Ben daha geçerli istatistiki bilgiler bulabilmek amaciyla hemen oyle yuzeysel bir arastirma yaptim.
Içimizdeki berrak dimah sahibi arkadaslarin uzerinde dusuneceklerini umuyorum.
Arastirmami yaparken temel aldigim kriter, idam cezasi uygulanan ulkelerde suç oraninin dusup dusmedigi konusuydu.
Yeni seyler de ogrendim tabi.
Ornegin ben en çok idam Iran ve Amerika'da oluyor saniyordum ama meger çin birinci siradaymis.
Yine yeni ogrendigim baska bir bilgide Japonya'da da idam cezasinin oldugu ve uygulandigi.
Peki idam cezasi uygulayan ulkelerde bu ceza caydirici olmusmu.
Sayilara bakinca birakin caydirmayi, neredeyse, katlanarak arttigi goruluyor.
En son 2007 istatistiklerini bulabildim.
Iran ve Suudi Arabistan istatistik yayinlamaktan vazgeçmisler çunku.
Ama o bile yeterli.
Iran'da 2006 yilinda idam edilen kisi sayisi, 2007 yilinda tam yuzde yuzyirmi (120%) artarak 355'e çikarken Suudi arabistan da tam 4 kati artmis.
2006 yilinda bu ulkede 39 kisi idam edilirken, 2007 de tam 166 kisi idam edilmis.
Idam cezasi uygulayan tum ulkelere baktigimizda yapilan infazlarin toplami soyle:
2005 - 5494
2006 - 5635
2007 - 5851
kaynak: "
Hands Off Cain" insan haklari gurubunun raporu.
Bazi afrika ulkeleri yankesiciligi idamla cezalandirirlarmis.
Yankesicilik suçu isleyen kisi bir agaca baglanir, halkin gözü önünde öldürûlürlermis.
Sonradan vazgeçilmis.
Neden biliyormusuniz?
Siki durun.
Idam cezasini izlemeye gelenler arasinda yankesicilik olaylari arttigi için.

Yankesicinin arayipta bulamadigi sey kalabalik.
Eh en iyi kalabalik, idam izlemeye gelen kalabalik.
Düsünebiliyormusunuz?
Kaynak: Uzun oldugu için yazinin sonunda topluca verecegim.
Devam edelim.
Emocan miydi amerikan eyaletlerinden bahsetmisti.
Prof. Dr. Thorsten Sellin bir arastirma yayinlamis.
Eski tarihli ama dikkate deger veriler içeriyor.
Prof arastirmasinda idam cezasinin var oldugu 4 eyalet ve yok oldugu 4 eyalette 5 senelik periyodlar halinda arastirmalar yapiyor ve olum oraninin artmasinda veya azalmasinda idam cezasinin bir etkisi olmadigini rakamsal olarak ispatliyor.
Not:Isteyen olursa bu arastirmanin net sonuçlarini buraya asabilirim. Bende var.
Bakin ilginç bir raporda Ingiltereden:
1953 yılında İngiltere'de oluşturulan “Ölüm Cezası Kraliyet Komisyonu”, dünyada her yöreden topladığı istatistikleri ve bilgileri inceledikten sonra hazırladığı 789 sayfalık raporda; “Ölüm cezasının kaldırılması, ilgili suç oranını arttırmamakta, ölüm cezasının yeniden konulması da suç oranını azaltmamaktadır.” demektedir (10). Yine aynı komisyonun daha eski bir tarihte,1866'da hazırladığı bir raporda şöyle denmekte; “Başkalarını, ibret verici özelliği ile suçtan caydırıcı olarak kabul edilen idam cezasına çarptırılan 167 kişiden 164'ü daha önce aleni infaza bizzat tanık olmuş kişilerden oluşmaktadır.”
Yukarida aldigim yazi çok daha uzun bir tez konusu olarak elimde word dosyasi biçiminde vardir.
Incelemek isteyen arkadaslar varsa,
buraya tiklayarak inceleyebilirler.
Dokumanin olusturulmasinda yararlanilan kaynaklar:
1. Salim Özdemir - Altan Aysel, Ceza İnfaz Personelinin El Kitabı, syf.63
2. Prof. Dr. Bahri Öztürk, Uygulamalı Ceza Muhakemeleri Hukuku, syf.80
3. Franciszek Przetacznik, The Right To Life As A Basic Human Right
4. Bahri Savcı, Yaşam Hakkı ve Boyutları
5. Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer - Prof. Dr. Sahir Erman, Nazari ve Tatbiki Ceza Hukuku, C.2, syf.585
6. Dönmezer - Erman, age, syf.607
7. Barnas Harry Elmer, The Story Of Punishment A Record Of Man's Inhumanity To Man
8. Prof. Dr. Öztekin Tosun, Ölüm Cezası Sorunu, İstanbul Barosu Dergisi, Nisan - Mayıs - Haziran 1978
9. Tosun, agy.
10. Ümit Hasan, Ölüm Cezası Sorunu, syf.98
11. Osman Balcıgil, Ölüm Cezası, syf.42
12. Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Aime Leaud
13. A.I., age.
14. Erol Özcan, İzmir Barosu Dergisi, Ocak 1988
15. Erkan Canak, Ölüm Cezası çağımız ve Türkiye, Manisa Barosu Dergisi, Temmuz 19991
16. Camus - Koestler, Ölüm Cezası Üstüne Düşünceler, syf.37
17. Cengiz İlhan, İzmir Barosu Dergisi, Ocak 1991
18. Halit Çelenk, Yaşama Hakkı Sempozyumu, İzmir Barosu Dergisi, Nisan 1991
19. Erkan Canak, Manisa Barosu Dergisi, Sayı 38
20. Prof. Dr. Faruk Erem, İzmir Barosu Dergisi, Ocak 1991
21. A.I., age.
22. Erem, agy.
23. A.I., age.
24. Feyyaz Gölcüklü - Şeref Gözübüyük, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması, syf.19
25. Canak, agy