bu soruyu bana 50 kerede sorsanız 50 kere sonuç 1 derdim ama hesap makinası 9 hesaplıyo.
Dikkat çekmek istediğim nokta da buydu işte,
x / 2y <> x / 2 * y olmalı... Burada 2y bir terim. Eğer böyle ele almazsak polinom yazmak Çin işkencesine dönmez miydi?
"2y"nin bir terim olduğunu varsaymakla "canınızın istediği yere" parantez koymuş oluyorsunuz.
Yorum değil, kanıt görmek isterim.
Saygılar.
"2y"nin bir terim olduğunu varsaymakla "canınızın istediği yere" parantez koymuş oluyorsunuz.
Yorum değil, kanıt görmek isterim.
Saygılar.
eee. ben farklı bişeymi yaptım, okumadın heralde yazdığımı.
işlem önceliğinde sorun yok, sorun (1+2) nerede
yani, soru bunların hangisi
![]()
soru da hata var
bu işlem iki anlama gelio
birincisi bu
6
------- =
2*3
ikincisi de bu
6
----- * (2+1) =
2
işlem acık bi şekilde yazılmadıı için her iki cozum de oluo
ayrıca soru 6/2(2+1) şeklinde yazılmıs parantezden önce hiç bi işaret konulmamıs biz de bu durumda arada carpı oldugunu kabul edioruz bunu kabul etmemiz için de parantezin 2'nin yanında oldugunu yani kesirin alt tarafında oldugunu kabul etmemiz gerekir. bu durumda
6
------- = şeklinde almak daha mantıklı
2*(2+1)
Ancak orijinal soruyu bu şekilde ele almam elbette bir yorum.
Kanıt??? Enteresanmış
Ben bir bakış açısı sundum ki o da şu idi:
x = 6, y = (1 + 2) =>
x / 2y = 1
Burada "2y" nin bir terim olduğu aşikar. Ancak orijinal soruyu bu şekilde ele almam elbette bir yorum. Ben de bu yorum ile ilgili görüşünüzü sormuştum yalnızca.
Neyse vazgeçtim...
arkadaşlar hesaplamada yaptığınız bir hata var yanlız
öncelikle taraflar hesaplanır
yani bölme işleminde pay ile payda netleşene kadar pay kısmında olan işlemler ve payda kısmında olan işlemler tamamlanır ve sonra bölme işlemi yapılır
işlem sırası diye birşey vardır ve işlem sırası ile yapılınca sonuç her zaman 1 çıkar
kural basit önce pay hesaplanır ki zaten pay 6 dır
2. olarak payda hesaplanır yani 2(2+1) bu 2X3 eder ve paydamız 6 çıkar
sizin kullandığınız programların tamamı sırayla işlem yapar yani matematik kuralına göre değil
o kadar filozof bi taraflarını yırtıp binlerce yıl uğraşıp bulduğu işlem sırasını siz 100 tl kazanacaksınız diye değiştirmezler
. 6
------
2(2+1)
işlem yukarıdaki gibidir
Yok vaz geçme
Ben de tükendim ama son olarak şu şekilde yineleyeceğim:
SORU: 6 [işlem1] 2 [işlem2] (2+1) = ?
Kural der ki: Eğer [işlem1] bölme, [işlem2] çarpma ise, önce bölmeyi daha sonra çarpmayı yap.
Eğer [işlem1] çarpma, [işlem2] bölme ise, önce çarpmayı daha sonra bölmeyi yap.
Çünkü oraya hangisini daha önce yapman gerektiğini sana anlatacak bir parantez konulmamış...
"KANIT" derken de şöyle birşeyden bahsediyorum: http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogr...im/moduller/gorselprogramlamakodparcalari.pdf
Burda sayfa 42'de yanılmıyorsam, işlem önceliği anlatılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na ait bir döküman.
Soruyu yanlış anlamışsınız, pay ve payda işlemi yok.. İşlem sıralı bir soru..
Yok vaz geçme
Ben de tükendim ama son olarak şu şekilde yineleyeceğim:
SORU: 6 [işlem1] 2 [işlem2] (2+1) = ?
Kural der ki: Eğer [işlem1] bölme, [işlem2] çarpma ise, önce bölmeyi daha sonra çarpmayı yap.
Eğer [işlem1] çarpma, [işlem2] bölme ise, önce çarpmayı daha sonra bölmeyi yap.
Çünkü oraya hangisini daha önce yapman gerektiğini sana anlatacak bir parantez konulmamış...
"KANIT" derken de şöyle birşeyden bahsediyorum: http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogr...im/moduller/gorselprogramlamakodparcalari.pdf
Burda sayfa 42'de yanılmıyorsam, işlem önceliği anlatılıyor. Milli Eğitim Bakanlığına ait bir döküman.
6/2(1+2)=
6/2x3 =
Buraya kadar gelemeyeni orta 1 matematiğe geri gönderirim
Asıl soru bu parantez işleminden sonra hangi işlem yapılacak, yani sağdan sola mı, yoksa soldan sağa mı?
Aritmetik arap alimlerin geliştirdiği bir dal ve sanılanın aksine rakamları sağdan sola değil (harfleri öyle yazarlar), soldan sağa yazar ve hesaplarlar. Genel aritmetik kuralına göre eğer işlemde artı veya eksi yoksa çarpma ve bölme eşittir, dolayısı ile önce hangisi yazıldı ise o işlem uygulanır. Birde parantez içi işlem varsa önce o hesaplanır, Yani 6 yı 2 ye bölecek sonra 3 le çarpacaksınız![]()
Milli Eğitim Bakanlığı da yabancı kaynaklar da, bu tip bir soruda işlem sırasına göre çözüm yapılması gerektiğini söylüyor.
draggy nin belirttiği gibi, keyfi kesir çizgisi konulmaz. Yukarıdaki yorumumda 2. linkteki 1- 2- 3- basamaklı eki takip ediniz.
Saygılar :rendeer:
mühendislik son sınıf ogrencisini ortaokula gonderdiğinize gore matematiğiniz cok saglam heralde
6c ile 6*c aynı anlama gelmediği durumlar olabiliyo bunu düz mantıkla düşünürseniz anlıyamazsınız