arkadaşlar yazıyı dikkatli okursanız tavsiye niteliğinde bişey sölemedim ben sadece yapan olup olmadığını veya bu tür dişli görenin olup olmadığını öğrenmek istedim ama siz olayı büyüttünüz modifikasyon die bi olay var ben bundan 13 yıl önce yaptığım mobylette de orjinalinde 49.9 cc dir. 80 cc yapıp 145 km sürate kadar gördüm ha devamıda olabilirdi ama daha tefaruata giriyordu ve o zamanki maddi durumum buna elverişli değildi. Ve halen bu motor duruyor ve çalışır durumda eski bi hatıra die saklıyorum. Gelelim konumuza sölediğinin bi kısmı doğru haklısın matematik konusunda hız artarsa güç düşer güç artarsa hız bunu ilk öğretimde öğretiyorlar zaten. Ha bu motor 45 yerine 40 takılan dişli ile bilya dağıtır şanzıman dağıtırsa benzin döker yakarım o motoru
Eğer ilk öğretimde size öğretilen "
hız artarsa güç düşer güç artarsa hız" ise, size bunu yanlış öğretmişler. Yukarıda da belirttiğim gibi Güç değişmez, sabit kalır. Oynayabildiğiniz sadece motorun hızıdır, o da motorun ürettiği torku değiştirir.
13 yıl önce yaptığınız/modifiye ettiğiniz motoru üreticinin tavsiye ettiği ömürde kullanmanızın imkansız olduğunu biliyorsunuzdur herhalde. Aynı mekanik aksamdan 2 kat güç almak için ya mekanik aksamın dayanımını arttırmanız lazım (yani daha güçlü alaşımlı malzemeler vesaire gibi). Yoksa o motorun ömrü 10 yıl ise, 3-4 yıl kullanırsınız. Mekanik olarak limtlerde ya da tasarlanan limitin üzerinde kullandığınız her makina büyük risktir! Sadece basit bir örnek vermek istiyorum; yine sizin modifiye ettiğiniz makina ile ilgili olsun konu. Modifiyeden önce maksimum hızı 50km/h saat olan bir makinayı siz 80km/h saate çıkartıyorsunuz. Dolayısı ile dönen aksamların devir sayıları değişiyor. Bu durumda da o döner aksamlarda kullanılan rulmanların tekrar elden geçmesi gerekir değil mi? Çünkü motorun ilk üreticisi motorda kullandığı rulmanları maximum 50km/h lik devir için seçmiştir, 80km/h lık devir için değil. Bu rulmanı değiştirmezseniz, ve yüksek devirlere çıkarsanız, rulman kilitleyip o yüksek hızda motor sizi yere fırlatırsa bunun hesabını kim verir?
Kısacası, yaptığınız modifikasyonda başınıza bir kaza gelmemiş olması (iyiki de gelmemiş, Allah korumuş sizi!) sizin şansınızdır.
Herhangi bir makina tasarlanırken, üretebileceği güce göre mekanik olarak tasarlanır ki mekanik zorlanmalara dayanabilsin. O yüzdendir ki 800 lük makinanın boyutu 250 lik makinadan daha fazladır. Ve hatta o yüzdendir ki de modifikasyon yapan profesyonel firmalar vardır piyasada, TT Custom gibi. Ya da otomobil modifikasyonu yapan firmalar gibi. Bunlar bildiğiniz gibi yüksek ücretler talep ederler. Neden? Çünkü modifikasyonun arkasında ciddi bir hesabın ve mühendislik bilgisinin yatması gerekir. Aksi takdirde son kullanıcıya oldukça yüksek bir risk satmış olurlar.
Sizin de yazınızda belirttiğiniz gibi, bence de böyle bir dişli değişimini siz de tavsiye etmeyin!. Bırakın, kullanıcı riski kendisi alsın!