Trafik kuralları hayatta kalmak içindir. Emniyet kemeri takmak, kask takmak, hız limitlerine uymak, geçiş önceliğine uymak. Ancak bunlar diğer sürücüler de bu kurallara uyuyorsa geçerlidir. Örneğin dönel kavşaklarda (göbek denilen) dönelin içinde olana yol verilir. Sebebi de, kimse göbekte bekleyenlere yol vermezse, göbeğin içi şişer, şişkinlik yola taşar, yol da tıkanır göbek de. Ki günümüz trafiğinin durumu böyledir. Ama bunu kimse bilmez. Bilmemesinin nedeni ona öğretilmemesidir. Ehliyet alana kadar öğrenmemesi önemli olmakla birlikte, göbekten çıkana yol vermediği için kimse hesap sormaz, okkalı bir ceza yiyerek kafasında bir "haaaa" ışığı yandırmaz. 40 yıl araba sürer halen daha "ben ana yoldan geliyorum ne demek göbekten çıkana yol vermek" der.
Bu durumda hayatta kalmak için kendi kurallarınızı oluşturmalısınız. Merak etmeyin bunun için kimse size hesap sormaz. Emniyet şeridinden giderseniz malesef normal şeritte gitmekten daha az risk alırsınız. Hız limitlerine uyarsanız, malesef uymadığınız durumdan daha fazla tehlike yaşarsınız. Duruma göre aralardan değil de kendi şeridinizin ortasından giderseniz malesef daha tehlikeli bir pozisyonda olursunuz. Onun için nasıl hayatta kalacaksanız öyle gitmelisiniz. Ama;
Dur-kalk trafik var, emniyet şeridinden 50 ile gidiyorum. Yanımdan 100 ile motorcu geçiyor. Benim için emniyet şeridi daha güvenli ama onun için daha tehlikeli. Sonra vay efendim aniden önüme kırdı. Kırar tabi. Ben bile kıracaktım. TEM de gidiyorum sağa sapak var. Motorcu en sağ şeritten gidiyor ama oraya sapmayacak düz gidecek. Orta şeritteki adam zınk diye birden o sapağa giriyor, motorcu şans eseri önünden sapağa giren adama çarpmıyor. Motorcu adama el kol yaparken, ben de motorcuya el kol yapıyorum ne işin var sapak öncesi en sağ şeritte diye. Bu gibi pek çok olay yaşıyorum, görüyorum.
Demem şu ki kendi kurallarınızı belirlemelisiniz. Ama bu kurallar mantıklı ve sizi hayatta tutacak kurallar olmalı.