Merhaba
Öncelikle şunu söylemeliyim. Ehliyetin ve koruma ekipmanların tam olsun. Ben 70 km hızla resmen, motosikletimden uçtum, önce Allah sonra da koruma ekipmalarım beni korudu.
Motosiklet konusuna gelince bundan sonraki yaşamında tarz olarak vitesli mi kullanacaksın yoksa Scooter mı kullanacaksın öncelikle onu belirle.
Eğer Scooter kullanmayı düşünüyorsan küçük hacimli bir Scooter ile başla. Zaman sonra yüksek CC kullanmaya geçebilirsin.
Ancak vitesli motosiklet kullanacaksan orada bi duralım. Çünkü bu sefer Scooter ile motosiklete başlamanın hiç bir anlamı kalmayacaktır. Çünkü Scooter ile Vitesliler arasında dağlar kadar fark var. İki türün birbiriyle alakası yok. Bunu belirtelim.
CBR 125 dediğin için vitesli motosiklet kullanacağını varsayalım. Bu seferde daha çok yeni olduğun için ufak tefek düşmeler kalkmalar olacaktır.
Kaldı ki oturuş ve sürüş pozisyonundan dolayı bu motosiklet sürmesi zor bir motosiklettir.
CBR 125 bu ufak tefek düşmelerde dahi sana ciddi masraflar açabilecek, parçaları pahalı bir motosiklettir.
Yok dersen ki benim ekonomik durumum iyi, zaten kısa zaman sonra 600 cc gibi büyük motorlar düşünüyorum; o zaman sıkıntı yok. Al kullan. (Ancak yazının tamamını oku!)
Eğer ekonomik durumun orta halli ise, başlangıç olarak sana Commuter tarzı motorlardan; Honda CBF150, TVS Apache RTR150 ya da Yamaha YBR125 i önerebilirim.
Bu motorların diğer Commuter modellerinden ayrılan özelliği kullanımlarının konforlu olmasıdır. (Titreşimleri azdır, vites geçişleri ve debriyajları yumuşaktır. Parça sorunları yoktur. Alım-satımları daha hızlıdır.)
Bu motosikletlerle başladıktan sonra en az 15000 km yol yap. Diğer araçların ve yayaların trafikte neler yapabileceğini tahmin et, hesapla, yani tecrübe edin.
Çünkü çoğunluğun hayalini kurduğu o Supersport motosikletler hata affetmez motosikletlerdir. Kullanımları masraflıdır. Sıkı bir eğitim almayı gerektirirler.
0-100 km hızlanmaları 3 saniye, 0-200 km hızlanmaları 8 saniye civarıdır. (Onu zapt edecek psikolojik ve fiziki sağlamlık gerektirirler.)
100 km de ortalama 7, 8 litre benzin yakarlar. Bakımları ve parçaları çok pahalıdır ve her yerde dillerinden anlayan ustası yoktur. Vs vs.
Son olarak motosiklet şakaya gelmez, hata affetmez. Bunu hiçbir zaman aklından çıkartma!
Umarım açıklayıcı olmuştur. Herkese kazasız, belasız sürüşler.