Motosikleti şu an 50kmdir kullanıyorum. Vites geçişleri gerçekten çok iyi. Titreme vesaire düşük devirlerde yok. Açıkcası daha 3. Vitese almadım desem yalan olmaz. Genel itibari ile ara sokak ve anayolda kullanıyorum yavaştan ve 3. Viteslik bir durum olmadı. Motosiklet genel itibari ile kalıplı olması sayesinde ve benim full koruma giyiyor olmamdan dolayı sanki biraz daha sakin yanaşıyor araçlar ve bundan memnunum.motosikletin lastikleri cidden berbat 40ı geçtikten sonra sanki yola tutunmuyor gibi hissediyorum bu yüzden geçmemeye özen gösteriyorum. Saçma bir şekilde motoru bir kere devirdim. Aslında devirmek de denemez baya sessizce yere değdi ki takoz bile çizilmedi o derece.
motosiklet bana cidden çok keyif verse de tecrübesizlikten dolayı aşırı keyfini çıkaramıyorum. Daha 3. Günüm ve günde 1 saat gibi bir süre kullanıyorum. Havaların çok sıcak olması da cidden uzun süre kullanmamı baya engellemekte. Stres ve gerginliğin de birleşimi ile giydiğim tişört montu çıkarınca sırımsıklam bir halde oluyor. Birkaç sorum var onları da daha uzatmadan sorayım. Motosikleti durdurduktan sonra böyle tık tık tık gibimsi ses geliyor çıt çıt ve tık tık arasında bir ses. Normal mi? Asıl sorum ise hangi devir aralıklarında hangi viteslerde kullanmak en sağlıklısı olacaktır? İlk 500 bakımında hangi yağ en doğrusu olacaktır?
Ufozun da söylediği gibi vites aralığı için devir sayısı söylemek doğru olmaz. Önemli olan motosikleti yola uygun devirde kullanmandır. Bu da zamanla tecrübe edeceğin bir şey, belli bir süre sonra devir göstergesiyle hiçbir işin kalmayacak motorun sesinden ve tepkisinden nerede vites yükseltip düşürmen gerekeceğini fark edeceksin.
Trafiği yoğun ve yavaş ilerleyen dik bir rampada 1. viteste motoru biraz bağırtarak ilerleyebilirsin. Fakat bomboş bir yolda 50 km/h ile ilerlerken 5. viteste gidebilirsin. (Bu şekilde hem motoru yormamış hem de yakıttan tasarruf sağlamış olursun.)
Trafiği yoğun ama akıcı ilerleyen bir yolda 3. ve 4. vites aralıklarını kullanabilirsin. Bu da yoğun olan ama akıcı trafikte ani yavaşlamalar esnasında gazı bırakarak motor freninden maksimum derecede faydalanmanı sağlayacaktır.
Motorun rodajda olduğu için yüksek devirlere çıkmadan fakat olabildiğince tüm vites aralıklarını kullanman faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
Son olarak Motosiklet Yol Sanatı adlı bir kitap var. Bu kitabı edinip okumanı ısrarla öneririm. İnternette biraz araştırırsan, pdf olarak bulabilirsin.
---------- Mesajlar birleştirildi - 04:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 04:20 ----------
Trafikte risk aldığımı fark ettiğimde kitapta geçen şu cümleyi hatırlıyorum: Trafikte risk almanın korkunç sonuçlarını anımsa.