Motosiklete baslamadaki belli basli kurallari Motosiklet Teorisi nin "motosiklete giris" bolumunde
http://donald.hypermart.net/Teori/GIRIS.htm
yazmistim, cogunuz biliorsunuz. Bilmeyenlerin de okumasini tavsiye ederim.
Genel olarak tavsiyem 250 cc nin asilmamasi gerektigidir. Daha acik olarak ise soyle yazmistim...
Alıntı:
“Motosiklet Teorisi” dizisini okumakta iseniz, bu isin mekanigi hakkinda epey bilgi sahibi olmussunuzdur. Motosiklet, kendi basina ayakta duramayan, eksik bir makinedir. Onun tamamlayici parcasi sizsiniz. Ikiniz ortak tek bir makine olusturursunuz. Otomobil tecrubesinden tamamen farklidir. Otomobildeki sesini bile duymadiginiz, cok merakli degilseniz nerede nasil calistigindan haberiniz olmayan makine burada bacaklarinizin arasindadir. Ici agzina kadar benzin dolu bir tank dizleriniz arasinda, on tekerlege bagli tamamen ortada bir mekanizma ellerinizdedir. Bir yandan vites degistirmek, arka ve on freni zamaninda ve uygun basincta kullanmak, bir yandan da maalesef dumduz ufuktan ufka uzanan yollar henuz insa edilmedigi icin saga sola donmek zorundasiniz.
Iste mucadele daha burada, mental duzeyde baslar. Daha baska mucadeleye ihtiyaciniz varmi? Cevabiniz “evet” ise hemen gidip 250cc ustunde kocaman gosterisli bir motor secin...hele “olume meydan okuma” gibi bir merakiniz varda pahali bir intihar planliyorsaniz 600cc den baslayan “super sport” bir motosiklet sizin icin bicilmis kaftandir
cc konusunda ise dedigim:
Alıntı:
50cc den baslamak uzere butun motosikletler (scooter ler de dahil olmak uzere) size trafikte yetecek guc ve hizi saglayacak yetenektedir. O yuzden aman 50HP den asagi olmasin, bu 25 oburu 35 o zaman 35 HP alalim filan gibi bir kaygiya kapilmayin. Bu kaygi yarinin problemidir ve yarin sizden 10,000 km uzaktadir. Kaba bir olcutle, alacaginiz motosiklet 250 cc den buyuk olmamalidir. Bununla beraber 125 yada 250cc “baslangic motosikleti” degildir, tum omur boyu zevkle kullanabileceginiz, her isinizi gorebilecek bir makinedir.
Scooter (ornegin Vespa) da bir motosiklettir, ustelik otomatik vitesli ve kullanmasi ogrenmesi en kolay, en ucuz makinelerden biridir. Gunluk kullaniminiza uygun olabilecegini dusunuyorsaniz, hic endiselenmeden bir scooter edinip motor dunyasina kestirmeden girmeniz mumkundur.
Seklindedir.
Yukardaki "mesajlarda" verilen egitim al, 650cc ile basla bal gibi oluyor vb. yaklasimda dogruluk payi yok mu? Var elbet. Ancak internetten, kitaptan insanlara yazarken bunu insanlarin ne derece uygulayacaklarini bilemezsiniz, ve kimsenin kanina girmek de istemezsiniz. Cunku kabul edelim ki genelde atesli ve bilincsiz bir toplumuz, okumayi da sevmeyiz, yazmayi da. Ayrica "Bi şey olmas abi yea" gibi yasantimiz parcasi olmus bir atasozumuz vardir ki yilda 7000 kisiyi mezara yollayan n az 100,000 kisiyi de koltuk degnegine baglayan bu zihniyettir.
250cc ustu motosikletlerden de pekala baslangic olarak kullanilabilecek modeller mevcut. Ornegin benim tecrubemle sabittir ki (hayir ben onda ogrenmedim, cevremde ogrenenler oldugu icin) BMW R1150R, ve R1200GS baslangic olarak pekala guzel motorlar. 250cc nin hayli ustunde olmalarina ve 100HP gibi bir gucleri olmasina ragmen ustelik. Neden? Cunku yuksek torklu, azami hizlari dusuk, kullanmasi kolay, viraja girmesi kolay, az bakim isteyen saglam makineler.
Fakat ben yine de tavsiye etmiyorum, cunku tamamen baska bir faktor var. Siz ABD de yasamiyor, sifir faizle, sifir pesinatla, bes yil odemesiz ayda 20$a motosiklet almiyorsunuz. Bu motorlar pahali... BMW nun motor koruma demiri ABD de 340$. Ilk gun dusrdun gitti paralar. Sonra ver 500, ver 750..
Aman orasina burasina bir sey olmasin diye motosklet kullanmak ogrenilmez ki...
Ilk motor yukarda yazdiklarim disinda herseyden once almasi satmasi kolay, mumkun oldugunca yeni, bakim tamir vs. gerektirmeyen, HAFIF, kivrak, kullanisli, rahat, tercihan ikinci el, ve gorunusu sesi vs. hosuuza gidebilecek bir sey olmali. Boyunuza posunuza uygun olmali, pahali olmamali, kirilgan suslu puslu olmamali.
CC si MC si sonraki hesap.
Motsiklet kullanmanin %90 i mentaldir. O asamayi gecmek ve sectiginiz motosiklete adaptasyon suresini tamamlamak, gelismek, ogrenmek icin fazladan basiniza dert almaya gerek yok.
Ayrica bu tur agir, guclu, buyuk, pahali motorlarla ben dogru durust motosiklet kullanmanin ogrenilebilecegine de inanmiyorum. Insan kotu aliskanlikla ediniyor, pek cok hata yapiyor ve bu hatalari zaman icinde "mukemmellestiriyor". Yani bunlar sartli reflekslere kaziniyor ve bir daha da onlari temizlemek, dogrusunu ogrenmek mumkun olmuyor. Otoyolda 270 gordum abii diyen genc birakin fren tekniklerini , kontrayi vs. daha motoru parketmesini, dusuk hizda U donusu yapmasini bilmiyor. Saatte 35 le giderken onune cukur cikinca bodoslama icine giriyor vs...
sevgili Reşat ERBAŞ hocamızdan alıntıdır.ben sadece kopyaladım.