Bir sabah bir kalktik hepimiz baska bir dil konusuyoruz.:mrgreen:
osmanlıca kırma, ucube ise türkçe nedir ayıptır sorması? bizim kullandığımız türkçe safkan bi türkçe mi oluyo yani. bunu söylerseniz adama gülmezler bile. dünyada tek saf türkçeyi yörükler (göçebe türkler) konuşur ki onların türkçesi de bozulmuştur. ayrıca sizin söylediğinizi aynen tekrarlıyorum, dil değişmedi alfabe değişti. e dil değişmediyse bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, nedir bu osmanlı türkçesine atıp tutmalar. bizim konuştuğumuz türkçede kullandığımız kaç tane türkçe kelime var. hala farsçadan, arapçadan, kelimeler ağır basar. bide üstüne ingilizce ve fransızcadan giren kelimeler var ki evlere şenlik. yeni yetme türkçesine hiç girmiyorum bile.
ister kabul edin, ister etmeyin damarlarınızda hala osmanlı kanı dolaşıyo. bi ülkenin isminin değişmesi, yönetim şeklinin değişmesi, orda yaşayan insanların değişmesi anlamına gelmez. eğer siz başka bi ülkeden gelmediyseniz, soyunuz başka bi ülkeye dayanmıyosa, yada uzaylılar sizi getirmediyse, topraktan da bitmediyseniz, türksünüz ve osmanlı torunusunuz. bundan gocunmak niye bende bunu anlamıyorum. gurur duymamız gereken yerde.
osmanlı zamanında okuma yazma oranı çok düşükmüş. zaten bütün dünyada okuma yazma oranı %100 dü bitek osmanlıda düşüktü dimiki osmanlı zamanında eğitime en çok önem veren ülkeydi. 2000 li yılların mantığıyla düşünmeyin herşeyi. avrupada akıl hastalarının içine şeytan kaçmış dierek yakılırken, bizde müzikle iyileştirme tedavileri uygulanıyodu. sanki onlar kültür elçisi biz yamyam...
osmanlıca zormuşta türkçe kolaymış. bide yabancılar çok kolay öğreniyormuş. bir kere türkçeyi türk olmayan, yada aşırı yetenekli olmayan kimse tamamen öğrenemez. ben dil konusuna çok meraklıyımdır. ingilizcem ana dilim gibidir. hatta bazen ingilizce türkçeden daha kolay gelir. ama hiç bi zaman gerçek bi ingiliz gibi yada amerikan gibi konuşamam. değilim çünkü. ki ingilizce türkçeden milyon kat kolay bi dil. demeye çalıştığım şey ana dilin ne olursa olsun, dilin kolayı zoru yoktur. ana dil ana dildir. zoru kolayı olmaz. türkçe de zor bi dil ama ben hiç, ulan türkçede çok zor konuşamıyorum diyen bi türk görmedim.
alfabenin değişmesi, bizim gelişmemiz için yararlı olmuştur kabul. tarihi unutmak için alfabeyi değiştirmek yetmez. ayrıca o yazılanların hepsinin latin harfleriyle tercümesi de mevcut. oku bakalım anlıyo musun. siz bi arabın kuran okuduğunda içinde yazdıklarını anladığını mı sanıyosunuzdil canlıdır ve sürekli değişir. biz nasıl 70li yıllardan kalan filmleri izlerken saf saf bakıyorsak, eski insanların konuşmalarını anlamıyosak, bu da böyle. yoksa kimse "kardeşim ne okuyosun tarihini" demez. gidin okuyun öğrenin, geliştirin kendinizi
koca ülke bir gecede alfabe devrimiyle cahil oldu kimse okuma yazma bilmez oldu
Makara kukara yaptik ama bir gerçegi hatirlatalim.
Dil devrimi denilen sey aslinda, Tazminat döneminde sadelestirme çalismalari ile baslamistir.
Gazetelerin bile halk arasinda okunamamasi üzerine osmanlica sorgulanmaya baslar.
Dilde sadelestirme hareketi Sinasi ile Namik Kemal ile baslar.
sonrasinda yapilanlar Türkçeye karisan diger dillerden gelen kelimelerin yerine Türkçe kelimeler türetmektir.
Türk halki var oldugu günden bu yana hep Türkçe konusmustur.
Bugün de Türkçe konusmaktadir.
Fakat günümüz Türkçesi özünden bir noktada ayrilmis bugünkü halini almis.
Dil yasayan bir organizma gibi surekli gelisir ve degisir.
Arkadasimiz her ne kadar yanlis bilgilerle doldurulmus olsa da gunluk konusma dili 4-5yüz kelime ile sinirli canim ülkemde birilerinin dilini merak edip arastirmasi güzel bisey hosuma gitti.![]()
arkadaşlar 1 haftadır kafamın içini kemirien bir durum var biz acaba çok büyük bir yanlışın mı içindeyiz diye soruyorum kendime biz yıllardır göz göre göre kör mü ediliyoruz ? konu ne mi ? hemen soyleyeyim konu dilimiz. biz neden osmanlıcadan kökümüzden vazgeçtik neden bir günde dilimizi değiştirdik neden latin alfabesine döndük koca ülke bir gecede alfabe devrimiyle cahil oldu kimse okuma yazma bilmez oldu sakın kimse bana yıllardır ilkokuldan buyana soylenen komik hikayeyi yada palavrayı anlatmasın osmanlıca çok zordu diye mesele zorluksa dilimizin dünyada ki en zor diller arasında başı çekenlerden biri olduğunu hatırlatırım. biraz üzerine gittim ve daha derin düşünmeye başladım sonuç ne mi dersiniz işte size sonuç tarihimizi asla öz dilimizden yazılan kitaplarda okuyamadık hiçbir zaman ilk ağızdan olmadı bu iş. belkide hep bilmemizi istedikleri tarihimizi bildik sevmemizi istedikleri insanları sevdik koca bir ülkenin beyni yıkanabilirmi bunu başarmış olabilirlermi gerçekten bize tarihimizi asimile edilmiş bi şekilde mi öğrettiler hep biz abdül hamiti aptal hamit diye okuduk ya gerçekten de oyle miydi? sıkı durun küçük bir araştırma bakın neleri koydu ortaya bence sizde biraz araştırmalısınız. BİZE LATİN ALFABESINI OĞRETENLER ÖLDÜKLERİ GÜNE KADAR NE YAZIKKİ OSMANLICA YAZDILAR!!! asıl beni sarsan bu oldu. biz nereye gidiyoruz boyle dedim kendime ve düşüncelerimde ciddi değişimler olmaya başladı
Sen osmanın torunumusun abdullahın torunumusun bilmem .Ben TÜRK 'üm ve ATATÜRK İNKİLAPLARI nı savunuyorum.Ne o zorunamı gitti?Birkere TÜRK yazmayı öğren ,başı büyük harfle başlar Türk kelimesinin.Senin osmanlı padişahın ingiliz denizaltısı ile kaçayıodu en son Türkiye'den..