vay be dolar 5.5X seviyelerine düşmüş, demek ki eghonomi çogheyi
dolar sene başında 3.77 idi hatırlatırım.
düşmüş haline sevinebilirsiniz, ekonomi süper diye kendinizi ve sizinle aynı gruba girenleri uyutabilirisniz ama azıcık aklı/hafızası olan adam nereden nereye geldiğimizi iyi bilir.
SEVİNİLEN ŞU DURUMDA: PARAMIZ YILBAŞINA GÖRE %56 DEĞER KAYBETMİŞ DURUMDA
daha 2 sene önce yunanistan'a alışverişe gidiliyordu, o kriz içindeki yunanistan.
şimdi onlar bie geliyor. edirne ve kırklareli marketleri dolu.
her yerde bulgar ve yunan arabaları var. alışveriş sepetlerini doldurup gidiyorlar.
ve o alışveriş arabaları bile en fazla 100 euro ediyor.
yetti mi yetmedi, daha geçen gün başarılı(!) olarak her yerde sunulan eurobond ihalesine bakalım
neymiş 3 kat talep gelmiş, acayip başarılıymış, yabancının ülke ekonomisine olan güveni adasahdjfhjhkl daha devam edemicem

e detay verelim verelim o zaman: usd ile borçlandık, libor nedir. 2.25 senin cds primin ne? 383 puanda
yani senin faizin en fazla 6.08 olmalı... k, bu bile oldukça yükske bri fazidir.
peki sen ne vermişsin 7.50
e tabi 3 kat talep gelir. eminönündeki baklava izdihamı gibi olur

neden mi? libor yetmiyor, ülke riski primi yetmiyor, bi de üzerine yaklaşık 1.5 puan ekstra faiz veriyorsun.
bakın tansu çiller 1994 krizi sonrası ile dibs ihalesini 3 aylık %140 vermişti de herkes başarılı mı bulmuştu? 3 ayda diyorum. %140 diyorum...deli gibi fazi verirsen herkes sana gelir. ama unutma, o faizlerin ödemesi de gelecek.
dolara gelelim,
şimdi soru şu: papaz çıkmasayddı dolar 7 seviyesine gelir miydi? dürüstçe cevap ver.
demek ki neymiş, bir papazın eline bakabilcek kadar dengesiz ve sığ bir ekonomin varmış.
demek ki neymiş, yerli üretim damgası bastığın mercimek bile arjantinden gelirse ekonomin bir papaza bakacak kadar küçülürmüş
demek ki neymiş, unu bile ithal edersen fırıncılarla kavgalı olurmuşsun,
demek ki neymiş, ben doğalgazı indiremiyorum, ben elektrik fiyatlarını indiremiyorum, benm akarkayıkt fiyatlarını indiremiyorum ama herşeyi 2 aylığına şirketlerden bekliyorum dersen ekonomi sadece 2 ay daha ötelenirmiş.
ok geriliyor...ne kadar çok gerersen, o kadar hızla ileriye fırlar.
ve pislikler halı altına süpürülmekle gitmez.