madur da olur enayide keşke performans yakıt kaliteyi bıraksaydımda ekim ayında 8.300 e pulsar alacağıma cbr125 alsaydım 8.600 e şuan 3.500 km de 7.500 e satamıyorum 2. elini niye sıfırı 7.350! ama cbr alsaydım hem yatırım yapardım hemde elimden kolay çıkarırdım salak yerinede düşmezdim. 8.600 dü şimdi 10.600 oldu. kur yükseldi bizim motorlar düştü fiyat olarak. alırken iyide satarken böyleyse torunlarıma miras bırakıyım abi çok saçma ya
bu konuyu Bajaj Pulsara ilk zammı yaptığında dile getirmiştim.. Bu ülkenin motosiklet pazarı finansal olarak bu tip hamleleri yapabileceğiniz kadar derin değil.. Bknz. Hyosung Bknz. SYM vs vs..
Motorlu taşıtların tüm dünyada liste satış fiyatını etkilen en önemli faktörlerden biri 2. eldeki değer kaybı oranıdır. Buna dikkat etmeden yapılacak fiyat çalışması 2. yılına markayı taşıyamaz.
Görünen köy 20 yıldır klavuz istemyior zaten. Amaç sektöre sağlıklı yerleşmek falan değil. Amaç satış yapıp sonra müşteriyi kaderiyle başbaşa bırakmak. Bunu fiyat politikalarından ve satış sonrası hizmet kalitesinden çok net anlayabiliyoruz.
Japon markalarının 2. elini ayakta tutan şey 50 yıllık prestij ve başarılarla dolu bir üretim kalitesidir. Evet günümüzde bazı japon motosikletlerinde de sorun çıkıyor. Ancak bu markaların yine tüketici nezdinde ciddi bir kredisi var ve en azından sorun yaşama oranı rahatsız edici boyutlara çıkmıyor.
İkinci eli kıymetli bir marka algısı oluşturmak istiyorsanız sattığınız 100 motorun maksimum 2 sinin kullanımı etkileyen bazı problemleri çıkarması gerekir. Bu oran %5 olursa mide bulandırır. %10 olursa o markanın 2. eli falan değerli olmaz. Birileri kendi kendine gelin güvey olur ama pazara çıkarısın motoruna istedigin fiyatı vereni bulamazsın.
Size çok güçlü görünen Volvodan örnek vereyim. Volvo o kadar çok mekanik ve teknik sorun çıkardı ki ( ozellikle orta sınıfa hitap eden S40 modelleri ) Volvo tam nesef alacak ve Audi A4, VW Passat gibi raçlara rakip olabilecekken ikinci eli ağır bir şekilde değer kaybetti..
Daha öncede söylemiştim Pulsar daha fazla zammı kaldırmaz. Bu ülkede olmaz bu. Şuanda 2. el fiyatı hakedişini bulamayan bir motora döviz artışı nakliye masrafı falan filan diyip zam yapmak bu markayı bitirmektir söyleyeyim. Son Benelli gibi olur. Çok konuşursun ama satılmaz..
Bu sektörün oyuncularının niyeti izledikleri politikalardan belli.. Artık motosiklet tüketicileri bu işten çok sıkıldı bunu belirteyim..