yetersiz kalırsa canıva okursun motorun veya bujilerin veya elektrik aksamının" ise, o makaleyi boş yere okumuşsunuz demektir.
Birincisi, yabancı dilde yazılmış olan ve/ya yabancı bir dergide yayımlanan her makale doğru değildir. Tıpkı bizim ustalarımızın bilmiyorum demeyi kendilerine yediremeyip ahkâm kesmeleri veya ohm kanununu kavga gürültü öğrenince kendini elektrik alimi zannetmeye başlayan yarı cahillerimiz gibi, yabancılar arasında da palavracılar, ukalalar, çokbilmişler,... vardır. O makalenin yazarının da motordan anladığını, fakat elektrik bilgisinin çok kısıtlı olduğunu düşünüyorum. Aradaki farkı hissedebilmek için yabancı diller de dahil her dilde ve mümkün olduğu kadar geniş bir alana yayılmış konularda binlerce kitap, makale, teori v.b. okumak ve bir süre sonra bunların kanıtlandığına veya yalanlandığına şahit olmak gerekir. Yani yaşamak, yaşlanmak, yaşayarak deneyim sahibi olmak gerekir.
Deneyim, deneyimsizlerin anlayabileceği bir kavram değildir. Kafası çalışan bir insan, tıpkı bilgi alanında olduğu gibi, deneyim kazandıkça ne kadar deneyimsiz olduğunu görür. Bir sene, iki sene, üç sene bir konu üzerinde (internette okey oynamaktan veya iddaa kuponları doldurmaktan artan vakitte) çalışmak, kimseye övünülecek bir deneyim kazandırmaz.
Ben de ahkâm kesiyorum ve bunları nereden mi biliyorum? Bakınız sayın
mozgur, o sıralarda siz nerelerdeydiniz bilmiyorum, ama ben bundan taaa 50 (yazı ile: ELLİ) yıl önce, 15 yaşında iken o zamanların en usta motor hocalarından, motor elektriği hocalarından (bunlar TCK motor atölyesinin hocalarıydı, kendilerini saygı ile anıyorum), ve bazı gerçekten üstün zekâlı elektronikçilerinden (bugün çoğu profesör unvanı taşımaktadır) öğrenmeye başladım. Sonra meslekte rolüm değişti, eğitmen oldum, bu ülkeye sayısını hatırlayamadığım kadar çok bilgisayar, fotokopi ve faks teknisyeni yetiştirdim. Hâlâ öğreniyorum. Herhalde ahkâm kesmeye hakkım olduğunu da düşünüyorum.
Konuya dönecek olursak, ben hiç de güvenilir bulmadığım sizin kötü bir Türkçe ile yazdıklarınıza itibar etmektense, bende en azından yazdığı konuda birşeyler bildiği ve araştırma yaptığı izlenimi uyandıran
bassturbin'e itibar etmeyi yeğliyorum.
Anlaşıldığı kadarıyla öğrenme hayatınızın (yani kısaca hayatınızın) başlarındasınız. Size bir şey anlatmaya, öğrenmeye çalışan kişilerle kavga ederek hiç bir şey öğrenemezsiniz (ben bu yüzden pek çok teknisyen adayını daha hayatının başında eledim, çoğu gidip bir bankada güvenlik görevlisi oldu).
Umarım bu yazıyı sonuna kadar okur, anlar ve gerekli dersleri çıkartırsınız (siz ve sizin gibi doğru şekilde yönlendirilmesi gereken gençler).