Tenere 660 artık satılmıyor diye biliyorum, zaten üretimi durdurulacak diye haber çıkmıştı, durduruldu sanırım. Ayrıca herkesin efsane Tenere diyip durduğu motor Super Tenere'dir, 660 cc olanı değil.
Yukarıda yazılanlara kısmen katılıyorum. Yalnız bugün Japonların bilip de diğer firmaların bilmediği hiçbir şey yok. Bazı şeyler tamamen Japon kültürü ve çalışma disiplininden dolayı böyle oluyor. Unutmamak lazım ki mühendislik konusunda Japonlar giderlerken Almanlar dönüyordu. Know-how denilen şey de bu devirde, bu teknolojide artık çok hızlı elde edilebiliyor. Eskiden bilgisayarsız tasarım ve mühendislik yapılan dönemlerde her şey çok yavaş ilerliyordu. Ayrıca şu anda Çin firmalarının gördüğü muameleyi bundan 50 -60 sene önce Japon firmaları görüyorlardı. Hatta Geleceğe Dönüş filminin üçüncüsünde bununla ilgili bir sahne vardır. Herhalde o zaman böyle düşünen ABD vatandaşları ne kadar yanıldıklarını şimdi anlamışlardır.
Benelli'ye gelirsek, firmanın kuruluşu 1911. Çinliler bunu satın aldıklarında 100 yıllık brikimi bir kenara koymamışlardır herhalde değil mi ? Ortaya çıkan ürünler de 10 yıllık bilgi birikiminin ürünleri gibi durmuyorlar. Bugün Benelli firmasının imajı, Çin alerjisi olan, eskiden yaşadıkları kötü olaylardan ve deneyimlerden gerekli dersi çıkaramayan ve bu yüzden karalama ve genelleme ile marka veya ülke ürünlerini toptan silmeyi tercih eden (sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer atasözümüz sağolsun) Türk tüketicilerine çok kötü gelebilir fakat adamlar kendilerine güveniyorlar ki tüm dünyada Japonlar ile aynı fiyattaki ürünleri piyasaya sürüyorlar. Zamanında Serdar Ortaç'ın bir röportajda "Elektronik cihaz seçerken yabancı forumlara bakarım, Türk forumlarında yazılanlara güvenmiyorum" şeklinde konuşmasını okuduğumda ona çok kızmıştım ama artık ben de yavaş yavaş aynı şeyleri düşünmeye başladım. Çünkü biz toleransızız, sabırsızız, markacıyız, biraz korkağız, genel geçeri severiz ve her yaptığımız işte mutlaka maddi kazanç hesabı yaparız. Zaten o sebepten bir türlü ülke olarak büyüyemiyoruz. Özgün olamıyoruz, taklitçiyiz. Burada kalite eleştirisi yapan arkadaşlarla gerçekten birgün birlikte motor bakmak isterim çünkü bazen yapılan yorumlara hem şaşırıyorum hem de gülüyorum. Öyle arkadaşlar ver ki sırf elcik korumaların üzerinde çapak var diye veya lastikler kötü diye baktıkları motor çok iyi olsa da gidip 10 bin TL fazlasına başka motor alacaklar.
Fiyat mevzusunda da şunu diyeceğim; evet marka Benelli olduğu için fiyatlar yüksek duruyor ki 27500 TL gerçekten de yüksek. Beklentinin çok üzerinde fakat şunu da sormadan edemiyorum, kaliteli bir motosiklet ürettiyseniz bunu ne kadar ucuza satabilirsiniz ? Bir noktadan sonra malesef ki kalite=pahalılık anlamına geliyor. Bugün 500 cc bir motosikleti, eğer yeterince kaliteliyse 19-20 bin TL'ye bu vergilerle satmak mümkün müdür ? Mesela CFMoto 150NK modeli 7000 TL. O teknolojide bir motosiklet nasıl olacak da hayal edildiği gibi 5000 TL'ye satılacak ? Yıllarca Çin motosikletleri çok ucuza ve kalitesiz olarak satıldılar. O zamanlarda herkes kalitesinden şikayet ediyordu (hala o kalitede olanları mevcut), şimdi kalite ile birlikte fiyat yükselince bu kez de fiyattan şikayet ediliyor. İşin komiği de mal meydanda olmasına rağmen kalite hala eskisi gibi zannediliyor. Bu forumda Çin malı diye 150NK'yı Kuba Filinta ile aynı kalitede sanan adam var. Yalnız şikayet edilen fiyatlar da Japonların hala çok altında. Artık son zamlardan sonra işin suyu çıktı. Acaba artık MT-125'e 15000 TL mi vermek daha doğrudur yoksa 150 NK'ya 7000 TL vermek mi iyi düşünmek lazım. TRK502 evet pahalı bir motor ama alternatifi de yok. 24 bin'e V-Strom mu yoksa 27500'e TRK mı ? Bu ikilemde distrbütörlerin ne kadar iş bilmez olduklarını bir kez daha anlıyoruz aslında. Şu motoru 23'e verselerdi sipariş yetiştiremeyeceklerdi, şimdi millet sayfalar dolusu fiyat tartışıyor.