Benzin Oktan Sorusu?

Herkese slm'lar,
Arkadaslar motorumda suan 95 oktan benzin var ancak yeni benzin alirken 95'in ustune 97 oktan benzin alabilirmiyim? Motora 95 ve 97 oktan benzinin biraz karismasi herhangi bir zarar verirmi? Servis Beverly'nin 97 oktan benzinle calisabilecegini belirtiyor ama boyle birsey sormadim henuz servise.

Son düzenleme:
Herkese slm'lar,
Arkadaslar motorumda suan 95 oktan benzin var ancak yeni benzin alirken 95'in ustune 97 oktan benzin alabilirmiyim? Motora 95 ve 97 oktan benzinin biraz karismasi herhangi bir zarar verirmi?

bende daha önce kullandım fakat motosiklet için en ideal'i 95 oktan, 97 oktanda tekleme yapmıştı,bunun nedeni ise bir kaç motorun haricinde 97 oktan yakıtı yakacak kapasiteye sahip olamaması dendi.

97 ve üzeri oktanlar euro3 normlarını karşılamak maksatlı atığı daha az zararlı olmasına karşın performans ve motora herhangi bir katkısı olmayan yakıtlardır.

Tercihini doğayı korumaktan yanada kullanabilirsin

Ama sürekli 95 kullanıyorsan değiştirmemeni tavsiye ederim

enjeksiyonlu motor 97 ile neden çalışmasın :silent: bence sorunsuz çalışır enjeksiyonlu en başta zaten.

97 ve üzeri oktanlar euro3 normlarını karşılamak maksatlı atığı daha az zararlı olmasına karşın performans ve motora herhangi bir katkısı olmayan yakıtlardır.

Tercihini doğayı korumaktan yanada kullanabilirsin

Ama sürekli 95 kullanıyorsan değiştirmemeni tavsiye ederim
olurmu öyle şey arkadaşım yaa.oktan demek bi yakıtın sıkıştırılmaya karşı gösterdiği gösterdiği dirençtir.yakıtı ne kadar çok sıkıştırırsanız o kadar çok ısınır ve ateşleme yapıldığında o kadar fazla enerji açığa çıkar.yani euro3 le falan alakası yok.senin motorun hangisine uygunsa onu kullanmalısın.97 oktan benzin genelde yüksek performanslı motorlarda kullanılır.senin motorunun nasıl bi motor olduğu konusunda bilgim yok ama 97 oktan her motora yaramaz yani.sıkıştırma oranı yüksek motorlarda tavsiye edilir.

Bununla ilgili cok guzel acıklayıcı baslıklar var okursanız zaten bunun ne demek oldugunu anlayabılırsınız :) Kolay gelsın.

Oncelikle cvp veren tum arkadalara binlerce tesekurlerimi iletiyorum :rendeer:
Forumda elbette search yaptim ancak soruma kesin yanit olan 95 ile 97 oktan benzinin, euro 3 normlarinda bir motorda benzin alirken karismasiyla ilgili acik ve net bir msj'a ulasamadigim icin topic actim.

Saygilarimla...

Oktan oranı yüksek benzinler sıkıştırma oranı yüksek motorlarda erken patlamayı önlerler. Biliyorsunuz akaryakıtlar sıkıştırıldıklarında ısınırlar ve belli ısıdan sonra da kendi kendilerine patlarlar. Dizel motorlar yüksek sıkıştırma oranına sahiptirler ve yakıt kendisi alev alır, bunlarda buji bulunmaz. Benzin de yeterince sıkıştırılırsa kendisi patlar. Yüksek sıskştırma oranına sahip motorlarda benzinin yüksek basınçla kendiliğinden patlamasını önlemek için yüksek oktanlı benzin kullanırlar, böylece motordaki vuruntuları en aza indirirler. Yüksek oktanlı benzinin tek özelliği daha yavaş yanmasıdır. Yoksa verimi ve temizliği vs 95 oktanla hemen hemen aynıdır. Motorunuz 12/1 den daha fazla bir sıkıştırma oranına sahipse 97, daha azsa 95 kullanmalısınız.

Motosikleti
Triumph Tiger 900 GT Pro '24
Euro3 normlari vs. uydurmuslar birileri, sallamislar bilmeden yine.

Yukarida bu isi bilen bazi insanlarin da bahsettigi uzere, motor eger sikistirma orani yuksek model ise 97'lik secilir. Bunun haricinde 95'e devam.

Euro3 normlari vs. uydurmuslar birileri, sallamislar bilmeden yine.

Yukarida bu isi bilen bazi insanlarin da bahsettigi uzere, motor eger sikistirma orani yuksek model ise 97'lik secilir. Bunun haricinde 95'e devam.

Benim motorun sikistirma oraninin hangi verilere (kistasa) veya ne'ye gore yuksek olup-olmadigini anlayacagim peki hocam?

silindir hacmi/yanma odası hacmi+1=sıkıştırma sayısı.örnek:200cc hacimli 2 silindirli bir motorda 1 silindir hacmi 100cc diyelim.yanma odası hacmi de 20cc olsun.100/20+1=6 yani silindir içine giren hava yakıt karışımı 6 kere sıkıştırılıyor.

arkadaslar tvde izledim sanırım discovery adamlar dynoya soktuylar aracları sıradan araclarda mesela 1.4 1.6 gibi hic bi faydası olmadı
golf gti da yüksek oktan 5mi 7 mi o civarda hp kazandırdı yalan olmasın 5 7 gibi bişi
subaruda 10 15 hatırlıamıorm o civarda bi artıs sagladı
burdan herkez kendi yorumunu yapcak artık :)

pre_lude bizde ondan bahsediyoruz zaten.sıkıştırma oranı yüksek olmayan benzin motorlarında hiç bir işe yaramaz.hatta yeteri kadar sıkıştırılamadığı için sağlıksız yanma bile olabilir.yüksek sıkıştırma oranına sahip motorlarda da tam tersine düşük oktanlı benzin kullanımı verimsizliğe yol açar.erken yanma olur.silindir içinde ters tepki olur ve hatta krankta burulmalara bile yol açabilir.motorunuz hangi benzine uygunsa onu kullanın.kalkıpta 150cc scooterda performansı artsın diye 97-98 oktan benzin kullanmayın.benzinlikteki pompacılara da sormayın bol keseden atıyolar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar