Başlangıç Motoru Tercihi: Yeni Yamaha MT-07 Y-AMT mi, Honda NC750X DCT mi? (Tecrübelerim + Sorularım)

Motosikleti
Harley-Davidson CVO Road King / Honda Shadow VT 750 C4
Aklı başında birisine benziyorsunuz, gidip 2 kere de eğitim alıp paraya kıymışsınız, belli ki maddi problemleriniz yok. Eğitim alanında kimse size demedi mi? "motor işine 750 CC ile başlanmaz, bir hatalı gaz açmaya bakar bu iş, arabaya benzemez, atıverir üzerinden" diye?

Üstte de çokça söylenmiş, dinlersiniz / dinlemezsiniz elbette, 1800 CC motora binen, 100.000 KM üstünde tecrübeye sahip bir kardeşiniz olarak söylüyorum, "ikisini de almayın!".

Ee ne alayım?
Ufak / küçük, size trafiği öğretecek, istanbul'da önce hayatta kalabileceğiniz, tatlı bir model alın. Pahalı birşey olmasın, ucuz olsun, ekipmanlarınız pahalı, motorunuz ucuz olsun, çünkü düşeceksiniz. Madem vitesli istemiyorsunuz, scooter alın. Biliyorum yüzünüzü ekşitiyorsıunuz ama ekşitmeyin, kanınız akacağına, hayal ettiğiniz motora bir ömür binmek için sabırlı olun. Yamaha Xmax 250 olur, Honda PCX 125 olur, Honda Forza 250 olur, "ikinci el" bu aletlerden birisini alın. 50-60'ine ABS'siz motor alıp kayıp düşmeyin.

Bu aletlerden birini aldıktan sonra, bol bol yol yapın, Sapanca'ya gidin, oradan dönün Aydos tarafına gidin, oradan dönün Polonezköy taraflarına gidin, temel motosiklet/trafik bilgisi edinin. 10.000 Km yaptıktan sonra "şimdi bir üst kademeye geçebilirim." diyebilecek bu sefer "gerçek" özgüvene sahip olun. Hiç ekipmandan bahsetmemişsiniz bu arada, 40 yaşına gelmişsiniz, bir omuz sakatlığı sizi 3-4 ssezon motordan ayrı koyar, evliyseniz motora veda edersiniz.

"Ne akıl veriyorsun kardeşim, sorularıma cevap ver." diyorsanız aşağıyı okuyabilirsiniz. Demiyorsanız üstteki detaylar üzerinden sohbet edebiliriz.

Şu anda aklımda takılanlar:
  • Honda NC750X DCT'nin ağırlığı (~220 kg) beni ilk dönem zorlar mı?
Evet zorlar, 220 KG motorda gaz kontrolünü dikkatli yapmalısınız, kolayca durduğunuz yerde devrilirsiniz tecrübesiz olduğunuz için. İlk dönem ile sınırlı değil, dikkatinizin dağınık olduğu, öfkeli olduğunuz, dalgın olduğunuz, yorgun olduğunuz her dönem sizi zorlar. ilk 10.000 KM her motor sizi zorlar.
  • Yamaha MT-07 Y-AMT daha hafif ve atik gözüküyor (~180 kg) ama başlangıç için fazla mı canlı olur?
İyi ihtimalle sakat kalırsınız, MT-07'yi bu listeden silin. Arabacı olduğunuz için sizin "atik" kavramınız, motosiklet dünyasında 250 CC'ye tekabül ediyor SS dünyasında. R25'lerin 0-100'ü spor arabalarla kapışıyor. MT-07'nin diğer adı ölüm makinesi....
  • İki model de otomatik vitesli olduğu için rahatlık arıyorum.
NC rahattır.
  • NC750X'in alt devir gücü ve sakin karakteri daha mı iyi olur yoksa bir süre sonra ağır mı gelir?
0-100'ü 5.7 saniye olan bir motorun "bir süre sonra" ağır gelmesi pek mümkün değil, zira MotoGP'ye giden aletler ile arasında 2.5 saniye var.
  • MT-07 Y-AMT ile daha fazla mı risk almış olurum?
Bunun adı risk değil, kibarcasını söyleyeyim "cahil cesareti."
  • Düşük hızda manevra, yokuşta kalkış, şehir içi kontrol gibi konularda hangisi daha kolay adapte olunacak bir motor olur?
İkisi de olmaz, ikisi de büyük, ağır, güçlü, başlangıç motoru olmaktan uzak aletler.

Özetle:
  • Başlangıç motoru için hangisi daha affedici olur?
ikisi de affetmez, asfaltla samimi dakikalar yaşarsınız.
  • Hangi motor uzun vadede daha çok özgüven kazandırır?
İlk düşüşe müteakip, kırılan tek şey özgüveniniz değil, yedek parçalara müteakip cebiniz de bir miktar yanacaktır.
  • İlk 6 ay - 1 yıl içinde "keşke başka motor alsaydım" dedirtmeyecek bir tercih yapmak istiyorum.
Çoooooook iyi ihtimalle, başınıza bir iş gelmez, ama aletler tarz olarak size uymaz. Bu muhteşem olasılığı bir kenara bırakırsak, düştüğünüzde bir süre pipetle çorba içeceğiniz esnada, "keşke 1000'lik çok ama 700 lük olur" diyen o aptalı dinlemek yerine, forumda bana "yapma etme diyenleri dinleseydim" dedirtecek her iki motorda...

Karamsarlığım için kusura bakmayın, aletin tepesinde 10 yıl geçirdim, toprağa giden geri dönmüyor...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

+ şunu da bırakayım, bi izleyiverin, bu adam Türkiye'de motosiklet dünyasının Vakko'suydu...
Isle of Man'de yarıştı, 2 tekerlekli herşey elinden geçti ve 250 CC bir motosikletle köprüde karısıyla kavga edip, el frenini çekip karşıya yürüyerek geçmeye karar veren birisi sebebiyle vefat etti...

Son düzenleme:
Motosikleti
Yamaha XSR700
Bu yaşta mt07 de alsan, nc750 de alsan sorun yaşayacağını sanmam. Kendini bildiğin sürece sorun olacak bir durum yok. Yine de motoru aldıktan hemen sonra bir hakimiyet eğitimi alırsan çok daha güvenli olur.

Motosikleti
cbf 150
Tekrar söylüyorum herzaman söylediğim gibi. İlk motorunuz abidik gubidik scooter yada çok ağır bir motor olmasın.

Trafikte rahat ediceğiniz, sizi tehlikelere karşı koruyabilicek güvnelik önlemleri olan ve yeteri kadar güçlü bir motor olsun.

nc750 ne sizi öldürür gücüyle nede güvensiz bir motordur. ABS ve traction control var bildiğim kadarıyla görece olarakda kontrol edilir bir ağırlıgı var aynı zamanda pratik bir motorda. yok efendim yeni başlıyanların elinin altında 100 beygir 80 beygir olmamalı.

Mesela yeni başlıyana speed triple versek ne olur? Adam öküzse heryerde öküzdür. Gazı çevirmeyi bilmiyorsan zaten motora hiç binme scooterdada ölürsün.

30 beygir üstü motorları türkiyede öneririm trafikte bazen hızlanmak icap ediyor. daha güçsüzleri bizim gibi profosyoneller için. Ben vespayla istedimi yaparım mesela. Bana monkeyde versen ben rahat ederim. ama ilk başlıcak adama önermem. inanın hayabusa alsanız daha güvenli olur böyle ufak tefekleri alıcanıza.

Senin durumda mt 7 den daha pratik oldugu için nc öneririm geç al belki son motorun bile olur.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
NC başlangıç için ve belirttiğiniz amaçlar için Size daha uygun olur. Alın keyifle binin. Hayırlı olsun şimdiden.

MT bildiğim kadarı cadde motosikleti. Yol yapılacağından bahsedilmiş. MT ergonomik olarak uzun yolculukların yapılacağı bir motosiklet olmasa gerek diye düşünüyorum. Yüksek cc ile başlanır başlanmaz mevzularında bilgim yok. Ama seçenekler bu ikisi olunca yol da denilince benim aklım NC tarafına yatıyor.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
stretfighter v2 tavsiye ederim, çok iyi gidiyor

cok luzumsuz bir cevap.

nc750 dct cok guzel bir ilk motor diyemeyiz ama dalga gecilecek bir durum da yok.

nc750 ilk motor olur mu diye aratırsan(ingilizce) baya bi yorum gorursun. ve nerdeyse tümü olumlu.

bence 250 cc manuel en guzeli olurdu ama..

• Beğen
Tepkiler: JaS
Naked mt07 ile o uzun turları unut bolbol rüzgar yersin olmaz onla tur falan onlar hobi motosikleti
Nc ile dünyayı dolaşırsın nc den devam et

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
250 cc yi neden önerdiğinizi merak ettim...

125cc motorum var. bence o bir bisiklet :)
125 cc nin bazı handikapları var anlatmama gerek yok.

bana göre güvenli sürüş için yererli gücü 250 cc sağlıyor. daha aşağısını kullanmak ilk motor için bence ideal değil. bu tamamen benim gorusum yanlış olabilir.

cb250,mt25 ve hatta boy sorunu yoksa crf250 gayet guzel ilk motor olur diye düşünüyorum.

• Beğen
Süper güzel yeni bir tavsiye.Teşekkürler.Garaja ufak bir scooter sadece eğitim amaçlı NC nin yanına koyabilirim. 50-60 bin e bir model olabilir. Geçen youtubeda QJ LTM 125 modelini izlemiştim. İyi kaliteli falan diye bahsediyorlardı. Motosiklet tipinde scooter olmayan böyle ucuz otomatik bir çin li model var mı? Bana gerçekten kazanım sağlar mı? yoksa ileride satmak için çok zorlanır mıyım?

daha önce kullandığım için size nokta atışı tavsiyede bulunayım. rks freccia 150, az kullanılmışları sahibindende 85 bin civarı. alın iki üç ay binin. 75-80'e rahat satarsınız yine. bilinen, kronik sorunu olmayan ve bana sorarsanız çok güzel bir scooter. hatta nc750'nin yanında sürekli bile tutarsınız bence.

• Beğen
Görüş doğru. Aynı mesajda siz başlangıç motoru kısmına, bense mt 7 ya nc mi kısmına odaklanmışım. Haklısınız başlangıç için 250cc güvenli sürüş sağlamak için 125 e göre daha uygun.

125cc motorum var. bence o bir bisiklet :)
125 cc nin bazı handikapları var anlatmama gerek yok.

bana göre güvenli sürüş için yererli gücü 250 cc sağlıyor. daha aşağısını kullanmak ilk motor için bence ideal değil. bu tamamen benim gorusum yanlış olabilir.

cb250,mt25 ve hatta boy sorunu yoksa crf250 gayet guzel ilk motor olur diye düşünüyorum.

F54

sıfır tecrübe ile 750 cc orta sınıf bir motosiklet ile başlanmaz
başlanır diyenler olabilir o onların kendi düşünceleri
bence 250 cc güzel bir otomatik motosiklet (scooter) alınır en az 10000 km yol yapılır şehir içi şehir dışı kullanılır ondan sonra zaten doğru tercihi yapacak kapasitede motosiklet tecrübesine sahip olursunuz ondan sonra istediğiniz motoru alın istediğiniz yere sürün

• Beğen
Motosikleti
Honda Forza (NSS250)
kendini çok iyi bilen bilekci sürücülerin pek çoğunu kamyon, kamyonet dorselerinden topladılar bir zamanlar. mt sürücüleriydi.

Amma temel eğitim tamamsa 7 az gelir 10 da alınır - bu mesajı ciddiye alan çıkmasın diye ciddili yazıyorum, coğrafyamız böyle çünkü: tabi ki bu bir şaka :D

nc bile fazla bu arada, o ağırlığı yönetmek gerekecek. bir süre kendi kendinize antrenman yapın.

• Beğen
Ben de motor da yeniyim. 2 Yılda 30-35 bin km yol yaptım. N250 almıştım başta zorladı beni açıkcası. Sağa dönerken korkarak dönüyordum vs. korkarak 5000 km yol yaptım. Motoru 1-2 kere devirdim. Scooter aldım kuryeliğe başladım 1 sene 250 cc ye binmedim sigortayı bile yaptırmadım. 1 sene scooterla 30 bin km yol yaptım ve 1 senenin ardından 250 cc yi şuanda aşırı rahat kullanıyorum. Yatarken korkarak yatmıyorum. Aralardan derelerden geçerken scooter da olduğundan daha rahatım hatta. Önceden de araç kullanıyordum. O yüzden scooter ve araç geçmişi internetteki sürüş eğitimleriyle birlikte bana çok büyük fayda sağladı. O yüzden scooter, motor kullanmayı öğrenmek için biçilmiş kaftan. Düşme korkunuz olmuyo 2-3 defa kazayı ayakta kalarak atlattım :D Tercihinizde yardımcı olamam ama öğrenme amaçlı bir scooter almak çok mantıklı olur sizin için.

Eski MT-7 bence hiç hata affedici bir yapıya sahip değildi, en ufak agresiflikte çok deli hareketler yapan bir karakteri var. Yeni Y-AMT versiyonla beraber sürüş modları ve çekiş kontrol gibi sistemler geldiği için bence çok daha sağlıklı ve keyifli bir motor haline gelmiştir diye düşünüyorum, yine de benim de oyum NC'den yana. Yüksek cc'yle başlanır ama akıl ve fiziksel sağlık için MT-7'yle başlanmamalı bence, ne kadar TCS de olsa eninde sonunda "yaa dur şunu bi kapatayım en fazla ne olabilir ki" diyor insan :)

• Beğen

JaS

Aklı başında birisine benziyorsunuz, gidip 2 kere de eğitim alıp paraya kıymışsınız, belli ki maddi problemleriniz yok. Eğitim alanında kimse size demedi mi? "motor işine 750 CC ile başlanmaz, bir hatalı gaz açmaya bakar bu iş, arabaya benzemez, atıverir üzerinden" diye?

Üstte de çokça söylenmiş, dinlersiniz / dinlemezsiniz elbette, 1800 CC motora binen, 100.000 KM üstünde tecrübeye sahip bir kardeşiniz olarak söylüyorum, "ikisini de almayın!".

Ee ne alayım?
Ufak / küçük, size trafiği öğretecek, istanbul'da önce hayatta kalabileceğiniz, tatlı bir model alın. Pahalı birşey olmasın, ucuz olsun, ekipmanlarınız pahalı, motorunuz ucuz olsun, çünkü düşeceksiniz. Madem vitesli istemiyorsunuz, scooter alın. Biliyorum yüzünüzü ekşitiyorsıunuz ama ekşitmeyin, kanınız akacağına, hayal ettiğiniz motora bir ömür binmek için sabırlı olun. Yamaha Xmax 250 olur, Honda PCX 125 olur, Honda Forza 250 olur, "ikinci el" bu aletlerden birisini alın. 50-60'ine ABS'siz motor alıp kayıp düşmeyin.

Bu aletlerden birini aldıktan sonra, bol bol yol yapın, Sapanca'ya gidin, oradan dönün Aydos tarafına gidin, oradan dönün Polonezköy taraflarına gidin, temel motosiklet/trafik bilgisi edinin. 10.000 Km yaptıktan sonra "şimdi bir üst kademeye geçebilirim." diyebilecek bu sefer "gerçek" özgüvene sahip olun. Hiç ekipmandan bahsetmemişsiniz bu arada, 40 yaşına gelmişsiniz, bir omuz sakatlığı sizi 3-4 ssezon motordan ayrı koyar, evliyseniz motora veda edersiniz.

"Ne akıl veriyorsun kardeşim, sorularıma cevap ver." diyorsanız aşağıyı okuyabilirsiniz. Demiyorsanız üstteki detaylar üzerinden sohbet edebiliriz.

Şu anda aklımda takılanlar:
  • Honda NC750X DCT'nin ağırlığı (~220 kg) beni ilk dönem zorlar mı?
Evet zorlar, 220 KG motorda gaz kontrolünü dikkatli yapmalısınız, kolayca durduğunuz yerde devrilirsiniz tecrübesiz olduğunuz için. İlk dönem ile sınırlı değil, dikkatinizin dağınık olduğu, öfkeli olduğunuz, dalgın olduğunuz, yorgun olduğunuz her dönem sizi zorlar. ilk 10.000 KM her motor sizi zorlar.
  • Yamaha MT-07 Y-AMT daha hafif ve atik gözüküyor (~180 kg) ama başlangıç için fazla mı canlı olur?
İyi ihtimalle sakat kalırsınız, MT-07'yi bu listeden silin. Arabacı olduğunuz için sizin "atik" kavramınız, motosiklet dünyasında 250 CC'ye tekabül ediyor SS dünyasında. R25'lerin 0-100'ü spor arabalarla kapışıyor. MT-07'nin diğer adı ölüm makinesi....
  • İki model de otomatik vitesli olduğu için rahatlık arıyorum.
NC rahattır.
  • NC750X'in alt devir gücü ve sakin karakteri daha mı iyi olur yoksa bir süre sonra ağır mı gelir?
0-100'ü 5.7 saniye olan bir motorun "bir süre sonra" ağır gelmesi pek mümkün değil, zira MotoGP'ye giden aletler ile arasında 2.5 saniye var.
  • MT-07 Y-AMT ile daha fazla mı risk almış olurum?
Bunun adı risk değil, kibarcasını söyleyeyim "cahil cesareti."
  • Düşük hızda manevra, yokuşta kalkış, şehir içi kontrol gibi konularda hangisi daha kolay adapte olunacak bir motor olur?
İkisi de olmaz, ikisi de büyük, ağır, güçlü, başlangıç motoru olmaktan uzak aletler.

Özetle:
  • Başlangıç motoru için hangisi daha affedici olur?
ikisi de affetmez, asfaltla samimi dakikalar yaşarsınız.
  • Hangi motor uzun vadede daha çok özgüven kazandırır?
İlk düşüşe müteakip, kırılan tek şey özgüveniniz değil, yedek parçalara müteakip cebiniz de bir miktar yanacaktır.
  • İlk 6 ay - 1 yıl içinde "keşke başka motor alsaydım" dedirtmeyecek bir tercih yapmak istiyorum.
Çoooooook iyi ihtimalle, başınıza bir iş gelmez, ama aletler tarz olarak size uymaz. Bu muhteşem olasılığı bir kenara bırakırsak, düştüğünüzde bir süre pipetle çorba içeceğiniz esnada, "keşke 1000'lik çok ama 700 lük olur" diyen o aptalı dinlemek yerine, forumda bana "yapma etme diyenleri dinleseydim" dedirtecek her iki motorda...

Karamsarlığım için kusura bakmayın, aletin tepesinde 10 yıl geçirdim, toprağa giden geri dönmüyor...

+ şunu da bırakayım, bi izleyiverin, bu adam Türkiye'de motosiklet dünyasının Vakko'suydu...
Isle of Man'de yarıştı, 2 tekerlekli herşey elinden geçti ve 250 CC bir motosikletle köprüde karısıyla kavga edip, el frenini çekip karşıya yürüyerek geçmeye karar veren birisi sebebiyle vefat etti...
Uzun uzun yazmışsınız.Emeğinize elinize sağlık. Fikirlerim gittikçe farklı düşüncelerle şekillenmeye başladı. Keşke "başka motor alsaydım " dedirtmeyecek bir tercih yapmak istiyorum.

Bu yaşta mt07 de alsan, nc750 de alsan sorun yaşayacağını sanmam. Kendini bildiğin sürece sorun olacak bir durum yok. Yine de motoru aldıktan hemen sonra bir hakimiyet eğitimi alırsan çok daha güvenli olur.
Bu tarz cesaret veren yazılar görmekte güzel.Honda Academy Mete Hoca al motoru yanıma tekrar gel eğitim yapalım diye belirtmişti. NC alırsam eğer kesinlikle düşünüyorum.

cok luzumsuz bir cevap.

nc750 dct cok guzel bir ilk motor diyemeyiz ama dalga gecilecek bir durum da yok.

nc750 ilk motor olur mu diye aratırsan(ingilizce) baya bi yorum gorursun. ve nerdeyse tümü olumlu.

bence 250 cc manuel en guzeli olurdu ama..
NC750 başlangıç motoru olarak öneren iyi bir tercih olarak belirten bende çok video gördüm.

sıfır tecrübe ile 750 cc orta sınıf bir motosiklet ile başlanmaz
başlanır diyenler olabilir o onların kendi düşünceleri
bence 250 cc güzel bir otomatik motosiklet (scooter) alınır en az 10000 km yol yapılır şehir içi şehir dışı kullanılır ondan sonra zaten doğru tercihi yapacak kapasitede motosiklet tecrübesine sahip olursunuz ondan sonra istediğiniz motoru alın istediğiniz yere sürün
Bu fikri öneren birden fazla kişi oldu. Tecrübeli arkadaşlarım bu şekilde yönlendirmeler yapıyorlar.

Son düzenleme:

F54

birde nc 750 yi anladım da mt7 ile ne işin var aga sen orta yaşlı aklı başında bir insansın bence mt 7 seçeneğini aklında çıkar böyle kamp ve uzun soluklu geziler için mt 7 doğru bir seçim olmaz onun yerine tracer 700 veya vstorm 650 veya transalp 750 bak ha bunlar manuel ama orta sınıf otomatik manuel pek farkı olmaz diye düşünüyorum

• Beğen

JaS

birde nc 750 yi anladım da mt7 ile ne işin var aga sen orta yaşlı aklı başında bir insansın bence mt 7 seçeneğini aklında çıkar böyle kamp ve uzun soluklu geziler için mt 7 doğru bir seçim olmaz onun yerine tracer 700 veya vstorm 650 veya transalp 750 bak ha bunlar manuel ama orta sınıf otomatik manuel pek farkı olmaz diye düşünüyorum
Y-Amt den dolayı tercihlerim arasına ekledim.Tercihim değil.Size katılıyorum. Tracer 700, vstorm 650, transalp 750 hepsi 200kg+ vitesli motorlar. NC DCT den dolayı kullanım kolaylığından bu alternatiflerin önüne geçti.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar