Arkadaşlar ilk önce hepinize teşekkür ediyorum.
nickim çok merak edilmiş bari mazisini anlatıyım. aslen ankaralıyım bu sebepten başkent oradan gelme. asiliğim ise gördüğüm yanlışı karşımdakinin direk yüzüne vurmamdan karşımdaki kim olursa olsun. bazen muhalefette derler buna ama

pilotluk ise bir sezon türkiye otodrag şampiyonasında yarışmamdan ve ankaradaki çoğu kaçak yarışlarda bulunmam ve aşırı hızlı aqraba kullanmamdandı gerçi eskide kaldı ama neyse. hepsi birleşince başkentin asi pilotu olduk ve alıştım artık bu ünvana.
bikerboyz34
kardeş inşallah bir gün tanışırız. umarım en kısa zamnada iki teker furyasına sende katılırsın. bu arada cbr nin adını güzel yorumlamışsın CıBıR HE

tuttum bu lafı
navigator 55
Saanayide tofaş fiat üzerine çok çalıştım ve bu araçlardan başkalrıyla pek ilgilenmedim artı şu an dahi otomotiv teknikerliği 2. sınıfı okumaktayım ve bir çok seminere katıldım. uzmanlık buradan yani

soruna gelince. dediğin sorun doğrudur. havalandırmasız diske sahip çoğu araçta bu sorun ytaşanmakta ancak senin anlattıklarından aracı görmeden tam bir yorum yapılamaz ama ben şunları çıkarıyorum;
1-Kullanım hatası var. eğer aracı seri kullanıyorsan ve frenleri sürekli kullanıyorsan bu sebepten ısınması normaldir. bunu engellemek için bir kaç tavsiyem olacak. hızını trafiğe göre ayarla ve ilerideki araç yavaşladığında seninde yavaşlamak için frene basmaktan ziyade ayağını gazdan çekmenin yeterli olacaği bir mesafe al. eğer uzun süreli dik rampalar iniyorsan aracı kesinlikle boşa alma ve aracın ivmesini fazla artırmayacak bir vites seç. ve freni sadece ivmeyi kontrol altında tutmak için kullan. Sürekli ani ve sert frenlerden kaçın ki önüne gerçekten bir tehlike çıktığında durman kolay olsun.
2-kullanım hatası yok ve frenler sürekli çabuk ısınıyorsa;
balatalar fren pedalı bırakıldığında DİSKLERDEN TOPLAMDA 1-1.5 MM kadar ayrılır ancak aracında otomatik balata aşınma kontrol sistemi olduğunu unutma yani balatalar bittikçe fren hidroliğin azalır senin dışarıdan göreceğin bu olur hatta bitmeye yakın rampalarda el freni lambasının yanıp sönme nedeni budur. şimdi bunu neden anlattım. dediğim 1 mm lik gibi bir alanda bir sorun olabilir. yaniş balatalar normalden daha yakındır disklere fazla sürtüyortdur ve ısınma oluyordur bunun sonucunda da fren yaptığında zaten sıcak olan diskler dfaha çabuk ısınacaktır. veya frene bastığında fren pedalında sürekli bir titreme varsa fren disklerin eğrilmiştir ve buda balatalara yine aynı şekilde sürtmektedir.
bunların dışında doğru fren balkatası seçimi ve iki yılda bir mutlaka olarak ustalar her ne kadar gereksiz desede fren hidroliğinin değişmeside şarttır. çünki fren sistemi her ne kadsar kapalı bir sistem olarak görülsede deponun üst kısmında havalandırma ve tahliye bölümü bulunmaktadır özellikle nem ortamı yüksek kıyı kesimlerinde kullanılan aracın fren sistemine daha fazla nem girer buda frenler ısındığında su buharı oluşturarak balataları fren bırakılsa dahi disklere yanaştırır. artı eğer aracın orjinali harici bir jant kapağı varsa üstünde bu fren havalandırmasını olumsuz etkiler. ve araçta orjinal harici metal alaşımlı jant varsa buda uzun frenlemeler sonucu fren etkisini azaltır.
ha sorun devam ederse ve kullanım şekli değişmezse tipolar için de piyasada bulunan performans tipi havalandırmalı özel alaşımlı fren diskleri ve balataları mevcuttur bunlar ısınma oranını baya azaltır bu sebeple bunun uygulanmasında fayda var. ancak bu sistem her ne kadar orjinalden daha kuvvetli ve sağlam olsada aracın orjinali gibi asla olamaz. arkayı diske çevirme durumuna gelince. standart cadde tipi bir otomobil için ben zaten bunu asla tavsiye etmem nedenine gelince.
disk frenin tutunma ve momenti kampanadan otomobil için konuşursak daha fazladır. mesela demişsinizki arka kampana çok küçük. şimdi bu araca disk fren takılma durumunda diskin çapı artacak bunu şöyle düşünelim dönmekte olan bir diski en dış noktasından tutmamkmı daha rahat durdurur yoksa en içten tutmakmı? tabiki en dışından. ha bunun avantajı ne olur? düz yolda frenleme mesafesi kısalır ancak bir virajda bu işlem doğru yapılmamışsa en ufak frenlemede arka tekerlerin kilitleyip yoldan çıkılması içten bile değildir. ha aracınızın 2.0 modellerinde orjinalden var bu sistem sizinde aracınıza uygulanır fakat 2.0 larla sizin aracınızın ağırlık dağılımı aynı olmadığından sorunlar yaşanır.