Boş viteste motosiklet kullanmak ?

Arkadaşlar Merhaba,

Forumda yeniyim bu sebeple konuyu yanlış yere açmış isem kusuruma bakmayın.Benim şöyle bir sorum var,motosikletimi kullanırken gazı kesince ani bir yavaşlama oluyor,bu sebeple sürekli gazda elimi tutmam gerekiyor ancak hareket halinde iken debriyaja basmak sureti ile aracımı boş pozisyona getirip hızımı da koruyarak ( özellikle yokuşta ) ve kanımca benzin tasarrufu da yaparak daha rahat ve hız kaybetmeden yol alabiliyorum.

Sizce bu doğru mudur ? Aracım belirli bir hızdayken debriyaja basmak sureti ile gaz vermeden mevcut hızla gitmeli miyim ?

Motosikletim Mondial MR 150 Vulture.

Arkadaşlar Merhaba,

Forumda yeniyim bu sebeple konuyu yanlış yere açmış isem kusuruma bakmayın.Benim şöyle bir sorum var,motosikletimi kullanırken gazı kesince ani bir yavaşlama oluyor,bu sebeple sürekli gazda elimi tutmam gerekiyor ancak hareket halinde iken debriyaja basmak sureti ile aracımı boş pozisyona getirip hızımı da koruyarak ( özellikle yokuşta ) ve kanımca benzin tasarrufu da yaparak daha rahat ve hız kaybetmeden yol alabiliyorum.

Sizce bu doğru mudur ? Aracım belirli bir hızdayken debriyaja basmak sureti ile gaz vermeden mevcut hızla gitmeli miyim ?

Motosikletim Mondial MR 150 Vulture.

Bende dahil çoğunluk boşa atmanı tavsiye etmeyecektir. Ancak çok yavaş ineceğim sokak aralarındaki yokuşlarda boş vitesi kullanıyorum ben. Ama ana yollarda aslaha. :cat:

Son düzenleme:
Yanlıştır. Yakıt tasarrufunu boş vitese atarak değil, gazı tamamen kapatarak yaparsın. Boş viteste bir miktar da olsa benzin yakar. Fakat viteste gazı kapattığın anda yakıtın sıfıra düşer.
Ayrıca yüksek hızda boş vitese atmanın şanzımana zararlı olduğunu düşünüyorum. Örneğin; 80kmh'le boş viteste giderken, hızını azaltmadan 2. vitese taktığın anda şaak diye bir ses duyarsın. Kısa vadede belki zararı olmaz ama, süreklilik durumunda şanzımanı eline alabilirsin.
Bunların haricinde; tehlike anında motoru kompresyona sokamayacağından veya ani hızlanma yapamayacağından ötürü, boş viteste gitmen emniyetini tehlikeye sokacaktır

boş viteste motor kullanmayı bende tavsiye etmem boş viteste firenlere daha çok yüklenme ve zorlama olduğu için her yönden zarar verirsin

Dostum ister motor, ister araba- trafikte vites boşta gitmemek gerekir. Arkadaşlar nedenlerini açıklamış zaten.

Elbette 1. viteste, minimum hızda (tam durma ihtrimalin olan yerlerde), debriyaj tam sıkılı fren kullanmak gerekir.

Arkadaşlar, hızlı cevaplarınız için teşekkür ederim o halde normal seyirde boşa almam ancak trafik durağan hale gelmek üzereyken istop etmemek için hep elim debriyaja basılı bekliyor bu dediğiniz gibi bir sıkıntı yaratmaz sanırım değil mi ? Ya da keskin bir dönüş yapacağım yolu tam göremiyorum vitesim 3, mecburen debriyaja basıp boş ve frenle iniyorum sonrasında yolun durumuna göre vites düşürüp ya da aynı vitesle gidiyorum ..

Yanlıştır. Yakıt tasarrufunu boş vitese atarak değil, gazı tamamen kapatarak yaparsın. Boş viteste bir miktar da olsa benzin yakar. Fakat viteste gazı kapattığın anda yakıtın sıfıra düşer.

Karbüratörlü sistem ise yakıt çekmeye devam edecektir. bu söylediğiniz tüm sistemlerde geçerli değil.

Gökhan, yakıt tasarrufu yapabilirsiniz mikron ölçeğinde. ancak bu sefer de debriyaj ömrünü kısaltmış olacaksınız. kısa vadede yakıttan ettiğiniz tasarrufun fazlasını debriyaj değişimi için harcayacak olmanız muhtemel.

Arkadaşlar, hızlı cevaplarınız için teşekkür ederim o halde normal seyirde boşa almam ancak trafik durağan hale gelmek üzereyken istop etmemek için hep elim debriyaja basılı bekliyor bu dediğiniz gibi bir sıkıntı yaratmaz sanırım değil mi ? Ya da keskin bir dönüş yapacağım yolu tam göremiyorum vitesim 3, mecburen debriyaja basıp boş ve frenle iniyorum sonrasında yolun durumuna göre vites düşürüp ya da aynı vitesle gidiyorum ..

virajdan önce hızını asfaltı vitesini devrini ayarlayıp sabit gazla viraja girmelisin. ha mahalle köşeleri ayrı ama 3. vites diyorsun. virajın çıkışını gördüğünde de tatlı tatlı gaz açman önerilir. gaz elinin altında iken daha güvenli dönersin ister kapatır komprasyonla frene basarsın ister açarsın uzar gidersin. ışıklarda bile boşa almak pek tavsiye edilmez. sürekli viteste olmalısın. viraj almanın tekniklerini araştırırsan daha güvenli sürersin. saygılar.

Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.Normal seyirde boşa almayacağım o halde ışıklarda durduğumda ise 1.vites el debriyajda beklerim.Bunların dışında sürekli debriyajda elimin kalması alışkanlığını bitireceğim.

Bende önceleri debriyajı çok kullanıyordum, yavaş yavaş azaltmaya çalışıyorum aynı şekilde bende.

Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.Normal seyirde boşa almayacağım o halde ışıklarda durduğumda ise 1.vites el debriyajda beklerim.Bunların dışında sürekli debriyajda elimin kalması alışkanlığını bitireceğim.

ışıklarda durunca böyle yap (yapma tabiki) :queen: :flower: :pl:

1.vitesi kullan yokuş aşşağı boşta inme sakın düşersin hele o motorla debriyajıda durma noktasında kullanırsan daha iyi olur bir süre sonra hiç kullanmamayı öğrenirsin sağlıklı olur ama tekrar söleyim yokuş aşağı boşta inme ani durumda düşersin dikkat

Merhabalar
Yanlışsam lütfen düzeltin.Lakin dururken viteste ve debriyaj tam sıkılı durursak.Her ne kadar debriyaj sıkılı debriyaj az da olsa motora değer diye biliyorum.Bu da debriyaj dişlisinin motor dişlisine hafiften değerek dişlinin aşınmasına yani tabiri caiz ise debriyajı yemesine sebep olmaz mı?
Cevaplarınız için teşekkürler.
Bilg.
Sayg.

Merhabalar
Yanlışsam lütfen düzeltin.Lakin dururken viteste ve debriyaj tam sıkılı durursak.Her ne kadar debriyaj sıkılı debriyaj az da olsa motora değer diye biliyorum.Bu da debriyaj dişlisinin motor dişlisine hafiften değerek dişlinin aşınmasına yani tabiri caiz ise debriyajı yemesine sebep olmaz mı?
Cevaplarınız için teşekkürler.
Bilg.
Sayg.

Evet,fakat önce güvenlik. Fakat rolanti de beklediğimiz icin dusuk devir oluyor bu devirler bir dakikada debriyajı nekadar asındırabilir ki zaten ? :)

Bayır aşağıya boşta inersen fren balataları yersin hadi onu geçtim önüne aniden birşey çıksa direk vurursun en iyisi uygun vitese takıp inmek zaten gaz vermediğin sürece motor freni ile rahat inersin

ya şimdi kırmızıda durdum yeşil için daha 30 40 saniye var ben debriyaj basılı tutuyorum vites 1de bekliyorum bununda zararı var mı yani?

ya şimdi kırmızıda durdum yeşil için daha 30 40 saniye var ben debriyaj basılı tutuyorum vites 1de bekliyorum bununda zararı var mı yani?
arkadan gaz teli takılmış bir araba geliyor freni de patlamış sence hangisi daha kârlı
o kadar da olmaz demeyin başıma geldi

her gün işime giderken 8 km mesafede 2km si yokuş aşağı bende genelde kontağı kapatıp bu yokuşlardan faydalanıyorum.zaen mtr boşta olduğu için hız da olmuyor.kontrolu bir şekilde iniyorum. birde kırmızı ışık yeni! yandıysa kontağı kapatıp bekliyorum. motosikletim 900cc . yakıt bayağı far ediyor. yokuş inerken boşa atsanızda atmasanız da viteste olsa da olmasada motosiklet sonuçta çaılışıyor. yani yakıt tuketimi devam ediyor.kontağı kapatmadığınız sürece yokuştan inerken ben yakıt tasarrufu yaptım diyemessiniz.motosiklet araba gibi değil kontağı kapattığınız da fren şişmesi tutmaması gibi bir durum yok. bence uzun süreli yokuşlarda kontağı kapatmak gerçek yakıt tasarufu sağlıyor. tehlikeli olur olmaz yorumları gelebilir ama kontağı kapatırsan mtr yakmaz dahda otesi yok yani:)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar