bu kadar ısınma normalmi

arkadaşlar havalar epey serinledi malumunuz ama benim motorum hala fanı açmayı bırakmıyor büyük olmasından doğaldır dedi usata ama bu gün kızıl ötesi sensörle sıcaklıığına baktım radyatör sıcaklığı 100 C bu normalmi bu motorda başka vtxi olan bir arkadaş vardı burda özellikle ondan cevap alabilirsem sevinirim. trafikte aynı sıkıntıyı yaşıyormu...

1.3 lt kışta olsa 100 dereceye çıkar zati çalışma sıcaklığı ortalama 87 derece az trafik 100dereceye çıkarır

acaba bunu daha alt ısıda tutmanın bir yolu varmı sıvı değişikliği (antifriz markası yada başka bişeyler...)

Hararet uyarı lambası yanmadığı sürece sıcaklık normal değerler içinde demektir. Birşey olmaz, gazla keyfine bak.

Radyatörün sıcak olması motorunun ısısını üzerine alabiliyor demek ki bu güzel birşey :)
ancak dersen ki fan düşük sıcaklıktada açıyor hep devrede kalıyor , radyatörün aldığı ısıyı üzerinden atamıyor veya sensör yanlış ölçüyor demektir.

ölçümlerini fan açma ve kapama ısısı ile pekiştirmende fayda var...

"VTX'i olan arkadas" benim galiba :mrgreen:

Diger uyelerin de soyledigi gibi 100 derece normal...
acaba bunu daha alt ısıda tutmanın bir yolu varmı sıvı değişikliği (antifriz markası yada başka bişeyler...)

antifiriz-su karisiminda su oranini arttirirsan motorun daha iyi sogur... ama bence ugrastigina degmez... en iyisi herseyi kafana takmamak :wiinkk:

Teşekkürler ilginiz için ama sanırım su oranını biraz artırabilirim ve belki iyi bir antfiriz bulup toptan değiştiririm...

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Teşekkürler ilginiz için ama sanırım su oranını biraz artırabilirim ve belki iyi bir antfiriz bulup toptan değiştiririm...

Su oranın arttırmak yanlış,antifiriz oranını arttırmak gerekir.İçin rahat olsun istersen uygun bir yere fanı çalıştıran müşirden bağlantı alarak istediğinde fanı çalıştıracak bir anahtar taktırabilirsin.

öyle bişey de istemiyorum ama belki seneye yaza olailir.. sanırım btün suç benim makinayı çok trafiğe sokuyorum 15 kmyi 50 dkde gittiğimi bilirim...

yabancı forumlara göz attım.vtx in normal çalışma aralığının 150 ile 200 fahrenheit arası olduğu yazıyor.Yani 93,3 derece.Trafikte dur kalka girince 100 dereceyi bulması gayet normal.aynen devam,bir sıkıntı gözükmüyor.

Benim otomobilim 1400 cc motora sahip yazın biraz dur-kalk yaptığımızda fan açılıyor ve kolay kolay kapanmıyor. Motosikletinin motor hacmi otomobilinkine yakın olmasına rağmen radyatör büyüklüklerini karşılaştırırsan büyük fark olduğunu görürsün. Bu nedenle Yazın dur-kalk yaptığında hatta kışın bile zor soğuması normal. Bu arada zaten motorun randımanlı çalışması içinde belli bir ısıya ulaşması gerekiyor. Termostat sistemi motoru yaz-kış 90 derece civarında tutmaya çalışacak şekilde ayarlanıyor zaten.

Su oranın arttırmak yanlış,antifiriz oranını arttırmak gerekir.İçin rahat olsun istersen uygun bir yere fanı çalıştıran müşirden bağlantı alarak istediğinde fanı çalıştıracak bir anahtar taktırabilirsin.

Daha iyi sogutma icin antifiriz oranını arttırmak yanlis... su eklenmesi gerekir... su her zaman antifriz'den daha iyi sogutur cunku isiyi daha iyi iletir... yaz aylarinda da antifriz kullanilmasinin nedeni, antifirizin suyun donma noktasini asagi cektigi gibi (su daha zor donar), suyun kaynama noktasini da yukari cekmesidir (su daha zor kaynar) bilginize :rendeer:

Aslinda ekleme yapilmadan once bomometre ile karisimdaki antifiriz oraninin olculmesi gerekir fakat ben simdiye kadar antifiriz veya su eklerken olcum yapan servis gormedim :)

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Daha iyi sogutma icin antifiriz oranını arttırmak yanlis... su eklenmesi gerekir... su her zaman antifriz'den daha iyi sogutur cunku isiyi daha iyi iletir... yaz aylarinda da antifriz kullanilmasinin nedeni, antifirizin suyun donma noktasini asagi cektigi gibi (su daha zor donar), suyun kaynama noktasini da yukari cekmesidir (su daha zor kaynar) bilginize :rendeer:

Aslinda ekleme yapilmadan once bomometre ile karisimdaki antifiriz oraninin olculmesi gerekir fakat ben simdiye kadar antifiriz veya su eklerken olcum yapan servis gormedim :)

Suyun zor kaynaması geç ısınması,dolayısıyla daha soğuk kalması anlamına geliyor ise,sadece su daha kolay kaynıyorsa,hangisini arttırmak doğru olur?

Suyun zor kaynaması geç ısınması,dolayısıyla daha soğuk kalması anlamına geliyor ise,sadece su daha kolay kaynıyorsa,hangisini arttırmak doğru olur?

çok yaşa hocam.lafı ağzımdan almışsın..mesajları tane tane okuyordum.tam senin dediğini yazacaktım ki aa hocam yazmış sağolsun..gerek kalmamış...:cat:

suyun ve antifrizin ısı sığalarına iletkenliklerine bakmak lazım böylece en doğru karar verilir.. evet suyun kaynama sıcaklığı daha düşüktür ama bu onun ısı iletkenliğinin antifrizinkinden daha düşük olduğunu göstermez.. diyeyimde bu konu kapansın...:)

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Yanlış anlaşılma olmaması için bir ekleme yapmalıyım.Bu ifadelerden sadece antifiriz koyalım sonucu çıkarılmamalıdır.Sadece antifriz -12 derecede donar.
Motorun soğutma suyunun içine ne oranda antifriz konulacağını, o bölgede olabilecek en düşük hava sıcaklığı belirler.Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için %33 ile % 50 arasında antifriz kullanılması önerilmektedir.Karışım oranları ise ;

SU ANTİFRİZ DERECE
2 1 -20 °C
1 1 -40 °C
1 2 -60 °C

Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekiyor. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltıyor. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılması tavsiye ediliyor.

Su-antifiriz karisiminin daha gec kaynamasi, isiyi saf sudan daha iyi ilettigi anlamina gelmez... ikisi tamamen farkli seyler... saf su, isiyi su-antifiriz karisimindan daha iyi iletir ve bu nedenle motoru daha iyi sogutur...

suyun ve antifrizin ısı sığalarına iletkenliklerine bakmak lazım böylece en doğru karar verilir.. evet suyun kaynama sıcaklığı daha düşüktür ama bu onun ısı iletkenliğinin antifrizinkinden daha düşük olduğunu göstermez.. diyeyimde bu konu kapansın...:)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar