Birincisi gelen su faturasını daire sayısına bölmenize gerek yok, her dairenin kendi su sayacı da olmalı. Ki böylece gelen faturanın ne kadarını hangi dairenin kullandığı ortaya çıkar. Elbette normal su parasından daha pahalıdır şantiye suyu, fakat böyle olsa bile fazla kullanan fazla az kullanan az öder.
İskan meselesine gelince, işlem şu şekilde yürüyor:
Müteahhit firma binayı tamamen bitirdiğinde yapı denetim %100 iş bitirmesini alır, bundan sonra da iskan için belediyeye müracaat edilir. Başvuru yapmadan önce gerekli belgeler toplanır ki en önemlisi SGK ilişki kesmesidir, müteahhit SGK ya borçlu ise bu belgeyi alamaz ve başvuru hiç başlamaz.
SGK borcu yok ve belgeyi aldı diyelim, belediyeye başvurur ve ilgili kişiler yapıyı yerinde inceleyip proje dışı bir şey yapılıp yapılmadığına bakarlar. Yapı projeye uygun ise onay verirler ve iskan için harç hesaplanır ve müteaahit bu parayı öder (ya da kentsel döünüşüm kanunu ile ödemez)
3-5 sene uzun süreler, olması gereken yapı tamamen bitip oturuma uygun hale geldikten sonra 1 yıl içinde iskanın alınmasıdır.
Konuya kendimden de bir pay katayım, tanıyanlar bilir yaptığım işler arasında müteaahhitlik de var. Son bitirdiğim binanın iskanını bir sene içinde aldım, belge arabamda ocak ayından beri geziyor. Binadaki arsa sahiplerini ve yeni daire alanları filan arıyorum 6 aydır "kardeşim iskanı aldık suyu elektriği alsanıza üzerinize " diye kimsenin umurunda değil :mrgreen:
SOn olarak, üzerinden böyle zaman geçmiş ve müteahhit tarfından mağdur edilmiş daire sahipleri için yeni bir kanun çıkacaktı, belki de çıkmıştır. İskan başvurusu için SGK borcu aramaycaktı belediyeler. Bir gidin belediyenizden bilgi alın bence.