ELSAZI VİRAJLARI
Size bugün Elsazı virajlarına girişimi anlatayım ...
Antalya'dan Isparta'ya akşam vakitlerinde çıkmış geliyorum... gece vakti... göstergeler harika... ışıl ışıl ... düz yolda gazı açınca hızlanması ... öndeki araçlara yetişmek... sollamaya çıkıp geçmek ...
150 cc ile gelene geç diyorduk

80 km/h ile , şimdi öndeki katara katılmak ilk amaç oluyor...
Gece vakti... öndekinin ışıklarıyla falan arkalı önlü gideriz diyorum, yapayalnız gitmektense... bu motora ilk binişim...
Öndeki bir kaç araçtan oluşan konvoya yetişmek sorun olmuyor... Bir süre sonra, birer ikişer geçiyorum her birini...
Artık karanlıkta yalnız gitmek de endişe vermiyor... Ta uzaktaki yeni bir katarı gözüme kestiriyorum... Genelde kamyonun arkasına takılmış bir kaç araçtan oluşuyor... Arada yardırıp gelen otomobillere de güzelce yol vermesini biliyorum tabii

...
Düz yol bitiyor, virajlara geliyoruz... Hafif virajlara giriş çıkış çok iyi .... Sollamalarda hızlanıp güvenle şeride geçebilmek çok iyi ... Gerekli yerlerde üşenmeyip yavaşlamak çok doğru...
Derken önümde bir araba ve bir kamyon görünüyor... Arabanın zaten kamyonu geçecek hali yok gibi ... Önce arabayı geçiyorum ...
Sonrasında viraj var ... Sağa kapalı viraj... Mesafe var daha ... Yüklenip, geçeceğim, ve sonra viraj için konumlanma ve hız düşürme...
Yükleniyorum, kamyonu geçiyorum, arayı baya açıyorum, kendimce, ve viraja yaklaştıkça güzelce hız düşürüyorum...
Normalde kendi şeridimde sola konumlanmam lazım, sağa virajda, hem daha geniş görüş açısı için hem daha geniş viraj açısı için ....
Virajın ağzına yaklaştıkça fark ediyorum ki bu #*?!mun virajı bayır aşağıya! Sağa bayır aşağıya!
Virajı dönmekte sorun yok, ama tedbir açısından daha bir yavaşlıyorum ve şeridimin sağına konumlanıyorum ve haliyle daha dar daha yavaş dönüyorum...
Ama arkamdan gelen kamyonun önünde çok da yavaşlamak istemiyorum... Geçerken iyi geçip gittiydim önünden virajdan önce

...
Döner dönmez önce 1 sorun sonra hemen akabinde 2. bir sorunla karşı karşıya olduğumu anlıyorum. İlki, önümde bir viraj daha var, hemen akabinde, ki bu bu sefer sola! MotoGp'deyim sanki $#?!

Bir sağ bir sol viraj arka arkaya ! Ve bu ikinci viraj da bayır aşağıya! Kot farkı herhalde ilk virajın başından ikinci virajın sonuna 3.kattan 1. kata iner gibi falandır herhalde, veya bana öyle geldi ...
Virajları daha sonraki en yakın yerleşim yeri tabelası Elsazı yazdığından, bu adla adlandırdım, Antalya-Isparta istikametinde, bayır aşağıya arka arkaya gelen Elsazı-1, Elsazı-2 virajları

, Burdur/Elsazı mevkisinde ...
Ne diyordum, tek sorunumun bayır aşağıya bu sefer sola Elsazı-2 virajı olmadığını aynadaki ışıktan fark ettim!
Normalde, ben virajı döndüm ve aynamın karanlık olması gerekiyor! Arayı açtıydım ben arkamdakilerle!
İkinci sorunum bu kamyon denen behemoth ben ilk viraja girerkenki yavaşlamamdan istifadeyle, arayı baya kapatmış; virajı da nasıl döndüyse direkt ensemde bitiverdi!
Arkamda behemoth dev kamyon, önümde sola bayır aşağıya viraj, karşımda, biraz ilerde, bariyerler...
Hepsi ışık hızında kafasından geçiyor insanın...
Seçenekler: Bariyerlere bu hızla yüklensem, normal şartlarda durabilirim, dikine, çarpmadan, muhtemelen, hem ABS de var, gerçi hiç denemedik daha, ama, kaydırmadan durmak için kontrollu yavaşlamak lazım... ensendeki kamyonun önünde kalma riski var! Ve tabii duramama ihtimali de var...
Bakışını gideceğin yöne çevir! Bariyere, ağaca falan gibi takılıp kalma, yoksa oraya gidersin! ...
Sola bakıyorum... viraj açılıyor... gelen de yok aşağıdan...
Motor, iyi, viteste, arka teker tutuşta, boşta falan dönmüyorum virajı, vites de doğru viteste, hız da iyi ... yani dönülmeyecek bir viraj değil, teknik olarak, yol da iyi ... gelen de yok...
Gerisi bana kalmış oluyor ... Bildiğini, okuduğunu, çalıştığını, öğrendiğini uygulama zamanı...
Formasyonda uçarken kanat düşürüp sola aşağıya süzülen F-16 pilotları gibi

sola viraja yatıyorum ... yani baya iyi yatıyorum, kendimce ...
Hahahah, süzülerek iniyorum virajın içine, kamyonun önünden kaçarcasına :mrgreen:
Neresiydi burası, aklımda bulunsun bir dahaki sefere derken düzlükte sağdaki tabelayı okuyorum: ELSAZI ...
İyiydi