Bese girmek mantıklı mı

Motosikleti
tvs raider 125
Herkese merhabalar öncelikle bu devirde bile gününüz güzel geçsin abilerim kardeşlerim,
bundan 2.5 sene önce bir akraba bes yapalım dedi cart curt her ay bin lira ateşliyordum sonra saçma geldi bana 3 yıl ardından çıkmak istesem %15 ini kazanabiliyorum ve hesapladığımda karşıma komik bir rakam düşüyor her ay kendim 1000 lira biriktirsem daha fazla param olur. Yapıldığı sırasında çocuktum hani madem böyle düşünüyorsun neden yaptın diyenler olur 56 yaşına kadar devam etmek mi yoksa 3 yıl sonunda çıkıp komik rakamı cebe atmak mı cazip geliyor sizlere.
(Bu arada askere gidiyorum iş konusu açtık doğum günümde işten çıkarıldım :)

Motosikleti
D400
BES'in zorunlu versiyonu TES 3-4 aya zorunlu olarak devreye girecek ve çıkış olmayıp senden %3 kesecek her ay.

o nedenle mantıklı mı diye düşünmene gerek kalmadı.

Motosikleti
Honda Dio
TES ertelenebilir. Şu an bordrolu çalışanlardan %3 kesmek sıkıntılı çünkü OVP savaş nedeniyle patlamak üzere. Ara zam gelirse belki o zaman gerçekleştirilebilir. BES birikimlerinizi artık yatırım fonlarında değerlendirebiliyorsunuz. Eğer aynı zamanda fonlarda değerlendirirseniz mantıklı olabilir para biriktirmek için. Bankanızla iletişime geçip hangi fonlarda değerlendirebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kıymetli madenler, para piyasası, hisse senedi fonlarında değerlendirmeyi düşünebilirsiniz mümkünse.

ben biraz eski kafalıyım.
harcama disiplini olan, para biriktirebilen insanların tasarruf yapması ve tasarruflarını kendi değerlendirmesinin daha verimli olduğunu düşünüyorum. evet, bes'deki paranızı yatırım fonunda değerlendirebiliyorsunuz ve evet, fonları siz seçiyorsunuz. seçtiğiniz fonları değiştirme hakkınız da var. fakat tefas'ta işlem gören her fonu seçemiyorsunuz.

her insan bir değil. epeycemiz harcama disiplini konusunda zayıftır. zorlayan bir neden olmadıkça geleni harcar, tasarruf yapamaz. bu durumdaki kişiler kendini bilir. bes, bu durumda bence düşünülmeli.

Motosikleti
D400
TES ertelenebilir. Şu an bordrolu çalışanlardan %3 kesmek sıkıntılı çünkü OVP savaş nedeniyle patlamak üzere. Ara zam gelirse belki o zaman gerçekleştirilebilir. BES birikimlerinizi artık yatırım fonlarında değerlendirebiliyorsunuz. Eğer aynı zamanda fonlarda değerlendirirseniz mantıklı olabilir para biriktirmek için. Bankanızla iletişime geçip hangi fonlarda değerlendirebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kıymetli madenler, para piyasası, hisse senedi fonlarında değerlendirmeyi düşünebilirsiniz mümkünse.

ertelensin ya da ertelenmesin elinde sonunda bunlar gitmeden cepleyebileceği kadar parayı ceplemeye calısacak.

Arkadaşlar iyi konulara değinmiş altın fonları vs ama bes dediğimiz şeye insanlar devlet katkısı var diye giriyordu. Devlet katkısı %20ye düşürüldü. Öncesinde %40 seviyesindeydi. Ayrıca sözleşme gereği 3 yıldan erken çıkarsanız aidat haşırt oluyor en az 3 kalmak gerek. Devlet katkısının da tamamını almak için 10 yıl beklemek gerekiyor. Köşeye atacak paranız varsa olabilir ama sonuç itibariyle bütün yatırım araçları köşeye atacak para yani tasarruf ile oluyor.

Motosikleti
D400
Arkadaşlar iyi konulara değinmiş altın fonları vs ama bes dediğimiz şeye insanlar devlet katkısı var diye giriyordu. Devlet katkısı %20ye düşürüldü. Öncesinde %40 seviyesindeydi. Ayrıca sözleşme gereği 3 yıldan erken çıkarsanız aidat haşırt oluyor en az 3 kalmak gerek. Devlet katkısının da tamamını almak için 10 yıl beklemek gerekiyor. Köşeye atacak paranız varsa olabilir ama sonuç itibariyle bütün yatırım araçları köşeye atacak para yani tasarruf ile oluyor.

TES oldugu zaman devlet desteği + işveren ödemesi olacak. yine de o para bu enflasyon altında ezilir.

Motosikleti
mt-25
TES %95 çıkacak. %3 maaştan + %3 iş yeri (emeklilik tazminatından ödüyor). sabit fonlu besler mantıklı değil getirisi az oluyor. fonları kendin seçtiğin beslerde getiri oranı daha yüksek. eğer zorunlu BES varsa, TES çıktıktan sonra belli bir süre aktarım hakkı sağlanacak. BESi TESe aktaracaksınız. tasarruf için BESe attıpınız para her ay bir gram yada çeyrek alacak miktar değilse BESten sadece altın fonu bile alsanız tasarruz için mantıklı

TES oldugu zaman devlet desteği + işveren ödemesi olacak. yine de o para bu enflasyon altında ezilir.
Tes kısaca ülkemizdeki dayatılan birçok vergiden farksız. ÖTV denen ucubenin zaten açıklaması bile yok aynı şey benim gözümde. Tasarruf zorla dayatılamaz asgari ücret alan kişiden kesilmesi de ayrı birşey.

Motosikleti
D400
Tes kısaca ülkemizdeki dayatılan birçok vergiden farksız. ÖTV denen ucubenin zaten açıklaması bile yok aynı şey benim gözümde. Tasarruf zorla dayatılamaz asgari ücret alan kişiden kesilmesi de ayrı birşey.

nisan 2026 itibari ile maaşımın %14 SGK, %1 İŞSİZLİK, %27 GELİRVERGİSİ, %0,7 DAMGA VERGİSİ kesintisi ile çoğunu kesiyor olacaklar.
Üstüne %3 TES gelir.

alışveriş yaparsın %8-20 KDV, üstüne ÖTV.

100 lira kazanıyorsam %70'i vergiye gidiyor.

nasıl sistem bu anasını sataym.

Motosikleti
CB750A
Gel serbest bölgeye.
Su çok sıcak diyemiyorum ama o bir tık daha iyi

Motosikleti
Suzuki Burgman 650
Bankada çalışmasam, yatırdığım %5 kadar bankada vermese girmezdim yalan yok. Üye olunca para ver çıkınca vergi, stopaj kesintisi vs. var. Biz üye olunca para vermiyoruz. Zorunlu kaç defa gelecek diyorlar her sene gelen bir şey yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar