“Aşağı itmek” ve “doğrusu da bu”dan sonrasını okumadım açıkçası.
Fizik kurallarına göre olan bir durumun herkese göre farklı hali yoktur. Her yiğit yoğurdu farklı yediğini sanar hepsi bu.
Umarım bilmeyenler konuyu okuyup yanlış bilgi edinmez.
Yazdıklarım galiba çok farklı anlaşılmış. Ben öğretmek değil, ki haddim değil, sadece bana herkesin bahsettiğiyle yaptığı arasındaki farkı anlatmaya çalıştım. Yoksa kime ne öğretebilirim? Bu ancak motosiklet hocalarının işidir.
Admin değilim de aynısını yaşadım.Bu arada, ikidir yutup videosu yükleyemiyorum sayfaya ...Admin?)
Yazdıklarım galiba çok farklı anlaşılmış. Ben öğretmek değil, ki haddim değil, sadece bana herkesin bahsettiğiyle yaptığı arasındaki farkı anlatmaya çalıştım. Yoksa kime ne öğretebilirim? Bu ancak motosiklet hocalarının işidir.
3-4 yaşlarımdan beri iki tekerlekli beri bisiklete, 18 yaşımdan beri otomobile biniyorum. Son zamanlarda da motosiklete merak sardım ve düzenli yol yapmaya çalışıyorum. Seleye ilk oturduğumdan beri 'Abi, virajı kontrayla al' 'Kontra tekniği' 'Ben kontrayla dönüyorum, sen de yap' lafları havalarda uçuşuyor. Bisikletten ve otomobilden bildiğimden farklı bir şey mi bu 'kontra tekniği' diye merak edip herkese sordum, videolar izledim. Gördüm ki herkesin kontrası farklıAnlatımıyla da, uygulamasıyla da her yiğidin yoğurt yiyişi başka. Bana yap diyenlere 'Yapamam, çünkü her virajda her durumda yapılmaz bu' dedim güldüler. Ben yapıyorum dediler. Bir ikisine yap bakayım dedim. Yaptıklarının kontra olmadığını viraj dönüş tekniği olduğunu söyledim ikna edemedim. Basitçe şunu duymuşlar ve yapıyorlar. Gidonun döneceğin yönündeki kolunu ittir, veya bastır. İkisini de söyleyen oldu. İttir diyen de gidonu o yöne aşağı bastırıyor ki dönmek için doğrusu budur. Ama ismine kontra diyor. Şimdi ben benim bildiğim ve her bisiklet kullanıcısının da daha çocukken refleksle öğrendiği kontrayı söyleyeyim. Benim arka freni ayaktan olan ve gerçekten kontra frene sahip bisikletim vardı. Arka frene kuvvetli asıldığınızda bisikletin arkası kopar ve sağ ya da sola savrulur. Siz de düşmemek için gidonu arka tekerin kaydığı yöne doğru çevirirsiniz. Böylece dengeyi kaybetmez ve topaç gibi dönüp düşmezsiniz. Aynı şey otomobilde de geçerli. Otomobilin arka tarafı kopar ve savrulursa, direksiyonu arka tarafın savrulduğu tarafa kırarsanız otomobil yola düz devam eder. Yoksa etrafında spin atar ve kontrolden çıkar. Bisiklet ve otomobil için geçerli bu fizik kuralı motosiklet için de geçerli. Kontranın kelime anlamı zaten aksi ve ters demek kabaca. Kontra soru diye bir şey vardır. Yani beklenmedik, ters bir şey sormak demektir. Terse düşürmek. Eğer motosikletin arkası savrulursa gidonu savrulduğu yöne kırmak sizi kurtarır. Virajda bunu yapmak sanırım ancak yüksek süratlerde arka kopmaya başlarsa mümkündür. Yoksa bazılarının düşündüğü gibi stabil giderken gidonu dönüş yönünün aksi tarafına kırarsanız şaşıracaksınız ama motosiklet de o yöne gidebilir. Şimdi bir çok arkadaş bunun aksini söyleyecek biliyorum. Ama şunu unutmayın, gidonu aşağı bastırmakla ileri doğru itmek aynı sonucu ve tepkiyi vermez. Aşağı bastırmak motosikleti bastırdığınız tarafa yatırır ve fizik kuralları gereği motosiklet o yöne doğru yönlenir. Çoğu ifade yanlışında olduğu şekilde ileri iterseniz de aksi yöne döner. Sanırım buradaki en büyük karışıklık viraj tekniğinin ismini yanlış bilmekten kaynaklanıyor. Yoksa kontra tekniğini uygulayan yok, olmaz öyle şey değil. Ama çoğunluk viraj dönmeyi, anlatılandaki ifade yanlışlıklarından dolayı kontra yapıyorum diye biliyor.