Bir matematik işleminin sonucu ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Meraklısına, eHOW'dan alıntı:

There are exceptions to this rule. Multiplication and Division should be performed in the order that they are written from left to right. That is, if we have the following problems...
20 ÷ 10 x 5, Division is done First and Multiplication Second, so the Solution to this problem is,...20 ÷ 10 = 2. Then 2 x 5 = 10. Similarly, in the problem,
20 x 10 ÷ 5 ,Multiplication is done First and Division second, so the Solution to this problem is,... 20 x 10 = 200. Then, 200 ÷ 5 = 40.
As you read from left to right, if the Operation of Division comes before Multiplication, then Division is done first and Multiplication after. And if the Operation of Multiplication comes first, then Multiplication is done first and Division after.

Read more: How to Solve Problems using The Order of Operations | eHow.com http://www.ehow.com/how_4492937_problems-using-order-of-operations.html#ixzz1LK6NVn68

bu soruyu .......... 6
.................... _______
......................2(1+2) olarak yazabiliriz. dolayısıyla cevap 1 olur...

ama arkadaşlarımızın çoğu IIIIII 6 x 3
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII_______ şeklinde düşünüyorlar ki pay payda usulüne göre ters görünüyor.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.... 2

olay budur :cat:

There are exceptions to this rule. Multiplication and Division should be performed in the order that they are written from left to right. That is, if we have the following problems...
20 ÷ 10 x 5, Division is done First and Multiplication Second, so the Solution to this problem is,...20 ÷ 10 = 2. Then 2 x 5 = 10. Similarly, in the problem,
20 x 10 ÷ 5 ,Multiplication is done First and Division second, so the Solution to this problem is,... 20 x 10 = 200. Then, 200 ÷ 5 = 40.
As you read from left to right, if the Operation of Division comes before Multiplication, then Division is done first and Multiplication after. And if the Operation of Multiplication comes first, then Multiplication is done first and Division after.

Read more: How to Solve Problems using The Order of Operations | eHow.com http://www.ehow.com/how_4492937_problems-using-order-of-operations.html#ixzz1LK6NVn68

Eşdeğer işlemleri soldan sağa sırasıyla yapın anlamını çıkardım ben eHOW'ın metninden.
Bu durumda benim sonucum hala 9.

@cezerye
Sizinki de hala 9 mu bu arada?

Eşdeğer işlemleri soldan sağa sırasıyla yapın anlamını çıkardım ben eHOW'ın metninden.

@cezerye

bana bu soldan saga yapın mantıgı yanlıs geldi araplar da sagdan sola mı yapıcak bu işlemi şimdi?

bole bi kural oldugunu ilk defa duydum bilimsel olarak kabul gormus bişey mi belli diil heralde.
bu soruda sorunun yanlıs yazıldıgını dusunuorum en azından belirsiz ama bu işlemin bize belli bi parametre vermesini istiosak değişkenleri sonucun cıkması gerektiği gibi duzenlemek lazım.

Bu soruyu yanıtlamak için matematikçi olmak gerekmiyor ama....

Bende Wolfram Mathematica diye bir program var; Sorunuza verdiği cevap bu:

In[1]= 6/2 (2 + 1)
Out[1]= 9

Cezerye, mathematica gibi bi program böyle basit bir işe alet olduğu için kendinden utanıyo artık sayende :mrgreen:

@cezerye

Of course! ........................................

---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:58 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:55 ----------

Cezerye, mathematica gibi bi program böyle basit bir işe alet olduğu için kendinden utanıyo artık sayende :mrgreen:

Evet bana tekme attı ::pcgum:: :p

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.

Burda bir exception(istisna)dan bahsetmiş.Verdiği örneklerde gerçekten çarpmayı önce yapınca farklı sonuç , bölmeyi önce yapınca farklı sonuç çıkıyo.Aynı şekilde konumuzdaki soruda da durum aynı.6/2*3 sorusunda bölmeyi önce yaparsan 9, çarpmayı önce yaparsan 1 sonucu çıkıyo.Ama soruyu dikkatle incelersek doğru olanın 1 olduğunu görürüz.Düz yazarak değilde kesirli yazalım soruyu :

6
------- =
2(1+2)

6
------- =
2*3

Sonuç 1 çıkar.

Sonucun 9 çıkması için sorunun şöyle olması gerekirdi :
6
----- * (2+1) =
2

3*3 = 9

Sonuç 9 çıkar.

(2+1)'i neden kesirin dışında bırakmamız gerektiğine dair hiçbir mantıklı durum yok.Sonuç mantıken 1'dir ama kesirli bir şekilde sorulmadığı için her iki sonuç da çıkarılabilir.Bende şimdi anladım.Bu sorunun cevabı yok.Önce çarpma yaparsanız farklı sonuç , önce bölme yaparsanız daha farklı sonuç çıkıyo.Aslında matematik işlemlerinde çarpma ve bölmenin birbirine göre önceliği yoktur.Soru yanlış bir soru.Kesirli sorulması gerekirdi.Bu expection(istisna) durumu sorunun kesirli sorulmamasından kaynaklanıyo.Kesirli sorulursa çarpmanın bölmeye göre önceliği yoktur kuralı doğrudur.

Son düzenleme:
Soruda hata yok Sn.AmonRA34
2/3x(iks)'deki x ne ise burada da (1+2) o.
O yüzden sonuç=1.

Bilimsel hesap makinesiyle deneyin sonucun 1 olduğunu göreceksiniz.

Hocam siz bari yapmayın.Matematik işlemlerinde öncelik sırası bu şekildedir :
parantez içi>çarpma,bölme>toplama,çıkarma

şimdi bu sıraya göre yapalım bakalım :
(1+2)=3
6/2*3 olur durum.Şimdi ister bölmeyi önce yap , ister çarpmayı önce yap sonuç değişmez.6/6=1.Bu kadar basit.

Yarın lütfen okulunuzun matematik öğretmenine bu soruyu sorup doğrusunu öğrenin.Gerçi şu aşşağıdaki videoyu izledikten sonra ona bile güvenmemek lazım ama buyrun bu ülkedeki öğretmenlerin durumu :
http://www.dailymotion.com/video/x71bh2_piramitleri-turkiyeden-kacyrmyylar_fun

eee. ben farklı bişeymi yaptım, okumadın heralde yazdığımı.
işlem önceliğinde sorun yok, sorun (1+2) nerede

yani, soru bunların hangisi

islem.jpg

Son düzenleme:
Soruda hata yok Sn.AmonRA34
2/3x(iks)'deki x ne ise burada da (1+2) o.
O yüzden sonuç=1.

Bilimsel hesap makinesiyle deneyin sonucun 1 olduğunu göreceksiniz.

soru da hata var

bu işlem iki anlama gelio
birincisi bu
6
------- =
2*3

ikincisi de bu

6
----- * (2+1) =
2

işlem acık bi şekilde yazılmadıı için her iki cozum de oluo

ayrıca soru 6/2(2+1) şeklinde yazılmıs parantezden önce hiç bi işaret konulmamıs biz de bu durumda arada carpı oldugunu kabul edioruz bunu kabul etmemiz için de parantezin 2'nin yanında oldugunu yani kesirin alt tarafında oldugunu kabul etmemiz gerekir. bu durumda

6
------- = şeklinde almak daha mantıklı
2*(2+1)

6/(2+4) işleminde,

Parantez içini 2 ile sadeleştirerek, 6/2(1+2) biçiminde yazarız.
Yazımda hata yok. Parantez önüne çarpma işareti koyarsanız işlem tamamen değişmiş olur.

yanyana tek satır halinde yazılmış olan dört işlemlerde sıralaması ne olursa olsun ilk önce parantez içindeki işlemler sonrasında çarpma bölme ve sonra da toplama çıkarma işlemleri yapılır bu kolay. çarpma ve bölme işlemi yanyana oluğundaysa ilk bölme işlemi işlemi yapılır çünkü bölme kesir olarak ele alındığında bir sayıdır çarpmaysa bir işlem, işlem sayıdan sonra gelir. cevap veriyorum 9 ::smartass

ravi kuvvetliyse 9 dur. ,bölme çarpmadan önce geldiği için ilk önce bölme yapılır

x = 6, y = (1 + 2) =>
x / 2y = 1

cezerye ve RunemagicK, bu bakış açısı ile ilgili görüşünüz ne olur?

Edit: Burada 2y <> 2 * y olduğu bence aşikar...

yanyana tek satır halinde yazılmış olan dört işlemlerde sıralaması ne olursa olsun ilk önce parantez içindeki işlemler sonrasında çarpma bölme ve sonra da toplama çıkarma işlemleri yapılır bu kolay. çarpma ve bölme işlemi yanyana oluğundaysa ilk bölme işlemi işlemi yapılır çünkü bölme kesir olarak ele alındığında bir sayıdır çarpmaysa bir işlem, işlem sayıdan sonra gelir. cevap veriyorum 9 ::smartass

güzel fikir ama bu soruda bi çarpma işlemi oldugunu kabul ediosak bunun 2 ile (2+1) arasında oldugunu kabul etmek zorundayız cunku 2(2+1) de arada carpma işlemi olmadıgını kabul ediosak bu işlem tanımsız olur matematikte bole bi ifade biçimi yoktur.

x = 6, y = (1 + 2) =>
x / 2y = 1

cezerye ve RunemagicK, bu bakış açısı ile ilgili görüşünüz ne olur?

Edit: Burada 2y <> 2 * y olduğu bence aşikar...

X / 2 . Y = Parantez kullanılmadığı için işlem sırasına göre çözülmesi gerekir ve sonuç: X / 2 = 3 ve 3 . Y = 9 olarak bulunur.

X / 2 . Y = Parantez kullanılmadığı için işlem sırasına göre çözülmesi gerekir ve sonuç: X / 2 = 3 ve 3 . Y = 9 olarak bulunur.

Diyecek bir şey yok artık. x/2y işlemini x/2*y şeklinde sırayla çözüyorsanız daha da yorum yazmıyorum.

İyi akşamlar.

Dikkat çekmek istediğim nokta da buydu işte,

x / 2y <> x / 2 * y olmalı... Burada 2y bir terim. Eğer böyle ele almazsak polinom yazmak Çin işkencesine dönmez miydi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar